Планирай добре подготовката за абитуриентски бал

Планирай добре подготовката за абитуриентски бал

Времето тече, децата растат. И с радост или ужас един ден настъпва моментът за приключване с училището и предизвикателството абитуриентски бал. Събитието обикновено е чакано с нетърпение от самите зрелостници, макар да има и такива, които не симпатизират много на този тип купони. Родителите от своя страна са изправени пред обикновено разточителна като време и финанси организация, която някои приемат с досада и напрежение, а други с вълнение и трепет.

Околните често свързват баловете с патардията в края на май, но всички пряко замесени са наясно, че не става въпрос за един ден, нито пък подготовката се свежда само до облекло и прическа. Организацията е добре да започне по-отдалеч, някои семейства отделят месеци и понякога има защо.


Първа фаза – предварителна подготовка


Бюджет

Най-лесно е да изберете агенция, която да се погрижи за цялата или част от организацията. Ако това не се вписва във финансовите ви рамки, можете да ограничите разходите със самостоятелна организация. А първата стъпка от нея е именно съставянето на бюджет, за да няма неприятни изненади. Нека той да включва всички компоненти, затова сега трябва да помислите и кои, и какви ще са те.
 

Здрав дух, здраво тяло

Ако перифразираме прочутата фраза – момичето прави роклята. Така че, ако искате детето ви да изглежда добре на бала, това няма да се случи само с една хубава рокля или костюм. Сега е моментът за равносметката, дали младежът или девойката са и в желаната форма за това събитие. Някои спортуват редовно и поддържат здравословно хранене, но не са малко и младежите, които клонят към по-застоял и нездравословен начин на живот. Осъзнаването идва, когато не можем да се поберем в мечтаната дреха или не ни стои точно като на манекена. Добре е за това да се мисли по-отрано (всъщност е добре да се мисли постоянно и за цял живот), но и два месеца са добър период за влизане във форма. Разбира се в никакъв случай не трябва да се предприемат екстремни начинания (рязко увеличаване на активността, драстични диети), защото това сериозно може да навреди на здравословното състояние.
 

Без гости не може

Следващата дългосрочна стъпка в подготовката е да помислите за изпращането. Ако ще каните гостите в дома си, той може да има нужда от освежителен ремонт или корекции в интериора. Тези начинания могат да отнемат време, затова е добре да се помисли от по-рано. Надали ще искате и това да ви е на главата в напрегнатите последни седмици и дни преди бала. Ако предпочитате да се лишите от грижите по посрещане на гости у дома, още от сега набележете и дори резервирайте заведение. Първо сега ще можете да проучите и изберете на спокойствие място, което отговаря на изискванията и джоба ви. Второ, по-късно може да се окаже, че е заето и няма места.
 

Никога не е рано за рокля

Сега е и времето за избор на облекло. В последния момент често се правят нерационални и прибързани избори. Затова най-добре е да се ориентирате от сега, особено ако роклята или костюмът ще бъдат шити по поръчка.


Втора фаза – фини настройки


Тестове и проби

В седмиците преди абитуриентския бал е време да се изпробва всичко като застраховка от провал. Пробна прическа и пробен грим са задължителни за намаляване на риска от неочаквани резултати в стил „ама това не прилича на мен“. Точно по тази причина дамите е добре вече да са наясно какво ще облекат, за да могат да съобразят стила на прическата и макиажа с дрехата.
 

Логистика и компания

Време е да се помисли и за превозното средство, ако няма да ползвате свое, за да има време за избор на кола под наем или назаем. Заедно с това е крайният срок за списъка на гостите – роднини и приятели, по случай изпращането и окончателното решение, къде ще се състои.
 

Професионален фотограф

Ако има нещо, за което не трябва да се пестят пари, това е наемането на професионален фотограф, освен ако по щастливо съвпадение нямате такъв близък приятел. Вярно е, че в днешно време почти няма човек без телефон със сносна камера, но за съжаление красивите кадри зависят повече от задснимачното устройство. А лошите снимки могат да развалят празника. Ако човек може да се ожени повече от един път, то надали ще има втори абитуриентски бал, така че това наистина остава спомен за цял живот. Нека той да бъде достатъчно качествен, така че впоследствие да предизвиква приятни емоции, а не смях или ядосване.


Последна фаза – на стартовата линия


Или още: Какво си забравил? Разбира се, не е толкова лесно да следваш планът за организация стриктно и винаги може да остане нещо за последния момент. Така че в седмицата преди бала преговорете отново всичко.

Ако не се влиза в крайностите, средното, което семействата харчат за абитуриентския бал на детето си е 1 500 – 2 000 лв. Това разбира се може да варира в широки граници от възможностите на семейния бюджет и възгледите за празненството. Ако се появят неочаквани разходи, или ако просто искате да дадете повече от себе си за съдбовната вечер – винаги можете да разчитате на бързи кредити от Credissimo – до 600 лв. с нулева лихва в гратисния период или до 2500 лв. с възможност за изплащане на удобни вноски до 2 години. А на младите пожелаваме успех в живота и да поемат отговорностите като възрастни!



Обратно към всички

Прочети още