Направи си сам коледна украса и спести

Направи си сам коледна украса и спести


Помните ли онези гирлянди, направени от кръгчета гланцова хартия, които и днешните деца все още сглобяват в детската градина? А украсявали ли сте елха със станиоли от шоколад и бонбони? Както и с памук, който имитира сняг?


Навремето качествената коледна украса я нямаше и беше скъпа. Едни и същи топки се прибираха грижливо в кутии и се вадеха отново всяка година. Освен това се чупеха, защото бяха от фино цветно стъкло. Гирляндите бяха само сребристи на цвят, лъскавите коледни лакомства се носеха само от чужбина, а лампичките бяха само по филмите.
Е, може и да не помните. Но в днешно време не може да не сте се изправяли пред дилемата дали да си купите от заливащите отвсякъде пластмасови китайски артикули от по лев – два, или да отделите бюджет за наистина качествена украса. В първия случай естетиката сериозно куца. Във втория пък често става дума за немалки суми.


Има и трети:

Да си я направите сами. Хем е оригинално и елегантно, хем не е толкова скъпо. Не може да не сте си го помисляли и сигурно сте си намерили хиляди оправдания, за да не го направите досега – липса на креативност и идеи, несръчност, недостиг на време. Освен това готините художнически материали и пособия също струват пари.

Да ги разгледаме едно по едно:


Идеи


Достатъчно е да отворите интернет и те ще ви залеят, ще ви повлекат и ще ви погълнат. Има хиляди и хиляди страхотни хрумвания, подходящи за всякакъв вкус, талант и бюджет.

Сръчност


Естествено, че ако не сте наследили от баба си занаята плетене, няма да се опитвате да приложите точно идеите за ръчно сътворени коледни чорапи. Но да боядисаш няколко шишарки например не изисква две десни ръце, и само с леви става. Най-много после и те да осъмнат боядисани.

Време


Приемете го така: Това не е загуба на време, а метод за релакс. Вместо да си почивате вечер с някой филм или чаша вино, прекарайте час в творчество. Ето че има време, при това полезно и приятно прекарано.

Пари за материалиБързи идеи за декорация


Ако се целите във висока летва, може и да се поохарчите (особено, ако ви е за пръв път). По-напредналите ползват странни устройства като пистолет за силикон, перфоратори с различни формички, къдрави ножици… Както и неразбираеми видове бои, платове, хартии и картони. И така нататък – неща, за които не е нужно да знаете и не ви и трябват. Ориентирайте се към използването на подръчни средства – такива, с които разполагате в дома или може да си съберете… като клончета от парка или гората:

За какво са ми тия пръчки?


Не са пръчки, а клони. Освен това е хубаво да са колкото може по-криви и разклонени и, разбира се, да не са изгнили. Приложенията са им безброй. Ако са по-малки, ги поставете във ваза. Може да ги закачите на стената или тавана. Може да ги боядисате със спрей. Може да окачите на тях украшения или панделки. Или пък да омотаете по клоните коледните лампички. Дори може да си направите елха от пръчки!

Още прекрасни идеи може да намерите тук!


Не изхвърляй бурканите!


Дори и разделно. Празните буркани и шишета могат са едни от най-практичните подръчни предмети за декорация. Достатъчно е да им вържете панделка и придобиват очарователен вид. Освен това може да ги боядисате или да ги облепите с пайети, плат, хартия…А също и да ги използвате като опаковка като ги напълните с подаръчета.

Виж още няколко идеи тук

Порови в кофата за боклук :)


Голяма част от нещата, които изхвърляме могат да влязат в употреба, когато човек иска да си направи украса – пластмасови шишета и чаши, капачки, коркови тапи, стари дрехи, салфетки, че даже и картонените ролки от тоалетна хартия.


В случай, че искате да напреднете в ръчната изработка обаче, ще бъде нужно да инвестирате в инструменти и материали. Сами по себе си те не са скъпи, но ако смятате да купувате повече неща наведнъж и да се хвърлите от раз в дълбокото, ще трябва да отделите по-голяма сума. Можете да финансирате новото си хоби със заем до заплата.

Вижте още интересни статии: Идеи за достъпни Коледни подаръци

 



Обратно към всички

Прочети още