Най-странните новогодишни традиции

Loyal Travel

Най-странните новогодишни традиции

Всички ние се стремим през новата година да имаме много пари, малко повече късмет и най-сетне да открием любовта. За да сме сигурни, че всичко това ще се сбъдне обаче, сме склонни в новогодишната нощ да спазваме разнообразие от нетипични традиции.

И докато в Дания хората хвърлят чинии, в Швейцария – сладолед, а в Тайланд – кофи с вода, ние ще ви разкажем за най-странните новогодишни традиции спазвани по различните кътчета на света!

Маратон по целуване

За да затвърди репутацията си като един от най-романтичните градове в света, Венеция има своя нетрадиционен новогодишен ритуал. Вече няколко години хиляди венецианци и прииждащи туристи стават част от известния маратон по целуване. В последните минути на отминаващата година, гостите на площад Сан Марко се включват в популярния „kissathon”. Събитието придоби толкова голяма популярност, че в него взимат участие над 70 000 души едновременно!

Разходки с празен куфар

Как ще ви прозвучи ако ви кажем на 31 декември да носите навсякъде със себе си празен куфар? За да ви отговорим за какво ще ви бъде необходим, ще се обърнем към местните жители на Еквадор. Разнасяйки празния си пътен куфар, хората смятат, че ще предизвикат съдбата през новата година да им донесе повече пътувания и приключения.

Седем ястия = благоденствие през новата година

В Естония обичаите, които се спазват на Нова година са далеч по-различни. Според местните жители този, който успее да изяде цели седем ястия на 31 декември, през предстоящата година ще има силата на седем човека. Така вместо три пъти за деня, естонците сядат на масата цели седем пъти, очаквайки вместо скок в килограмите - изобилие и благоденствие през следващите дванадесет месеца.

Игри с петли

Колкото и странно да звучи, стара традиция, спазвана в Беларус гласи, че петелът може да познае коя неомъжена девойка ще намери своята половинка през новата година! За да предрекат събитията в техния любовен живот, младите дами се нареждат в една редица и поставят пред себе си купчина царевица. При която жена дойде петелът, тя ще се радва на семеен живот през следващите дванадесет месеца.

Цветът на бельото определя каква ще бъде новата година

Докато във Филипините в новогодишната нощ трябва да носите дрехи на точки, то в Аржентина има значение дори с какъв нюанс е бельото ви! Единствените цветове, между които можете да избирате са бяло, розово или жълто. Ако търсите любовта, то определено на 31 декември трябва да заложите на розово бельо. Целите да привлечете пари? То тогава задължително носете жълто бельо. Ако пък решите да изберете белия цвят, то през следващата година ще постигнете мир и хармония.

Дванадесетте желания на испанците

Точно в полунощ, когато стрелките на часовника отброяват последните секунди от отминаващата година, в Испания е време за тяхната странна, но изключително разпространена традиция. Жителите на страната смятат, че годината няма да е хубава ако не изядат точно дванадесет зрънца грозде вечерта на 31 декември. Всяко едно от тях отговаря на техните желания, които нетърпеливо очакват да се сбъднат през следващите месеци.

Нова година в гробищния парк

Една от най-странните новогодишни традиции води началото си от малко градче в Чили. Всичко започва когато през 1995 година местно семейство решава да посрещне празника на гроба на свой близък. Днес, хиляди чилийски семейства точно в 23:00 часа на 31 декември отпразнуват започването на новата година на гробищния парк. След като кметът извърши церемонията по официалното отваряне на портите към гробището, жителите на Талка прекарват нощта край гробовете, слушайки тиха, класическа музика.



Обратно към всички

Прочети още