Направи си сам #6 (рецепти за коледни курабийки)

Направи си сам #6 (рецепти за коледни курабийки)

Пет почивни дни. Точно толкова получаваме по Коледа тази година. Може да ги прекарате в почивка, със семейството и приятели, в пътуване, за да наваксате с някой сериал или неправейки нищо. А може и да се възползвате, за да създадете истински домашен коледен уют. Същият най-добре се допълва от аромата на подправки, разнасящ се от току що опечени сладки, курабийки и бисквити.

Помислете още и за следното: два от тези дни са преди празниците (събота и неделя), което е предостатъчно време да се развихрите около фурната. Ако го правите сами, ще изпитате медитативния ефект от майсторенето на курабийките. Ако си имате малки помощници, печенето ще се превърне в забавна и поучителна игра. Хапването на творенията после ще бъде радостната кулминация. Ако пък решите да ги подарите на близки и приятели, може да спестите от подаръци и да ги зарадвате с нещо наистина лично.

Да обиколим света

Смята се, че прародителите на съвременните бисквити и курабийки са от Персия, като тогавашният им вид и технология практически нямат много общо със съвременните. Кръстоносците пренасят в Европа продукти (сушените плодове, които заместват скъпата захар) и екзотични подправки, непознати дотогава. Кога обаче се обособяват и традиционни сладки, приготвяни специално за Коледа, е трудно да се проследи. Във всеки случай към днешна дата всяка държава си има собствени традиционни курабийки, които благодарение на глобализацията човек може да си приготви по дословни и автентични рецепти, където и да се намира. Подбрахме пет чудесни и вкусни коледни сладки, които са и достатъчно лесни за приготвяне.

Разбира се, ще започнем от България, защото именно покрай навлизането на международната кухня в последните десетилетия, сме позабравили вкусовете от детството, излезли изпод ръцете на бабите ни. А разнообразието не е никак малко: масленки, ореховки, канелени бисквити, бишкоти, пурички. Ето една рецепта за бисквити от „българската Джулия Чайлд“ – Пенка Чолчева, която подбрахме заради необичайната глазура с орехи.

Бисквити с орехова глазура

„Вземаме 150 г масло, 100 г пудра захар, 4 жълтъка, 2 праха ванилия или кората на ½ лимон и ¼ кг брашно, от което изваждаме 2 супени лъжици. За глазурата: 4 белтъка, 175 г пудра захар и 175 г смлени орехи. Разбиваме маслото със захарта, прибавяме жълтъците, ванилията и брашното; замесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина като за юфка, и изрязваме с кръгла чашка или формичка; нареждаме бисквитите в тепсия, намазана с масло (по-голяма, излизат много). Разбиваме добре белтъците, прибавяме захарта и отново разбиваме, накрая прибавяме смлените орехи и 1 лъжичка ром или 2 праха ванилия. С лъжичка внимателно слагаме от глазурата върху всяка бисквитка и печем в умерена фурна.“

Тази рецепта не се нуждае от никакви модификации и промени. Би могло да замените орехите с други ядки, но ще се изгуби носталгичната нотка. Това, което ще получите като резултат, ще прилича на бисквитка с белтъчна целувка върху нея.

Германските коледни сладки са сред най-популярните и има такова разнообразие, че на пръв поглед беше трудно да се спрем на някоя конкретна рецепта. Все пак решихме това да не са традиционните „лебкухен“ (германският вариант на популярните джинджифилови курабийки), а да са ваниловите кравайчета, за които се смята, че произхождат от провинцията Бавария (но са популярни още и в Австрия).

Германски ванилови кравайчета

Германски ванилови кравайчета

250 гр. брашно, 80 гр. захар, 2 жълтъка, 1 ванилия, щипка сол, 150 гр. смлени бадеми, 150 гр. масло, ванилова захар за поръсване

Нарежете студеното масло на парченца и го намачкайте със захарта. Добавете ванилията, както и смлените бадеми, брашното и солта, и омесете тестото. Увийте го в стреч фолио и го оставете за 30 минути в хладилника. След като го извадите, го разделете на няколко части и от тях направете фитили с дебелина не повече от 1,5 – 2 см. Препоръчително е после да ги поставите за известно време в камерата или фризера, за да стегнат добре. Нарежете фитилите на парченца с размерите на орех и оформете в кравайчета. Печете около 12 минути на предварително загрятата на 180 ° фурна. Докато са още топли, ги наръсете с ваниловата захар. Най-вкусни стават, след като престоят 2 – 3 дни в кутия с капак.

Полски коледни бисквити с пълнеж

Полски коледни бисквити с пълнеж

220 гр. крема сирене, 340 гр. масло, 3 ч.ч. брашно, буркан и половина – два конфитюр по избор (пълнежът може да бъде още от смлени ядки, маково семе, подсладено крема сирене и пр.), пудра захар за поръсване

От това количество излизат около 60 сладки и ако желаете, може да го намалите наполовина.

Разбийте крема сиренето с мекото масло с телена бъркалка или миксер, докато се получи пухкава смес. Добавете брашното на порции като отново разбивате добре. Поставете тестото в стреч фолио и в хладилника за час. Разточете го с дебелина ½ см. върху повърхност, поръсена със смес от кристална и пудра захар (не с брашно). Нарежете на квадрати със страна 5 см. и поставете в центъра по лъжичка от пълнежа. Захлупете два от противоположните ъгъла навътре, за да получите форма като на снимката, като леко ги притиснете един към друг. Печете около 15 минути на предварително загрятата на 180 ° фурна, докато краищата порозовеят.

Италиански бадемови курабии (Амарети)

Амарети

3 белтъка, 280 гр. ситно смлени бадеми или бадемово брашно, 280 гр. захар, 1 ванилия, 30 мл. ликьор Амарето (може да заместите с бадемова есенция)

Разбийте белтъците на сняг и внимателно и на порции добавете бадемовото брашно, захарта, ванилията и ликьора. Трябва да се получи много меко тесто, което да оформите на топчета (внимавайте, ще лепне) и после внимателно да оваляте всяко от тях първо в пудра, а после в кристална захар. Подредете топчетата върху постлана с хартия за печене тава. Може леко да ги притиснете с пръст в средата и там да поставите по един цял бадем. Печете в загрята на 170 ° фурна за около 15 минути.

Великобритания има доста дълги традиции в коледните сладки, но едни от най-ефектните са тези със „стъклено сърце“, които някога са се окачали на елхата.

Английски бисквити за елхата

Английски бисквити за елха

300 гр. брашно + допълнително за разточване, 65 гр. захар, щипка сол, ½ ч.л. бакпулвер, 125 гр. меко масло, 60 мл. течна сметана, 1 яйце и 1 жълтък, 1 ванилия, 10 – 15 захарни (твърди) бонбона

Смесете брашното, захарта, солта, бакпулвера и маслото и ги омесете. Отделно разбъркайте сметаната с яйцето, жълтъка и ванилията, след което ги добавете към другата смес. Не е нужно да месите дълго, достатъчно е съставките да са се размесили добре. Оваляйте тестото леко в брашно, опаковайте го в стреч фолио и го поставете в хладилника за половин час. След като го извадите, го оставете навън за 10-ина минути, за да се изравни със стайната температура. Разточете го с дебелина половин сантиметър върху набрашнена повърхност и изрежете от него различни формички. Желателно е да са по-големи, за да може спокойно да изрежете и дупки в средата им, което може да направите с капачка. Първо ги прехвърлете в тава с хартия за печене, а след това изрежете средите. Начупете бонбоните на парченца (например с чук за месо) и сипете по малко в центъра на всяка бисквита. Печете 10 – 12 минути на предварително загрята на 160 ° фурна, докато кристалите от бонбоните се разтопят, а краищата съвсем леко порозовеят. Докато са още топли, пробийте краищата им с дървено шишче там, където искате да вържете панделката за закачане на елхата. Не ги вадете от тавата, докато не изстинат.

Тези бисквити тип украса са идеални за подарък или допълнение към подаръците за близки и приятели за Коледа. Ако сте изостанали с пазаруването, непременно прегледайте идеите и в „Бърз Коледен шопинг? Възможен!“. Credissimo работи в събота и неделя, така че при недостиг на пари, може да получите онлайн заем дори и през уикенда. Опциите са „Credissimo до заплата“ в размер до 800 лв. и с 0% лихва в гратисния период за всеки първи и пети кредит, или „Credissimo плюс“ – на стойност до 3000 лв. с възможност за разсрочване на удобни вноски до 24 месеца. И за финал, както се казва: Хохохо! Пожелаваме ви весели, топли и уютни празници!



Обратно към всички

Прочети още