Как да научиш децата си да боравят с пари?

Как да научиш децата си да боравят с пари?

Като родител винаги искаш най-доброто за децата си, загрижен си за тяхната безопасност, доброто им образование и възпитание. Това са основите, които всеки човек поставя, в името на доброто им бъдеще и отлично развитие. А от къде децата се учат да боравят с пари?
Дори и да не отделяш време да говориш за финанси на децата си, те получават тази информация по един или друг начин. Затова е важно, ако искаш да бъдеш част от изграждането на техните чувства, мислене и ценности относно този въпрос, да започнеш с уроците от най-ранна възраст. Ето как да го направиш:
 

Постави основите още в началото

Проучвания показват, че колкото по-рано започнеш да говориш по темата за парите, толкова е по-добре за детето. Разкажи му какво представляват банкнотите и монетите. Позволи му да види какво се случва, когато дадеш част от тях в магазина. Дори и да използваш кредитна или дебитна карта - покажи му как се използва тя.
Избягвай само теорията, децата се учат най-добре чрез примери. Помогни на детето собственоръчно да подава банкноти на касата в магазина. Това ще му въздейства много повече от всичко друго.
 

Учи ги да спестяват

Ранното взаимодействие на децата с пари включва предимно разходи. Виждат как възрастните ги използват и в замяна получават различни стоки или услуги. Затова е важно да ги учиш от ранна възраст, че парите не са само за харчене - понякога просто се налага да ги спестим.
Пестенето е много повече от навик. То стои в основата на връзката с парите на всеки един човек. Учи на дисциплина и носи сигурност и независимост. 
Подари на детето си касичка, в която може да спестява собствените си пари. Покажи му как след известно време парите, които е имало там първоначално, са се увеличили и скоро ще може да си купи самo играчката, за която си мечтае от дълго време.  
Като родител, можеш да насърчиш детето си допълнително, като направиш уговорката, че за всеки спестен лев в касичката, ще даваш още един от себе си - това създава голяма мотивация във всяко дете, чиято цел е бързо да се сдобие с желан от него предмет.
 

Покажи им, че парите се печелят

Децата трябва да имат собствени пари, за да могат да се научат как да вземат решения относно използването им. Джобните пари, които им даваш всеки месец, могат да свършат чудесна работа в това отношение. Но как да научиш детето си, че в света на възрастните парите се печелят с труд?
Нещо, което можеш да направиш, е да предоставиш възможности на децата си да печелят джобните си в замяна на свършена домакинска работа из къщата. Разбира се, не е нужно да слагаш цена на всяка една задача, но ако детето иска да припечели пари - помоли го да свърши нещо, което така отлагаш от отдавна. Така то печели няколко допълнителни лева и се учи на труд и отговорност, а ти печелиш няколко свободни часа за себе си.
 

Научи ги да избягват импулсивни покупки

Дъщеря ти е видяла най-страхотната рокля, която някой може да си представи и трябва да я има още на секундата. Лесно е да се поддадеш на молбите й, нали? За съжаление, това няма да помогне на никого. 
Вместо това й кажи, че ако наистина я иска - трябва да използва собствените си пари. Добре е да въведеш и правилото, че всяка покупка над 15 лева не може да бъде закупена още на същия ден. Най-вероятно роклята все още ще бъде налична и след ден, а тогава идеята за нейното купуване ще бъде отлежала в главата й и ще може да вземе решение базирано не на емоциите си, а на реалното си финансово положение.
 

Важно е да бъдат щедри

След като започнат да правят малко пари, не забравяй да научиш децата си да дават от тях на тези, които се нуждаят. Те могат да изберат благотворителна организация или дори някой познат, който се нуждае от малко помощ. В крайна сметка те ще видят, че понякога даването е много по-важно от спестяването или харченето, а това е нещо, което трябва да носят със себе си през целия си живот.
 

Бъди добър пример

Също толкова важни, колкото и уроците, които даваш на децата си за парите, са и начините, по които боравиш с тях. Важно е да бъдеш добрият пример, който те могат да следват във всеки един момент от живота си. 
Финансовата грамотност се учи цял живот, нужен е много опит и знания, за да бъдеш напълно сигурен във всяко решение, което вземаш. Независимо с какви проекти се заемеш през живота си, добре да знаеш, че винаги има някой до теб, когато са ти необходими допълнителни финанси. За да откриеш какво ти предлага Credissimo, можеш да разгледаш тук.
 



Обратно към всички

Прочети още