Кои са празниците, подобни на Хелоуин?

Кои са празниците, подобни на Хелоуин?

Независимо на колко години ставаме, историите за отвъдното и призрачните легенди не спират да ни вълнуват. Затова едни от най-обичаните празници в света са посветени именно на тях. И с наближаването на Хелоуин, който все повече се утвърждава като популярен празник и у нас, решихме да ти разкажем за празниците, които въплъщават именно тези легенди. Да, точно така, те са повече от един и се практикуват навсякъде по света! Ето някои от тях.

 

Хелоуин

Хелоуин, който познаваме днес, може да проследи корените си до древния келтски фестивал Samhain. По време на този фестивал хората палят огньове и носят костюми, за да прогонят злите духове - звучи познато, нали?

През осми век, в опит да разпространи християнството, папа Григорий III постановява 1-ви ноември като Ден на вси светии и включва в него някои от ритуалите на Samhain. Денят на Вси светии постепенно започва да се нарича и All Hallows, а вечерта преди него се нарича All Hallows' Eve - от там произлиза и съвременното наименование Хелоуин.

 

Ден на мъртвите (Dia de los muertos), Мексико

Денят на мъртвите е празник, отбелязван в предимно в Мексико и е един от най-популярните празници там. И това не е само заради цветните костюми и емблематичния грим с черепи. Неговият фокус е върху семейството и приятелите - те се събират, за да си спомнят за приятели и членове на семейството, които вече не са сред живите.

До тук всичко наподобява на задушниците, които отбелязваме на нашите географски ширини. Това, което прави Деня на мъртвите различен обаче, са традициите, свързани с него, както и цялостното настроение. Изграждат се красиви олтари, наречени ofrendas, а домовете се украсяват с захарни черепи, жълти цветя (предимно мексикански тароси) и любимите храни и напитки на починалите. Улиците се изпълват с пищни шествия, а гробищата се напълват с малки подаръци за починалите.

Денят е изпълнен с веселби и празненства, а шумни компании можеш да срещнеш на всеки ъгъл. По този начин мексиканците си спомнят и почитат живота на мъртвите.

 

Фестивал на гладните духове, Хонконг

Според традицията, на седмия месец от лунния календар портите на ада се отварят в Хонконг и позволяват на духовете да бродят свободно, за да преследват живите. На 15-ия ден обаче, хората започват да правят всичко възможно, за да ги успокоят и да им позволят да се завърнат в обратно в отвъдното. Те им предлагат плодове, месо и сладкиши, палят фенери, свещи и хартиени модели  и се опитват да им посочат правилния път.

Макар и призрачен и малко страшен за непосветените, фестивалът е време, което дава възможност на семействата да се свържат отново със починалите, както и да потърсят прошка от тях.
 

Fastelavn, Дания

Често представян като кръстоска между Хелоуин и карнавал с костюми, Fastelavn е датска традиция, която се отбелязва всеки февруари.

Наподобява Хелоуин в това, че по време на празненствата децата носят костюми и ходят от врата на врата за бонбони и вкусни кифлички с пълнеж от сметана, наречени „fastelavnsboller“. Подобно на мексиканската пинята, детските партита често включват игра, наречена „slå katten af tønden“. По време на тази игра децата се редуват да удрят бъчва, украсена с изображения на черни котки. За щастие, в днешни дни в бъчвата няма истинска котка, а е пълна само с бонбони и други разнообразни сладкиши.

 

Валпургиева нощ, Германия

Валпургиевата нощ - християнски празник с езически корени, се състои в нощта на 30-ти април срещу 1-ви май. Макар и обвързан с тъмните сили и отвъдното, днес това е семеен празник, по време на който хората почитат и си спомнят за мъртвите. Празненството включва паради с костюми, огньове, шествия, представления и много традиционни храни и занаятчийски изделия.

В германската средновековна митология Валпургиевата нощ е празник на вещиците. Той възниква като приемственост между езическите традиции и християнството. Легендата говори, че вещиците се събират на деня на света Валпургия на връх Брокен в планината Харц и се опитват да попречат на идването на пролетта.

До ден днешен някои смятат, че по време на Валпургиевата нощ заклинанията са най-силни, а предсказанията - най-правилни.

 

Харесаха ли ти някои от тези традиции?  Ако планираш да направиш най-страхотното Хелоуин парти този месец, знай, че Credissimo е винаги на няколко клика разстояние.

 

 

 

 



Обратно към всички

Прочети още