Бърз Коледен шопинг? Възможен!

Бърз Коледен шопинг? Възможен!

Празничното настроение е изместено от усещане за паника, в главата ти вместо весели звънчета бият алармени камбанки, а времето и ежедневието префучават като люта зимна виелица? Ако сте изостанали с подготовката за Коледа и, както често се случва, намирането и купуването на подаръци, още има шанс положението да бъде спасено. Единственото, което трябва да направите, е да се опитате все пак да запазите самообладание и да мислите трезво, фокусирано и целенасочено.

В последните дни преди Бъдни вечер ще ви трябва много добър, почти гениален план, с помощта на който да вкарате събитията в ред. Не може да си позволите обичайното дълго обмисляне и преценяване, нито разтакаването по магазини, нито колебания при вземането на решения. Затова отделете половин час, прегледайте списъка ни с идеи за спешни случаи, а после пристъпете към действие. Както винаги, добре е предварително да си запишете кой от близките ви все още е останал с неподсигурен подарък и то в приоритетен порядък. Ако не успеете да се справите с всички, част може да се „разминат“ с тривиална бутилка вино или уиски. Все пак е важен жеста. При последващото разнообразие от възможности обаче вярваме, че ще се справите!

Търси онлайн, пазарувай офлайн

В предпразничните дни много търговци онлайн имат ускорена доставка в рамките на денонощие и удължено работно време. Ако решите да поръчвате, проверете внимателно, дали в конкретния случай е така и питайте изрично, кога ще получите стоката. Не искате да седите на тръни и да чакате куриера. Опциите за поръчка от чужбина автоматично отпадат заради фактора време. Но може да подходите и така: Прегледайте сайтове и търговци, които имат и физически магазин. Набележете желаните продукти и си ги опишете или запазете линковете в телефона си. След това отидете на място, за да пазарувате. Така си спестявате обикаляне по магазините, в същото време знаете точно за какво отивате, и няма да чакате доставка. А и ще може да видите артикулите „на живо“.

Абонаменти

Много често подценявана възможност за подарък е абонаментът. За каквото и да било: от любимото списание, през абонамент за Netflix или HboGO за телеманиаците, Spotify за меломаните. Абонаменти за спортни зали за спортуващите.

На деца в ученическа възраст може да подарите абонамент в сайта „Уча се“, например. За неуморните умове, които обичат постоянно да търсят нови знания, може да подарите абонамент за различни типове онлайн курсове. Може да са за чужд език, може да са за допълнителни умения за кариерата и работата (в сайта на „Аула“ може да откриете доста такива) и т.н. Ако езикът не е проблем и разширите търсенето в чуждестранни сайтове, разнообразието става безкрайно и може да включва и курсове за личностно развитие, например.

От известно време и в България станаха популярни абонаментните кутии: с козметика, с книги, с натурални продукти, със здравословни такива, с артикули за бебета и майки, дори с екзотични видове бира. Изборът е огромен, а разнообразието позволява да направите такъв абонаментен подарък за всякакъв тип хора. По този начин ще получават коледния си подарък месеци наред.

Подобен подход има две огромни предимства: Отнема минути като време и е достатъчно необичаен, за да се хареса на почти всеки. Само може да ви се наложи да вземете от човека някои данни за регистрацията.

Готови коледни кутии

Като стана дума за готови кутии, все повече онлайн магазини предлагат подаръчни такива. Нямаме предвид коледните комплекти от типа шампоан и балсам с панделка. Тези обикновено включват разнообразни по вид продукти и са на доста смислени цени. Отново: може да бъдат всякакви – кутии с козметични продукти, с деликатесни храни, с вино и коледни сладки.  Директно заявете пратката към човека, който трябва да получи подаръка. Особено подходящо е, ако той например не живее наблизо или няма да се видите по празниците.

Аудио и електронни книги

Книгите са често срещан подарък за всякакви случаи, но пък и доста банален. Не точно така обаче стоят нещата с аудио и електронните книги (стига „жертвата“ да има четец и да обича да го използва). Цените им са малко по ниски от тези на хартиените им събратя и това може да ви позволи да купите и дарите повече от една или две, за да не ви се струва като дребен подарък. Неудобството е, че отново може да ви трябват детайли за регистрацията, ако сайтът или търговецът не са помислили за опцията „подарък“.

Книги (дори за нечетящите)/пъзели/бордови игри

Ако успеете да вместите повече от хората в списъка в категорията на подходящи за изброените подаръци, ситуацията ви ще се реши с едно посещение в голяма книжарница. Книга винаги може да се намери за всеки, дори за хора, които не обичат или нямат време да четат. Специализираните издания с достатъчно снимки и илюстрации са отличен вариант. Пъзелите и бордовите игри пък са великолепен общ подарък за двойки и семейства, със или без деца.

Билети за събития/концерти/театър/опера

Подаряването на билети е ангажиращо и трябва да сте достатъчно уверени, че човекът или хората, на които ги подарявате, ще имат и възможността да ги посетят. Трудно е да сте наясно с графика им, но например билети за събитие в друг град може да ги затрудни. Трябва също да прецените и дали няма опасност човекът вече да е гледал постановката или пък сам да се е снабдил с билети за даден концерт например, ако е достатъчно голям фен. Друг недостатък е, че не е подходящо това да е подарък за един човек. Никой не обича да посещава събития сам. Но пък е чудесен за двойка, за приятели и т.н.

Всякакви видове ваучери

Може да са ваучери от сайтовете за групово пазаруване – там има такова разнообразие от възможни дейности и услуги, че няма начин да не намерите нещо подходящо измежду всички видове спа и масажи, театър и събития, екстремни преживявания (е, зимата не е съвсем подходяща за това), дори екскурзии или кратък отдих в планината за по-скъпите на сърцето ви хора.

Повечето големи вериги магазини също предлагат ваучери за подарък. Вместо да купувате книги, без да знаете ще се харесат ли, може да е ваучер за книжарница. Вместо козметика, която не сте сигурни дали е подходяща, определете сума, с която човекът сам да си напазарува.

За хората с достатъчно време: лична изработка

Възможно е проблемът да не сте осигурили подаръците досега да не е в недостига на време, а в липса на добри идеи и достатъчно средства. Ръчно направените подаръци може да донесат много по-голяма радост от нещо, купено от магазина. На какво ще се спрете, зависи от талантите ви. Прегледайте наръчниците ни за собственоръчно направена и подходяща и за подарък коледна украса, за изработване на ароматни свещи или идеите в какво да претворите стари дънки. Единствено трябва добре да си прецените времето за изработка.

Любов към хендмейд, но и липса на време

Ако винаги сте се възхищавали на ръчно изработените артикули, аксесоари и дрехи, но никога не сте имали времето да превърнете любовта си в хоби, то коледните хендмейд базари са идеалното място да изберете и такъв тип подаръци. Те събират творци с различни таланти в разнообразни сфери, а с подобен шопинг план ще знаете, че всеки един от подаръците ви е уникален и единствен.

Понякога обаче времето не е единствения, нито основния проблем. Много е възможно да сте били достатъчно организирани, но да не сте успели да подсигурите Коледа поради недостатъчно средства за целта. Бързите кредити на Credissmo са именно за подобни случаи. Заявявате парите онлайн, одобрението е мигновено, а получаването на средствата - веднага, когато ги заявите на каса на Easy Pay, или максимум до ден по сметка в банка (в зависимост от банката, преводът може да се осъществи и веднага). Може да избирате между кредит „до заплата“ до 800 лв., без оскъпяване в гратисния период за всеки първи и пети, или продукта „Credissimo плюс“ – до 3000 лв. и удобно разсрочване на вноските до 24 месеца. Така няма да е нужно да се примирявате и да се чувствате неудобно, когато в следващите дни срещате близки и приятели „с празни ръце“, особено пък ако техните не са празни…



Обратно към всички

Прочети още