Направи си сам мартеници и спести

Направи си сам мартеници и спести

Нестандартни идеи за мартенско настроение

Традициите отдавна не са това, което бяха и един от най-българските народни символи – мартеницата, вече далеч не е само Пижо и Пенда или усукан конец с мънисто. Най-масовите дори се изработват в Китай и предмартово магазини и сергии да са залети с евтини изработки от далекоизточната манифактура. Макар да струват стотинки, те не носят особена емоция в себе си. 
Ако искате да си направите сами мартениците, които да раздадете на колеги, приятели и роднини на 1 март, но се притеснявате че не сте достатъчно сръчни, че нямате толкова много време да плетете и преплитате… сега ще докажем, че има лесни, но по-важното – ефектни, красиви и уникални варианти. 

За колегите – мартеничка с картичка

Тук важен е жестът. Мартеничката може да е просто червен и бял конец. Когато обаче е прикачен към красива картичка, се превръща в истински ефектен подарък. По-добре не купувайте готови, макар да е пълно с картички със снимки на кокичета и пролетна роса… Изработването не отнема толкова време, разбира се, в зависимост от сложността й. Така че ако не сте от сръчните, достатъчно е върху червен или бял картон да залепите напъпило клонче, прост хартиен елемент и да добавите подходящ текст. Хубавото на този вариант е, че всяка картичка ще бъде уникална, дали заради изработката, дали заради индивидуалното пожелание. 

За дамите – гривни от естествени камъни

Естествените полускъпоценни камъни са не само красиви, но и се смята, че балансират духа и тялото и имат дори лечебни свойства. Мартенска гривна от бели и червени минерали ще бъде страхотен подарък-бижу за приятелките. В тези цветове се намират различни разновидности – бял опал, седеф, червен корал, червен хаулит или пък червен ахат. Ще ги намерите по специализираните магазини за мъниста, камъни и кинкалериите, заедно с необходимите конец или корда, допълнителни елементи и закопчалки. Изработката не е толкова трудна, но ако все пак ви се струва сложно, могат да се намерят и готови продукти. 

За книгоманите – разделител за книги

Въображението тук е всеобхватно като това на самите ви приятели с читателски наклонности. Вариант например е дълго парче картон (червен, бял), на който да направите перфорация по краищата и да промушите бял и червен конец. Накрая завършете с пискюлче или някаква мартеничка. Може да апликирате самия разделител с фигурки по ваш избор. 

С децата – радост и забавление

Всичко, което можете по принцип да изработите от цветна хартия с децата, можете да го пригодите в мартенските цветове. Дали ще е от различни по цвят хартия, или ще им оставите поле за оцветяване, дали ще е просто за забавление и игра, или наистина ще послужи за украса – в случая няма толкова значение. Може да използвате моментите на творене, за да разкажете на малките историята на Баба Марта, за сприхавия й нрав, за братята й Голям и Малък Сечко, както и, разбира се, легендата за мартеницата. 

Ето една лесна и красива идея за мартенски кукли, които може да подарите или окачите у дома си: http://krokotak.com/2017/02/kukli-v-tcherveno-i-byalo/

Украса за дома

За украсата на дома на власт са белия и червения цвят, без непременно да се стараете да изработвате нещо специално. Ако например сте правили валентинска такава, спокойно може да използвате части от нея. Прости елементи като покривка, пеперуди на пердето или ваза с клонки, декорирани в червено и бяло, ще създадат чудесно настроение. 

Разбира се, ръчно изработени украси и мартеници в различни размери – от гривнички до големи кукли, могат да бъдат закупени и от магазинчетата за ръчна изработка. Често обаче цената отговаря и на качеството – доста по-висока е от китайските варианти. Ако наистина нямате свободна минута, за да творите, а купуването на ефектни мартеници за подарък ще ви излезе солено, Credissimo е насреща с разнообразните си бързи кредити и различни варианти за погасяване. Изберете най-подходящия и отбележете Баба Марта със стил.

 

 



Обратно към всички

Прочети още