Готина лятна почивка с минимални средства

Готина лятна почивка с минимални средства

Как ти звучи да изкараш една седмица страхотна почивка с бюджет от 500 до максимум 1000 лв.? Включваме в това пътя. Включваме нощувките. Включваме и храната. Включваме забавления, великолепни преживявания и пълноценен отдих. Една седмица без мисли за работа и житейски тревоги. Е, последните зависят повече от теб.

Не включваме обаче лукс, глезотийки, екстравагантни развлечения и бани с вана със златен обков.

Дори да си човек, силно привързан към всички цивилизационни удобства и достижения на съвремието в туристическите услуги, е напълно възможно да си в ситуация, когато ще трябва да отложиш за друга година екзотичната, луксозна, „пълен пакет“ лятна почивка, за която си мечтаеш сега. Има хора, които по такава причина биха се отказали изобщо от ваканция и вместо това ще си стоят у дома и ще се оплакват на приятелите си, ще завиждат на слънчевите снимки в социалните мрежи и ще разсъждават тъжно, как трябва да стискат зъби за по-нататък.

Огромна грешка. На първо място доброто изкарване и настроение определено не зависят толкова от перфектните условия. Второ, има доста прилични оферти, които няма да ти спестят нищо „от първа необходимост“ като баня с течаща вода, ток, интернет… И трето, ако пък нямаш нищо против по-скромното и екстремно летуване, значи те очакват неподозирани приключения.

Има различни начини и трикове за евтина лятна почивка.

Ще плуваш или няма да плуваш

В масовата част от случаите под „лятна почивка“ разбираме почивка на море. Да, обаче, освен ако не си толкова силно пристрастен към „голямото синьо“, можеш да избереш и съвсем различно място за не по-малко приятен отдих. Най-близко до преживяването са вилните селища и хотелчета около язовирите. В някои от тези къмпинги можеш да откриеш бунгала с всички удобства на цени от по 30 – 40 лв. на вечер. Разбира се, е добре да се осведомиш предварително, дали като се обадиш, дали от приятели, дали са ремонтирани и какви условия предлагат.

А мислил ли си за планински поход? Е, ако не си много по ходенето, може да се закотвиш и в една хижа, но би било грехота. Дали ще се организираш с приятели, семейството, или ще прибегнеш до услугите на екскурзовод, приключението си струва. В България има много добре стопанисвани и ремонтирани хижи, а цените варират между 10 до 20 лв. на легло.

Морето няма нужда от басейн

По-просто казано, не е необходимо да си в комплекс или голям хотел (с басейн, да), за да му се насладиш. Особено ако си с малък бюджет. Търси следните неща: къмпинг, бунгала, къщи за гости, малки семейни хотелчета. Търси Дуранкулак и Шабла, или пък Шкорпиловци, може би Иракли, Арапя, Смокиня… Търси ги и във вътрешната част на страната, търси ги и в чужбина. Впрочем ето един сайт с къмпинги в България и региона, който наистина може да те вдъхнови: camping.bg/

Ако ще ти е за пръв път или не си ходил отдавна обаче, е важно да знаеш: Повечето къмпинги към днешна дата нямат много общо със себе си отпреди няколко години, да не говорим за десетилетия. В активните паркове базите са подменени, инфраструктурата е реновирана, основните необходими удобства са осигурени. Много от тях имат безплатен WiFi, бунгалата спокойно могат да съперничат на средностатистическа хотелска стая (само дето тя си няма веранда или полянка за вечери на открито), има заведения и магазини за хранителни стоки (за тях също ще говорим след малко). За палатките има осигурен ток, понякога и вода. В каравана пък спокойно може да живееш месец или цяло лято (е, ако можеш да си го позволиш). А цените все още са си… ами, къмпингови. Да не говорим, че напоследък е мода.

Ако предпочиташ да си в населено място, можеш да се огледаш за къщи за гости и малки семейни хотелчета. Квартирите също не са като преди години, когато хазяйката слухтеше кога се прибираш и какво внасяш и изнасяш.

И извън България може

Това ще рече, че горните три параграфа важат и тук. Сходни условия можеш да намериш и на гръцкото море, например. Малко по-скъпо е, особено в сезон, но ако се ориентираш към къмпинг (палатка, бунгало, мобилна къщичка), пак ще се вместиш в зададения в началото бюджет. С повечко сърфиране в интернет и сайтове като AirBnb можеш да намериш и съвсем прилични ателиета в къщи за гости.

Спести от заведения и някои тактики на пътя

Евтините варианти за транспорт едва ли ще те изненадат: споделено пътуване и влак. Ако няма как да се организирате една кола с приятели или пък определено не искаш да се сблъскваш с българското жп, има един последен изход: смени мястото с по-близко. Ако нито едно не е възможно, ще трябва да се примириш с това перо от разходите.

Когато става въпрос за оставяне на десетки левове сметки в ресторанта по един, два, три пъти на ден, обаче, не сме съгласни. Ако си избрал някоя от посочените горе дестинации и варианти (палатка, бунгало, квартира/къща за гости), то със сигурност можеш да сведеш кръчмите до минимум. Не отнема много време и усилия да нарежеш една салата, в градинското барбекю има особена романтика (и е по-вкусно), а магазини, както казахме, има почти навсякъде. Ако няма, напазарувай от близкото населено място наведнъж. Ако нямаш хладилник, спри се на трайни храни, които могат да изкарат ден – два – три и без такъв. С други думи начини има, а именно заведенията понякога са солиден дял от разходите в една почивка.

И септември е лято

В случай, че предпочиташ все пак да заложиш на нещо „по-така“, може да включиш хакерските си умения и да преровиш сайтовете за оферти и отстъпки. В активния сезон по-трудно ще намериш кой знае колко и какви изгодни цени, но след края на сезона обикновено рязко падат. И макар че в някои години времето също решава да се разбушува към средата за септември, формално тогава все още е лято. Така ще можеш да планираш ваканция в максимални удобства.

Сподели с приятел

Като за начало често е доста по-изгодно да си направиш организацията заедно с група приятели. Дали ще споделите само транспорта, ще се възползвате от групова оферта, ще си поделяте бюджета и задълженията по прехраната… Със сигурност е и по-весело.

Още ли не вярваш, че лятото е възможно и на такава ниска цена?! Надяваме се, че сме те убедили да не се отказваш от почивката, тя е наистина важна, не само приятна. Ако имаш нужда от средства, за да я осъществиш или допълниш бюджета си, с бързи кредити от Credissimo можеш да я организираш навреме и да не лишаваш себе си и семейството си от заслужен летен отдих.



Обратно към всички

Прочети още