close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

Как да спестиш от бюджета за коледна трапеза

от Credissimo България | 19.12.2016

Как да спестиш от бюджета за коледна трапеза

Как да спестиш от бюджета за коледна трапеза

… без да си спестяваш коледен дух

Задавали ли сте си въпроса, какво е най-хубавото в коледните празници? Почти със сигурност отговорите съдържат в себе си неща като топъл уют, цялото семейство на едно място, типичните коледни аромати на канела и цитруси, приповдигнатото настроение. Разбира се и подаръците. Които като деца с нетърпение сте очаквали и времето до полунощ или другата сутрин е изглеждало безкрайно. А като възрастни се превръща в нетърпението да видите радостта в очите на децата, когато ги разопаковат с типичната им припряност.

Като стана дума за деца, най-вероятно това са и спомените ви от това време:

Ароматите, атмосферата, суетенето на мама или баба. Надали са свързани с факта, че въпросните жени са станали преди да пукне зората, за да приготвят всичко за празничната трапеза, а накрая само семейната радост ги предпазва от умората, която напира да ги бутне твърде рано.

Сега, на тяхно място, вероятно планирате Бъдни вечер и Коледа със същия плам и желание да доставите истински празник на всички около себе си. И с тайната надежда, че този път ще откриете магически начин да се справите по-бързо и лесно. И че в стремежа си да подготвите перфектните и богати трапези няма да изтощите бюджета си до изнемога. И след като установихме, че приятното преживяване в коледните дни не се корени точно в отрупаната маса и преяждането с излишно много вкусотии, да видим какво може да предприемете, за да си спестите пари, но и време.

Първата задача е добрата подготовка. В края на декември всички сме изтощени от измисляне и пазаруване на подаръци, планиране на самите празници, включително и Нова година, и разбира се, от самия факт, че малко или много ни се е събрала есенно – зимна умора. Ако вече знаете как ще прекарате Бъдни вечер и Коледа и ако подготовката на вечерите включва вашата активна дейност, може да започнете с редуцирането на задачите.

За Бъдни вечер

Не се престаравайте, заложете повече на украсата и духа.

По традиция този празник се отбелязва в тесен семеен кръг. Ако ще събирате само семейството и децата, няма нужда да отрупвате масата с неща, които няма да бъдат изядени. Знаете, че ястията трябва да са нечетен брой, но истината е, че няма точна цифра за това. Спори се дали да са 7, 9 или 11. Нищо не ви пречи обаче да ги сведете до 3 или 5. Ако искате да са повече, заложете на по-лесни „попълнения“ до необходимата бройка – някакъв вид постен пастет, ядки, плодове или пък някоя нетрадиционна, но лесна постна гозба. Питката с паричка (или късмети, според традицията във вашия дом) като че ли е задължителна, но съвсем не сте длъжни да я омесите вие. Купешките съвсем не са лоша алтернатива и също са вкусни.

За Коледа

Обикновено тук се случва голямата трапеза, още повече, че постите са свършили и традициите са да се приготвя месо. Ако ще се събирате с цялата рода или пък с приятели (може би сте именик?), никой няма да се засегне, ако помолите всеки да донесе по нещо. Няма и ангажимент какво месо ще приготвяте: свинско, пилешко или популярната напоследък пуйка. Ако бюджетът ви не позволява излишни екзотични избори, съвсем спокойно може да се спрете на нещо традиционно и по-евтино.

И още малко трикове

Огледайте се още преди празниците – подобно по време на подаръчната треска супермаркетите също правят намаления и промоции, свързани с подготовката на трапезата. Никой няма да ви се разсърди и ако заложите на някои готови и полуготови храни като салати или сладкиши (особено пък ако не си признаете!). И малко в кръга на шегата, но не съвсем: Най-лесно ще е, ако вие сте сред гостите.

Накратко казано безкрайното готвене съвсем не е рецептата за приятно прекарани празници. По-добре използвайте времето, за да обърнете повече внимание на близките си и на децата. Впрочем вторите можете да включите в подготовката – за тях ще е радост и спомен. А ако искате освен с уют да блеснете и в кухнята, но изпитвате затруднения с пазаруването на всичко необходимо, Credissimo ще ви подаде ръка. Със заем до 600 лв. без лихва в гратисния период със сигурност може да превърнете празниците в незабравимо вълшебство!

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.