Нощта на музеите: Кои са най-посещаваните

Нощта на музеите: Кои са най-посещаваните

Всяка година по това време на месец май малко хора спят. Повечето са навън, където цари необичайно оживление. Вратите на почти всички музеи са отворени, входът е свободен, а тълпите образуват опашки, за да посетят иначе не толкова посещаваните институции.

От 14 години на Стария континент се провежда Дългата нощ на музеите, позната повече със съкратеното Нощ на музеите. България също участва за поредна година в инициативата с отворени врати на десетки музеи и галерии.

За първи път Дългата нощ на музеите се провежда в германската столица Берлин през 1997 г., но инициативата се разпростира едва след 2005 г. От тогава в нея са се включили десетки столици и големи градове в Европа, някъде е „дълга нощ“, другаде само „нощ на музеите“, а на някои места я наричат „бяла нощ“. Паралелно с отворените врати в редица градове се провеждат и различни културни мероприятия на открито, пърформанси и инициативи.

В България центрове на събитието са столицата и големите градове, но реално такива се провеждат в цялата страна. Тази година Нощта на музеите ще се състои на 19 срещу 20 май.

София

Трудно ще успеете да обиколите всички места и инициативи в столицата, дори и да тичате – те са над 50. Ето все пак някои:

  • Ако никога не сте посещавали криптата на „Александър Невски“, може да го направите сега.
  • НИМ е подготвил изложба за създаването на музея по повод 45-ата му годишнина. Някои от експонатите ще имат QR кодове, с които посетителите ще могат да прочетат повече за тях.
  • Военноисторическият музей ще представи Виртуална интерактивна изложба „Моите предци на война“, лятно кино и игра с награди.
  • В Квадрат 500 освен постоянните изложби ще може да видите и прожекция на епизод от „Геният: Пикасо“.
  • Софийски арсенал-музей за съвременно изкуство организира „Вечерен маратон в музея“ – необходимо е посетителите да са със спортен екип.
  • Регионалният исторически музей (бившата Централна баня) организира и концерт на група „Остава“.
  • На Моста на влюбените при НДК ще има изложба „Фолклорни мотиви“.

Още много музеи и галерии са подготвили специални изненади за Нощта на музеите, програмата може да видите тук: http://institutfrancais.bg/programata/601/nosht-na-muzeite-sofia2018/

Пловдив

В Пловдив Европейската нощ на музеите ще се състои ден по-рано – на 18 май вечерта, като по този начин старата столица съчетава две инициативи Денят (18 май) и Нощта (19 май) на музеите. В Малката базилика и Балабановата къща са предвидени изложби. В Галерия „Златю Бояджиев“ ще има поетично-музикална вечер. Римският стадион ще бъде отворен за посетители със свободен вход. Ще бъдат отворени за посещения и всички сгради на Градската галерия, при това през целия петъчен ден.

Асеновград

В Асеновград Нощта на музеите влиза в рамките на Майските културни празници в града. Отворени за посетители ще бъдат Историческият музей, старинното училище „Св. Георги“ и Етнографската къща. В 20 часа стартира и безплатен музеен тур, а паралелно са предвидени три различни концерта.

Велико Търново

Велико Търново ще се включи с вход свободен в "Констанцалиева къща", "Хаджиилиева къша" и църква "Св. Архангели Михаил и Гавраил" в архитектурния резерват Арбанаси. Пространството ще се превърне в декор за въстановка на живота от 18-и век и нападението от страна на кърджалиите над местното население. За пръв път в Нощта на музеите се включва и Паркът на миниатюрите – „Търновград – духът на хилядолетна България“, в който са инсталирани над 50 миниатюри на исторически и природни забележителности от цялата страна.

Смолян

И в Смолян са предвидени редица прояви, сред които изложби, прожекции на документални филми и танцов спектакъл. За пръв път в музея „Стою Шишков“ ще бъде представена картината „Родопска сватба“, реставрирана в продължение на години.

Бургас

В Бургас може да се насладите на огнен спектакъл и 3D mapping прожекции, джаз концерт, а след това (или пък преди това) да разгледате златните изложби - Български женски накити от средните векове и Османския период, Съкровищата на Варненския некропол, Тракийското съкровище от с. Кралево и Златната маска на тракийския цар Терес в Археологическия музей. Естествено, вход свободен има и в останалите музеи в града.

Варна

Ако сте във Варна ще можете за пръв път да посетите и новият музей "Посланици на доброто“ – посветен на личности и събития, оставили позитивен отпечатък в историята на България. Намира се в Морската градина. Почти всички музеи, галерии и исторически пространства в морската столица ще бъдат отворени, може да разгледате програмата на сайта на инициативата: varnanight.bg. Предвидени са концерти, изложби на открито и дори кулинарно шоу. Ще има и безплатен транспорт.

Балчик

Може да отскочите и до малкия северно-черноморски град, за да се разходите в Двореца, който ще бъде с вход свободен през цялата събота. Предвидени са и редица инициативи, сред които триизмерен холографски образ на кралица Мария, с който посетителите могат да се снимат. Образът, направен по стари снимки, ще приветства посетителите с „Добре дошли в моя дворец“.

И още:

  • В Разград в Нощта на музеите ще се състои Втора нощ на китарата с участието на китариста от БТР и Фондацията Славчо Николов.
  • В музея в Кюстендил ще се правят светлинни рисунки, за които посетителите ще могат да дават идеи.
  • В Каварна ще има възстановки на три армии от Втората световна война.
  • Общината в Стара Загора е предвидила редица изложби, експозиции и балетен спектакъл.
  • Ямбол организира тунел на времето под мотото „Влез в историята“, в която участниците могат да поиграят на едновремешни игри, да хапнат в ретро сладкарница и да участват във военни приключения.
  • Русе си партнира с отсрещния румънски град Гюргево и ако сте там, може да посетите инициативите и на двете места.
  • Благоевград за пръв път ще представи изложба от находки, намерени при изграждането на магистрала „Струма“.
  • Габрово комбинира Нощта на музеите с Празник на щирника – традиционна габровска баница със зелении. Предвидено е кулинарно състезание с награди.
  • В Търговище пък по същото време се провежда търговски форум, така че освен всичко друго вечерта на 19 май ще има и концерт за закриването на пролетния панаир.
  • В Сливен ще се проведат арт работилници и игра с търсене на съкровища.

Както е видно, почти няма населено място, което да не отбележи Нощта на музеите. Ако пък за този уикенд сте планирали пътуване в чужбина, ще може да се насладите на организацията там, тъй като Нощта на музеите ще обхване цяла Европа. При нужда от средства за пътуване и за да може да усетите изцяло духа на празника може да се възползвате от опциите за заем „Credissimo до заплата“ и „Credissimo плюс“. С тях имате възможност да получите до 600 лв. без лихва в рамките на гратисния период за всеки първи и пети кредит, или до 3000 лв. с възможност за разсрочване на удобни вноски до 24 месеца.



Обратно към всички

Прочети още