Обичаш ли колата си? Поглези я!

Обичаш ли колата си? Поглези я!

Автомобилните любители са пословични в страстта си. Ако за повечето хора колата е средство за придвижване, в което може да натовариш децата и кучето, то за автоефновете тя е почти пълноправен член на семейството. Понякога е поставена по важност дори пред кучето… а децата са принудени да не пипат, цапат, ядат и да не ритат по седалките. С други думи точна противоположност на всички, които не мият колите си редовно, пълнят я с боклуци и празни опаковки, често забравят, че автомобилът има нужда от грижи и виждат в поддръжката му грешно дадени пари.

Ако изпитваш мили чувства към колата си, няма нищо лошо в това да я „поглезиш“. Още повече, че много от грижите съвсем не са излишни: помагат за по-доброто функциониране на автомобила, защитават го или пък просто носят комфорт на шофьора и пътниците. Честно казано, дори да не си така привързан към возилото, е желателно да му обръщаш внимание, за да намалиш риска да те предаде в най-неочаквания и неудобен момент. Например рано сутрин, когато изключително бързаш, точно преди планирано пътуване, или пък – най-неприятното, по време на път.

Външен вид

Поддръжката на външния вид на автомобила не е свързана единствено с добрия изглед. По същия начин, по който си мием лицата и косите, тук става въпрос за предотвратяване на бавно тлеещи неприятни последици. Особено през зимата външните части на колата са изключително застрашени от корозия и ръжда, заради леда и лугата. Ако пропускате ваксата на автомивката пък има по-голям риск от дребни одрасквания, причинени от хвръкнали малки камъчета на пътя. Същото важи за стъклата, фаровете и огледалата. Впрочем, за последните, както и за регистрационните табели, може да ви глобят, ако са твърде замърсени. Намалената видимост от прекалено полепнал прахоляк по стъклата и огледалата може да попречи на вашето адекватно поведение на пътя. Замърсени фарове, стопове и мигачи са опасни за околните шофьори. А табелите е задължително да могат да се разчетат.

Под капака

Там обикновено е още по-мръсно, но абсолютно никога да не ви хрумва да „поизмиете“. Може да нанесете щети на ел. инсталацията, пластмасовите и гумените части. А и смисъл от такова упражнение има в редки случаи – ако имате например теч на масло и трябва да откриете откъде е. Но го правете само в проверени автомивки, не всички могат да ви направят услуга.

Под капака на автомобила обикновено е място за майстори и монтьори. Но ако искате да подобрите функционирането на колата, може да пробвате с предлаганите на пазара добавки.

  • Добавките за масло образуват защитен слой и удължават живота на двигателя.
  • Добавките за бензин има сходно действие. Освен това се предполага, че намалява разхода. Недостатъкът е, че действа добре при по-новите автомобили (които и без това вървят по-добре) и нямат особен смисъл при старите.
  • Течност за промиване на радиатора – превенция срещу запушване.
  • Грес – най-удобна е под формата на спрей и, освен че смазва, също предпазва.

Интериор

Когато се прибирате след работен ден у дома, обичате да ви е чисто и комфортно, нали? В студен, неудобен и разхвърлян дом човек не се чувства особено добре. Същото важи и за интериора на автомобила, особено ако шофирате често и продължително. Поддържайте купето чисто и не трупайте боклуци. Може да намалите нуждата от постоянно бърсане на таблото, пластмасовите и кожени части като използвате специални, антистатични спрейове, които пречат на натрупването на прах.

Допълнителни аксесоари от своя страна могат да спомогнат за вашето удобство. Например стойката за смартфон, благодарение на която лесно може да боравите с телефона си по време на път, да следите пътните карти и навигацията. Наличието за зарядно за кола или докинг станция също е полезна джаджа, когато сте забравили за заредите телефона.

Ако завиждате на автомобилите с подгряващи седалки, а вашият няма, може да си купите допълнителни подложки с реотани на съвсем прилични цени. Поставянето на калъф на волана ще оцените като много добро решение в студено време. Ако си сложите поставка за чаша пък, няма да се налага да пробвате „едноръко“ каране или да стискате чаша със зъби, когато нямате време да спрете за кафе и трябва да го пиете в движение.

Ароматизаторите за автомобили си имат лагер на поддръжниците и лагер на противниците. Ако сте от първите може да изберете, дали да ползвате по-евтини и да ги сменяте по-често (например хартиените), или по-скъпи, но и по-трайни (тип „консервичка“, флакон, пръскало). Ако пък не харесвате миризмите на автоароматизаторите, има много прости заместители: може да пръскате от време - на време тапицерията с парфюм (е, не от скъпите и не прекалено) или пък да ползвате етерични масла по същия начин.

Понякога колата е като претенциозен партньор и ако не й обръщате внимание, може да реши „да си отмъсти“. Така че, ако сте занемарили грижите – за минути може да вземете Credissimo плюс или Credissimo до заплата и да поправите пропуските, дори да са много и сумарно скъпи.



Обратно към всички

Прочети още