Осем жени, които ни вдъхновяват

Осем жени, които ни вдъхновяват

За да отбележим 8  март - Международния ден на жената, в тази статия сме събрали историите на 8 от най-вдъхновяващите жени на нашето време. Независимо от това за какво се борят и в коя сфера се развиват те, всяка една от тях променя света към по-добро. Ето кои са те:

 

1. Мария Кюри

 

Името на Мария Кюри е добре познато на всички ни. Родена във Варшава през 1867 г., тя от малка поема по стъпките на баща си, който работи в сферата на физиката и математиката. Развива се изключително бързо и скоро става най-талантливата ученичка в гимназията. 

За съжаление, Мария живее във времена, в които е невъзможно жените да продължават обучението си във висши институти. Мечтата й да получи официално висше образование се осъществява едва през 1891 г., когато заминава за Париж и се записва в Сорбоната. Това поставя началото на страхотната й научна кариера. Следва запознанството с Пиер Кюри, откритията й, свързани с урана, радия и радиоактивността, които в последствие й донасят две Нобелови награди.

Мария Кюри е доказателство за борбен дух и постоянство, дори и в лицето на трудностите.

 

Цитат: „В живота няма нищо, от което да е нужно да се боиш, освен това, което е нужно да разбереш.

 

2. Амелия Еърхарт

 

Амелия Еърхарт е американска авиаторка, една от първите жени, които са се осмелили да упражняват тази професия. Родена през 1897 г., още от детството си тя избира да се занимава с дейности, нетипични за жените по онова време. Първата й среща със самолет е когато е била на 10 години, но опитите й в авиацията започват години по-късно. Още по време на първия си полет, тя разбира, че нейното призвание в живота е да лети. Започва да прави всичко възможно, за да осъществи своята мечта.

Амелия Еърхарт става първата жена самостоятелно прелетяла над Атлантическия океан. Нейната история ни учи да не се спираме пред нищо, за да осъществим целите си, колкото и далечни да ни се струват те.

 

Цитат:  “Никога не правете неща, които другите могат да правят и ще правят, ако има неща, които другите не могат да правят и няма да правят.

 

3. Мария Монтесори

 

Мария Монтесори е италианска лекарка и педагожка, първата дипломирана жена лекар в страната. Създател е на нова образователна система, която се фокусира върху науката за детското обучение и умението на детето да развива усещанията си и да укрепва своята индивидуалност. Работата на Монтесори с деца с увреждания и децата от бедняшките квартали на Рим, я отличават от всички преподаватели по това време и поставят нова ера в образованието.

Мария Монтесори ни учи, че децата заслужават свобода и образование, независимо от това къде са родени или от какво семейство са те - нещо, което продължава да бъде важно и до ден днешен.

 

Цитат: “Не се опитвайте да изтривате следите, които детето чертае в мекия восък на вътрешния си свят.

 

4. Мая Анджелоу

 

Мая Анджелоу е поетеса, писателка и активист за човешките права, родена в САЩ през 1928 г.. По време на своята забележителна 50-годишна кариера, Мая публикува седем автобиографии, три книги с есета, няколко книги с поезия и пише няколко пиеси, филми и телевизионни предавания. 

Нейната най-забележителна творба е книгата “Знам защо пее птицата в клетка” (“I know why the caged bird sings”), която разказва за живота й от 1 до 17-годишна възраст. Книгата става бестселър и й носи номинация за наградата „Пулицър”.

Мая Анджелоу е необятен извор на вдъхновение. Тя е първата чернокожа кондукторка в трамвай, както и първата чернокожа жена режисьор. През 60-те години застава редом до Мартин Лутър Кинг и Малкълм Екс в битката на афроамериканците за граждански права. С работата си и творчеството си допринася за подобряването на живота на стотици американци.

 

Цитат: “Научих, че хората ще забравят какво си казал, ще забравят какво си правил, но хората никога няма да забравят как си ги накарал да се чувстват. "

 

5. Глория Стайнем

 

Когато говорим за феминизъм в днешни дни, няма как да не споменем името на Глория Стайнем. Тя е социална активистка, писателка и журналистка, която е посветила живота си на борбата за правата на жените още от 60-те години насам. Автор е на множество книги и статии по темата, а публикацията “After Black Power, Women’s Liberation” от 1969 г. я прави лидер на феминисткото движение в световен план.

Много от правата и свободите, на които се радваме днес, дължим отчасти на Глория Стайнем и нейните съмишленици. 

 

Цитат: „Истината е, че жените не могат да бъдат равни извън дома си, докато мъжете са равни с тях и вътре в него”.

 

6. Принцеса Даяна

 

Животът на принцеса Даяна оставя ярки следи в сърцата на нейните съвременници, не само заради безкрайния й чар и мила усмивка, но и заради доброто й сърце и филантропията й.

Чрез благотворителната си дейност Даяна успява да покаже как кралските особи могат да помагат на народа, а не само да го гледат отстрани. Тя е човекът, който успява да промени обществената нагласа към болните от HIV и СПИН, а снимка, на която се ръкува с пациенти, без да се страхува да ги докосне без ръкавици, обикаля световната преса. Част от другите й каузи включват - помощ за бездомните, грижа за децата, подкрепа за изкуството и още много. 

Въпреки краткия си живот, принцеса Даяна и до ден днешен продължава да вдъхновява хората да вършат добро и да помагат на всеки, който се нуждае.

 

Цитат:  “Не следвам правилата... следвам сърцето си, а не ума си.”

 

7. Малала Юсафзаи

Малала е едно обикновено момиче от Пакистан, което повежда огромно движение за равенство между половете. Позицията й силно се застъпва за правото на образование на жените в страната, в която живее - ограничение, наложено от група религиозни фанатици. Смелите й думи и постъпки почти й костват живота - през 2012 г., на път за вкъщи от училище, талибаните спират автобуса, в който се вози, и я прострелват в главата. За щастие Малала оцелява, мести се да живее във Великобритания, а кариерата й на световноизвестна активистка тепърва започва.
През 2014 г. , когато тя е едва на 17 години, Малала Юсафзаи печели Нобелова награда за мир.

Цитат: "Едно дете, един учител, една химикалка и една книга могат да променят света. Образованието е единственото решение. Образование преди всичко."

8. Мерилин Монро

 

Животът на Мерилин Монро е изпълнен с много обрати. От скромното момиче, прекарало по-голямата част от детството си в приемни домове и сиропиталища, до незабравимата и легендарна актриса, която всички познаваме - нейната история е истински впечатляваща. 

Много хора не знаят, че Мерилин Монро е втората жена в историята, която застава на чело на собствена продуцентска компания. Освен това, тя не се страхува да говори за проблемите, с които жените се сблъскват - тема табу в тогавашното общество.

Мерилин застава открито срещу дискриминацията и расизма. Известен е случая, когато помага на Ела Фицджералд да бъде взета на работа в холивудски клуб, чийто собственик не искал да я наеме само, заради цвета на кожата й. 

Мерилин Монро е много повече от красиво лице и животът й определено има на какво да ни научи.

Цитат: „Не прощавам на хората, защото съм слаба, прощавам им, защото съм достатъчно силна да знам, че хората правят грешки.“

Разказахме ти за 8 от жените от последните години, които смело промениха света. Надяваме се техните истории да те вдъхновяват и да ти напомнят, че нищо в живота не е непостижимо. Така че давай смело и преследвай и най-лудите си мечти. Виж как Credissimo може да ти помогне.

 


Обратно към всички

Прочети още