Най-големите концерти в историята

Най-големите концерти в историята

Лятото е сезонът на концертите, събитията и музикалните фестивали. Ако си фен на някой изпълнител, със сигурност тръпнеш в очакване да обяви следващото си турне - знае ли се, може би ще имаш шанс да му се насладиш и на живо.

Историята познава много легендарни концерти, изпълнени с невиждани до момента изпълнения, танци, специални ефекти. Днес ще ти разкажем за 5-те най-посещавани музикални събития в света. Интересно ли ти е кой е изпълнителя, който е привлякъл най-много хора на свой концерт? Прочети следващите редове, за да разбереш.

 

5. Monsters of Rock, 1991 г. - 1,6 милиона

 

Знаем, че музикалните фестивали привличат огромни количества хора. Все пак не са често моментите, в които можеш да видиш представления на няколко от любимите си изпълнители на едно и също място. Това е и причината фестивалът “Monsters of Rock” да остане завинаги в историята като едно от най-посещаваните събития в историята. Неговото 11-то издание, проведено на 28 септември 1991 г. в Москва, успява да привлече невероятните 1,6 милиона души.

Вероятно изпълнени с желание да се разсеят от политическите размирици, които тресат Съветския съюз по това време, хората се впускат към фестивала, за да чуят различни рок изпълнители като Metallica, AC/DC и the Black Crowes. Входът е свободен, а напливът от посетители не спира през целия ден.

 

4. Bastille Day Concert, 1990 г. - 2 милиона

 

Денят на Бастилията е националният празник на Франция. Той се провежда всяка година на 14 юли и се празнува в чест на Френската революция от 18-и век. На този ден в Париж, а във всеки друг френски град, се провеждат празненства, представления и концерти. Но един от тях се отличава от всички други - концертът Paris La Defense на Жан-Мишел Жар през 1990 година.

Кварталът La Defense в Париж е известен предимно като бизнес район. Но той бързо се превръща в една от най-посещаваните концертни локации по време на безплатното представление на Жан-Мишел Жар. Два милиона души се впускат да чуят любимия си изпълнител, а тълпата се изпълва улиците чак до Триумфалната арка и отвъд.

Представлението остава в историята на Париж, но то далеч не е единственият рекорд за самия Жан-Мишел Жар, който продължава да събира впечатляващи тълпи по света и след този ден.

 

3. Новогодишен концерт Копакабана, 1993 / 1994 - 3 милиона

 

Копакабана, оказва се, е страхотно място за провеждане на концерти. Плажната ивица е дълга около 4 км, достъпна е за огромно количество хора, а и атмосферата е перфектна за музика. Точно там, на границата между 1993 и 1994 година се поставя новият рекорд за най-посещаван концерт в света - цели 3 милиона души.

Бразилският изпълнител Хорхе Бен Жор е човекът, когото тълпата се впуска да чуе и види на новогодишния ден. Концертът е безплатен, а посетителите не са само бразилци - огромно количество хора от целия свят присъстват на този исторически ден.

 

2. 850-та годишнина на Москва, 1997 г. - 3,5 милиона

 

Както може би знаеш, Москва е огромен и много стар град. През 1997 г. той чества своята 850-та годишнина - една истински впечатляваща възраст. По този повод, градът организира празненства, които продължават цяла седмица. Стотици хора присъстват на различните събития, но кулминацията настъпва с концерта на Жан-Мишел Жар в кампуса на Московския държавен университет.

Датата, на която се случва знаменития концерт е 6-ти септември. Невероятната тълпа от 3,5 милиона души стъпва на територията на кампуса, за да се наслади на изпълнението на френския артист, а самият той отново успява да подобри рекорда си за най-посещаван концерт в историята.

 

1. Новогодишен концерт Копакабана, 1994 / 1995 - 3,54 милиона

 

Безплатният концерт на легендарния бразилски плаж Копакабана оглавява класацията за най-посещавано музикално събитие. В навечерието на 1995 година, само година по-късно от предишния поставен рекорд, събитието успява да увеличи броя на посетителите си - цели 3,54 милиона души!

Интересът предизвиква огромната за времето си британска рок звезда Род Стюарт. Той е изпълнителят, който успява да привлече и забавлява огромната тълпа в новогодишната нощ. Въпреки че, най-вероятно голям процент от хората са били твърде отдалечени от сцената, за да се насладят изцяло на изпълнението, тази нощ остава като една от най-легендарните в историята на музиката.

 

Това е топ 5 на най-големите концерти в историята. Как мислиш, възможно ли е този рекорд да бъде подобрен скоро? Сигурно би било изключително да бъдеш част от подобен исторически ден.

Искаш да посетиш концерт на любимата си банда, но в момента не можеш да си позволиш билети или пътуване? Не се притеснявай, Credissimo винаги е насреща. 



Обратно към всички

Прочети още