Как да обзаведеш дома ти с минимални средства?

Как да обзаведеш дома ти с минимални средства?

Има десетки, а може би стотици начини за взимане на решение при въпроса: Как да обзаведа дома си? Може да е в модерен стил, може да е ретро, минималистичен, провансалски, еклектичен, от Икеа, по Фън Шуй или в определена цветова гама.

Освен това може да го обзаведеш с подръчни средства, довлачени мебели от стари апартаменти и подаръци от приятели и познати, които са решили да изхвърлят своя стара мебел. Когато нямаш достатъчно средства за скъпарска „маркова“ мебел, това обикновено остава вариантът. И все пак, може ли да обзаведеш дома си със стил и вкус, без това да струва равностойността на семейния ти доход за две години?

Може. На първо място – трябва да имаш търпение, много търпение. Хубавите, и същевременно евтини, неща подлежат на издирване, проучване и изчакване. Освен това трябва да имаш търпението сам да си изработиш идеята за цялостна визия. А това не е толкова лесна задача. Често на човек му се иска да зареже всички каталози, милионите снимки в интернет, идеите в главата си, които не намира никъде претворени в предмети и… да си наеме един интериорен дизайнер. Това е много време- и нервоспестяващ ход, но и доста скъп. Обикновено изработката на проект, организацията и хонорара на дизайнерското студио, излизат няколко хиляди лева. А тук говорим за стилно, но и евтино обзавеждане.

Разпродажби

Естествено, най-лесният и достъпен начин да се сдобиете с нова мебел, е да следите разпродажбите в мебелните магазини. Такива регулярно се случват, защото складовете трябва да освобождават място за нови колекции. Подходящо е, ако сте си набелязали нещо по принцип и имате търпението да го изчакате да влезе в намаление и нервите да рискувате да бъде изчерпано преди това. Често магазините поставят намалени цени и на мострите, които са били изложени в шоу рума им.

От човек на човек

Най-лесно е да си купиш сравнително евтина мебел от сайтовете с обяви като OLX. Недостатъкът тук е, че трябва постоянно да дебнеш, кога някой ще пусне именно това, което си си наумил, че ти трябва. Но ако сте склонни на компромиси, могат да се намерят мебели почти за без пари – просто собствениците им държат да се отърват от тях и не настояват непременно да е на пазарна цена.

Втора ръка и с дефекти

Магазините за мебели втора употреба учудващо не са много, за разлика от тези за дрехите. И все пак има, както и такива, които внасят мебели с незначителни дефекти. Предварително се ориентирайте колко струват подобните нов внос или производство. Иначе може да се окаже, че сте си купили стара мебел на цената на нова. Самият факт, че нещо е втора употреба, не гарантира ниска цена, зависи си от търговеца.

Антиквариатите

Ако си мислите, че в антикварните магазини има само прашасали боклуци от минали векове, изровени от нечие мазе, много грешите. Неугледният вид на повечето антиквариати не провокира много човек да влезе в тях, освен ако изрично не си пада по вехтории. Но освен тях, вътре може да откриете много добри находки и често неразумно евтини. Да, има и мебели, и то немалко мебели. Част от антиквариатите внасят стоката си от чужбина и така може да се сдобиете с уникални столове, маси и шкафове за никакви пари. А домът ви ще добие вид на изискано имение. Повечето са по-подходящи за хора с винтидж стил, но има и по-„модерни“.

Реставрирани и ремонтирани мебели

Тази категория може да бъде разделена на две, защото реставрацията може да бъде извършена както от някой творец, така и от самите вас – при добро желание. При първия вариант, естествено, това ще струва пари. С втория не е толкова трудно да се справи човек сам, освен не става въпрос за нещо изключително специфично.

Ето например как да възстановите дървени мебели – масички, столове, шкафове. Ще трябва да си набавите материалите, но самото реставриране може да бъде извършено чудесно и от човек без опит. В зависимост от това, какво искате да реставрирате и какъв стил искате да постигнете, може да откриете безброй техники стъпка-по-стъпка в интернет.

Много хора правят дори следното: Купуват нови, но много евтини мебели. После ги боядисват в тон с останалите мебели или аксесоари в помещението и получават уникат на ниска цена.

Мебели от палети

Тази мода надали ще приключи скоро, защото е твърде удобна, а вариациите – всевъзможни. Може да си направите от тях холна гарнитура или комплект за градината. Може да са по-ниски мебели за почивка, или по-високи и подходящи за хранене. Може да си направите спалнята от палети. Може и детски кът за стаята на малките. Може да си измислите дори декорация от палети!

И не са само те. Не забравяйте щайгите, гумите и каквото още имате под ръка. Ето тук например е пълно с лесно изпълними идеи за мебели и аксесоари за дома от щайги.

И така, запрятайте ръкавите и е време да претворите стария или новия си дом в уютно и уникално място. Наистина, отнема малко повече време да търсиш алтернативи да разпространените навсякъде мебели, но не забравяйте, че с евтини нови мебели домът ви също ще изглежда евтин. Със стари, но обновени, се получава точно обратното.

Ако ви трябват средства за съживяването на апартамента или къщата, винаги може да се обърнете към Credissimo. Може да ви трябва сума до 600 лв., която е без лихва в гратисния период за всеки първи и седми кредит. А може и да е до 2500 лв. с възможност за изплащане на удобни за бюджета и възможностите ви вноски до 24 месеца.



Обратно към всички

Прочети още