Как да се подготвим за Хелоуин с минимален бюджет?

Как да се подготвим за Хелоуин с минимален бюджет?

Задава се най-призрачният и „страшен“ ден в годината – Хелоуин или още Денят на Вси светии. На 31 октомври по целия християнски свят „плъзват“ духове, вещици, вампири, скелети и всякакви страховити същества. Тази вечер е специална за всички, които обичат веселбите и щуротиите. Защото, когато всички са маскирани и не са „себе си“, купонът става още по-добър. Най-любимият празник на децата след Коледа (и то само понеже тогава получават подаръци). Нощта, в която спираме да се страхуваме, защото страшното е весело.

Предполага се, че корените на Хелоуин са се зародили в древна келтска традиция за отбелязване на тяхната Нова година, която е била по това време (днешният 1 ноември). Тогава те са почитали и паметта на мъртвите с подобни маскировъчни паради и факли. Впоследствие тези празненства са се прехвърлили като част от отбелязването на Вси светии във Великобритания, а после и в Съединените щати, където именно набира такава масова популярност. Така се разпространява и по целия християнски свят (и не само). Денят на Вси светии в България се отбелязва на съвсем друга дата през пролетта, но това никак не пречи празникът да навлезе и тук, както са навлезли и фигурите на Дядо Коледа и Великденския заек.

В днешно време Хелоуин се е превърнал в масово и забавление и получава критики, че е езически празник или че е станал твърде комерсиален. И донякъде е така, но това не спира милиони и милиарди хора по света да продължават да му се радват. И така, време е за перфектната и нескъпа организация, която включва няколко задължителни атрибути: костюми, украса и всякакви сладки изкушения.

Кой е любимият ти герой?

Ако ти е омръзнало от обичайните персонажи на вещици, затворници, ранени и бинтовани хора, лесно може да избереш оригинален костюм, с който няма да се разминаваш на всеки два метра по улицата (или всяка втора снимка във Фейсбук). Просто помисли кой е любимият ти филмов герой. Най-добре да е по-пресен, примерно от тазгодишна продукция, защото батманите и супермените също са често срещани. Ще подскажем малко: Жената чудо, Пениуайз от „То“, Доктор Стрейндж, шпионин от „Кингсмен“, момиченцето от „Анабел“. Или предпочиташ по-невинни герои като тези в игралния римейк на „Красавицата и звяра“, а защо не и някой сладък миньон? Възможностите са много, а и не е задължително да си толкова актуален към 2017 г., може и нещо „по-старо“.

И тук идва въпросът, как точно може да се сдобиеш с такъв костюм. Най-лесният начин, но само на пръв поглед, е да си купиш или да вземеш под наем. Най-трудният е да се заемеш с шиене. Но и двата не са нужни, трябва ти само изобретателност! Ето няколко идеи:

Шпионин от „Кингсмен“? Към днешна дата не е никак трудно да откриеш ретро дрехи и аксесоари за целта, включително и очила „с рогови рамки“. Персонаж от „Матрицата“? „Кожен“ тренчкот, слънчеви очила и малко гел и си готов. Карибски пират? Ще трябва да прежалиш няколко дрехи, които да срежеш. За някои от маскировките може да се наложи да си купиш допълнителен аксесоар.

Какво искат децата?

За децата Хелоуин е особено вълнуващ и ако имате потомство сте наясно, че всеки си има предпочитания и претенции към това, като какво или кого иска да се маскира. Отново може да включите въображението си, но не винаги е лесно да пресъздадеш с подръчни материали точно копие на роклята на Елза от „Замръзналото кралство“ или на трикото на Спайдърмен. За щастие индустрията е наясно с това и в редица магазини, и дори хранителните супермаркети, може да откриете подобни популярни костюми на доста прилични цени.

За съжаление, това изобщо няма да е достатъчно. Ако искате наистина да ги зарадвате, ще трябва да подсигурите забавлението. Нито малките принцеси, нито малките вещици, нито малките супер герои няма да са доволни да си прекарат поредната обичайна вечер у дома, пък макар и маскирани. Дори да не правите парти или да не планирате излизане, може да се погрижите за украса, да се маскирате самите вие, да осигурите лакомства. С други думи да си сътворите домашно забавление.

Заедно с това децата обожават креативността, така че задължително ги включете в украсяването. И в правенето на тиквен фенер, разбира се! А заедно с него или вместо него може да направите на същия принцип свещници от портокали. Или просто купички за бонбони от портокали. От половин банан на клечка с очи от разтопен шоколад пък се получават ядливи духчета.

Ако все пак държите на тиквата, може да разгледате идеи за истински страшни тиквени фенери.

Хайде на парти!

Няма нищо по-забавно от това да прекараш Хелоуин навън. Дори само да обикаляш улиците е достатъчно, защото много хора правят точно това и превръщат нощните градове в сборище на чудаци. Впрочем тази година има едно предимство и два недостатъка: Не се очертава да вали, но пък ще е доста хладно и се пада през работната седмица. Редица заведения също организират хелоуински партита, които спестяват единия от недостатъците, а и се получава доста весело, независимо дали отивате сами или с компания.

На Хелоуин обаче са доста популярни и домашните купони. Ако сте планирали да направите такъв, трябва да сте наясно с едно: Храната и питиетата също трябва да са страшни! Ето няколко идеи:

  • Оцветете напитките (или част от тях, по-подходящо е за безалкохолни) с малко зелена хранителна боя.
  • Може да направите „кървав“ коктейл в купа, като пуснете вътре да плува призрачна ръка. Ролята на въпросната играе латексова ръкавица от аптеката (само първо я измийте добре от талка), която сте напълнили с вода и замразили в камерата.
  • Купете от магазините за парти аксесоари и маскировка гумени мухи или паяци и ги прибавете като акцент в чашите на гостите. Може да ги замразите и в кубчетата лед.
  • Шотовете може да „сервирате“ в спринцовки от два кубика от аптеката. Подходящ за случая е „Руска закуска“ или всяка друга рецепта в червено, за да имитира кръв.
  • Децата биха пощурели при възможността да хапнат „мозък“. Прави се като обелите горния слой на кората на динята, като оставите зеленото под него. После с остро ножче изрежете „гънките“ на мозъка, така че отдолу да се вижда червения цвят на динята.

Развихрете въображението си и ще видите, че може да направите редица подобни декорации у дома, така че кренвиршите да се превърнат в пръсти, гуакамолето в повръщано, обикновените курабийки да се сдобият с око, а кексчетата – със страшни лица.

Ако сте прочели този текст с тъга, може да се сетим за една основна причина. 31 октомври е краят на месеца, което ще рече, че за повечето хора съвпада с времето преди заплата. Както на всички ни е добре известно, често това време се характеризира с невъзможност за празници и излишни харчове поради недостиг на пари. Решението е много лесно и ще го откриете в бързите кредити на Credissimo. Имате възможност дори за безлихвен заем с опцията „до заплата“!



Обратно към всички

Прочети още