Класация с най-вкусните рекорди на Гинес

Класация с най-вкусните рекорди на Гинес

 

Когато мислиш за рекордите на Гинес днес, най-вероятно се сещаш за редица странни постижения, които трудно биха ти дошли сами на ум. Това ги прави истински забавни, но и впечатляващи и увлекателни. Истината е, че първоначално, замисълът за книгата с рекордите на Гинес далеч не е бил такъв. Идеята за нея принадлежи на сър Хю Бивър, който през 1951 г. е бил управител на пивоварната Гинес. Един ден, по време на ловджийско събиране, сред приятелите на сър Бивър възниква спор - коя е най-бързата дивечова птица в Европа? Оказало се, че не съществува надежден източник, от който може да се провери подобен факт.

Какво следва това знаменателно заключение вече е ясно - огромно количество сборници, съдържащи рекорди от всякакво естество, които се обновяват активно всяка година. Всички те носят името на пивоварната Гинес, чийто служител първи осъзнава нуждата от подобна книга.

За да можеш и ти да “вкусиш” някои от най-интересните и впечатляващи рекорди, днес сме ти подготвили списък с 10 световни постижения, свързани с храна. Ще ти бъде ли интересно? Да започваме!

 

  • Най-голямото шоколадово яйце

 

В духа на наближаващите великденски празници, първите няколко рекорда, които ще ти представим, са обвързани с празника.

Чудиш се какви са размерите на най-голямото шоколадово великденско яйце, регистрирано в книгата за рекордите на Гинес? Ние ще ти кажем: то тежи 7,200 кг и има обиколка от 19,6 м в най-широката си точка. Произведено е от Tosca в Италия, а рекордът е постигнат през 2011 г. Наистина огромно количество шоколад!

 

  • Най-скъпото шоколадово яйце

 

Оставайки верни на темата, сега ще ти представим и най-скъпото шоколадово яйце. То е продадено на търг за 7,000 паунда и е създадено от група великобритански и японски сладкари. Яйцето тежи около 50 кг, високо е 107 см и широко 54 см. Отвътре е изпълнено с шоколад и трюфели, а отстрани е декорирано с 12 по-малки шоколадови яйца, 20 мини шоколадови барчета и 5 броя бели цветя.

Яйцето е продадено в Кралския съд, Лондон, Великобритания, на 20 март 2012 г.

 

  • Най-голямото боядисано яйце

 

И сега един рекорд поставен през изминалия месец! Най-голямото украсено великденско яйце е високо 15,98 м и е 10,65 м в диаметър. То е създадено от Port Aventura Entertainment, SAU (Испания) в Салоу, Испания на 10 март 2022 г. Яйцето е изработено с цел да отбележи началото на великденския сезон.

 

  • Най-голямата пица, която се продава

 

Колкото по-голяма е пицата, толкова по-добре. А ако ти кажем, че в Тексас можеш да си поръчаш пица, която заема цели 1,98 квадратни метра? Звучи страхотно, нали?

Пицата струва $299,95, включва един топинг, и може да бъде доставена до входната ти врата, стига да живееш в точния район. За да се случи това има само едно изискване - нужни са  48 часа предизвестие, за да могат пицарите на Moontower pizza Bar да се заемат навреме със сложната поръчка.

 

  • Най-бързо изядената пица

 

Поговорихме си за доставката на пица, сега е ред и на нейното похапване. Рекордът за най-бързо изядената пица с диаметър 30 см е … 12 секунди! Да, наясно сме, че пицата не е огромна и всеки от нас би се справил с нея, но едва ли има мнозина сред нас, които биха могли да го направят за 12 секунди. Рекордът е постигнат през 2015 г. от Калвин Медина от Филипините. Калвин успява да подобри предишния рекорд с цели 15 секунди - истински впечатляващо!

 

  • Най-скъпите пържени картофки

 

Когато ти се хапва нещо бързо, вкусно и евтино, не е трудно да се сетиш за пържени картофки. А ще ни повярваш ли, ако ти кажем, че само за една порция от това ястие може да платиш цели 200 долара?

Ресторантът Serendipity3  в Ню Йорк поставя рекорда за най-скъпите картофки през 2020 г. Картофките, които се предлагат там са пържени в гъша мазнина от Франция, заляти са с 23-каратов ядлив златен прах и всичко това е посипано с голяма доза трюфел. Разбира се, презентацията е от ключово значение, поради което ястието се сервира върху невероятна кристална чиния.

 

  • Най-дългия нудълс

 

Харесваш ли азиатската храна? А наемаш ли се да опиташ това: най-дългият нудълс в света? През 2017 г. китайската хранителна компания Xiangnian Food Co Ltd постави именно този световен рекорд. Тяхното творение е направено с 40 кг брашно за хляб, 26,8 литра вода и 0,6 кг сол. Постигната дължина - невероятните 3084 метра.

 

  • Най-много изядени Big Mac бургера

 

През август 2021 г. Доналд Горске достига едно от най-важните постижения в живота си - изяжда Big Mac бургер номер 32,000! Горске казва, че яде средно по два Big Mac-a на ден от 1972 г. насам. Той ревностно следи броят им, като задържа кутиите и опаковките, в които идват бургерите и прецизно ги категоризира по години.

За Доналд се твърди, че въпреки специалната му диета, той е в добро здраве и чудесна физическа форма - дори ходи почти по 10 км на ден.

 

  • Най-дългата торта

 

Тортата обикновено не се мери в дължина, но това не спира група от ентусиасти да поставят точно такъв рекорд. На 15 януари 2020 г., асоциацията на сладкарите в Керала, Индия, прави най-дългата торта в света - цели 5300 метра!

След поставянето на рекорда, сладкишът изчезва само за 10 минути - насъбралата се тълпа успява да си похапне обилно от тортата-рекордьор.

 

  • Най-старият хляб в света

 

Най-старият хляб е на около 14,400 години. Невероятно, нали? Части от него са открити от изследователска група на университета Копенхаген в Йордания през 2018 г. Докато учените разглеждали древна камина в археологическия обект, наречен Шубайка 1, те се натъкват на няколко овъглени трохи. Тяхната реставрация ни разказва много за това как е изглеждал хлябът преди 140 века - той бил плосък и се приготвял без квас, а на вкус наподобявал многозърнестите видове, които и днес може да се купят от всеки магазин. Откритието хвърля нова светлина върху произхода на тази древна храна и колко е била важна тя за развитието на човечеството.

 

Впечатлиха ли те тези рекорди? А мислиш ли да поставиш собствен? Каквито и грандиозни планове да имаш за бъдещето си, знай, че Credissimo ще те подкрепи. Виж всичко, което можем да ти предложим в нашия уебсайт.

 

 

 

 

 



Обратно към всички

Прочети още