close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

10 съвета как да спестяваш пари от ежедневието си!

от Силвия Пенчева | 15.02.2017

10 съвета как да спестяваш пари от ежедневието си!

Да спестим малко пари...

Животът често е отчайващо несправедлив. Току си взел заплата, минали са няколко дни, а ти се чудиш къде са се изпарили средствата за цял месец? Или ти се иска с нещо да се поглезиш, но все не успяваш да спестиш? Случвало ли ти се е дори да не можеш да се сетиш къде си похарчил парите си? Смееш ли се малко тъжно на лафа, че портфейлите са хищни животни и ядат тайно банкноти така, както пералнята гълта чорапи? И сигурно всеки месец си обещаваш, че този път ще внимаваш и всичко това няма да се повтаря. 30 дни по-късно обаче започваш да вярваш, че тази работа с бюджетирането и спестяването явно не е за теб.

Не се отчайвай. Това, което ти липсва, са план и навици. Имаме 10 чудесни трика за скромно спестяване от ежедневието. Но както знаеш, капка по капка вир прави. Е, няма да забогатееш, но ще се дисциплинираш, ще ти е по-готино и ще имаш пари за извънредните случаи, в които ти потрябват.

1. Бурканът!

Върлуващата по цял свят мода на бурканите още ли не е стигнала до теб? Ето каква е идеята: Взимаш буркан, кутия или друг съд и всяка вечер пускаш вътре монетите, които са ти останали като ресто от деня. Може би е добре да отделиш някъде жълтите стотинки. По-нататък модифицирай както ти е готино. Някои хора събират само левчетата. След време, при това не много – няколко месеца до година, се събира сума, достатъчна за кратка екскурзия.

2. Домашното е най-вкусно.

Вместо да хвърляш пари за обяд или хапване на бързи закуски, джънк фууд или каквото там обядваш, си носи от вкъщи. Носи си дори кафето! Купи си термочаша/термос и си го приготвяй по твой вкус у дома, вместо да даваш левчета за купешко. И особено ако си кафе-любител и пиеш по няколко на ден. Планирай и си приготвяй храната. Да, знаем, че сутрин нямаш време за това, така че я подготви в една кутия от вечерта, а после само я грабваш от хладилника и излизаш. А най-добре е, ако можеш да заредиш няколко кутии – за следващите дни или седмици. Не се безпокой, нищо няма да й стане, ако е добре пакетирана. Сам можеш да сметнеш колко би ти спестил този навик спрямо това, колко харчиш за храна през деня.

3. Нулева парична диета.

Трик за по-напредналите. Определи си дни, в които да не изхарчиш нито един лев! Невъзможно ли ти звучи? Не е, пробвай. Състезателният момент в предизвикателството го прави по-лесно, отколкото изглежда на пръв поглед. Пък и ако спазваш предната стъпка, ще бъде само надграждане. Ще те спаси обаче от емоционални излишни харчове, като някоя глупост, която ти е хрумнала на път за вкъщи и си решил изненадващо за себе си и портмонето да я купиш.

4. На лов за промоции.

Не, това не означава да хукнеш да търсиш къде има намаления, за да купиш всичко ненужно, което може да ти хване окото. Означава да си направиш план с необходимите покупки и да дебнеш кога ще бъдат намалени. Този момент неминуемо ще дойде. Извади си клиентски карти в магазините, в които пазаруваш най-често. Какво като може би ще спестиш стотинки или лев – два? Нали трябва да захраниш буркана! И все пак внимавай да не попаднеш в капана на промоциите.

Виж още: За спестяването от купони и други промо кодове

5. Бъди търговец.

Всеизвестна максима е, че за да получи повече човек трябва да му освободи място. Направи преглед на вещите у дома си, сбогувай се с тях и ги пусни за продажба в аукционните сайтове. Може да не е кой знае какво (е, зависи какво имаш да продаваш), обаче не всичко заслужава да отиде на боклука – защо вместо това да не послужи на плана ти за спестяване?

 

6. Бъди и малко егоист.

Ако четеш това с интерес, сигурно в една или друга степен страдаш и от симптома на ларж – човека. Черпиш, опрощаваш заеми, не издребняваш в разпределението на общото домакинство… и други благородни черти. Ограничи малко добронамереността си. Все пак тези пари ги изкарваш с пот на челото (или на мозъка, според професията ти). Имаш право да си ги ползваш предимно ти. Не, съквартирантът ти няма право редовно да пере с праха, който ти си купил и да ползва продукти, без да допринася. Говорим за системни пропуски, разбира се, не за единични случаи. А за семейните – не, децата нямат право да получат всяка „уникална“ играчка, за която се разциврят. Последната често може да струва колкото едноседмични, ако не и повече, спестявания.

 

7. Не на ритуалната клада.

Всеки път, когато не си изключваш електроуредите, и всеки път, когато не гасиш лампите, и всеки път, когато държиш телевизора включен, без да го гледаш… гориш пари. Плащането на битови сметки почти със сигурност е от най-големите пера в разходите ти. Въпреки че изглежда няма как да се отървеш от тях, можеш да ги понамалиш. Виж тук съвети как да ограничиш разходите у дома.

 

Виж още: 14 съвета как да спестите пари от ток

8. Пий вода.

Едно на ръка, че това жизненоважно вещество ще подобри здравето и енергията ти, но и ще ти помогне да спестиш. Доказано е, че когато човек не пие достатъчно вода, огладнява повече. Огладняването слага прът в колелата на твоето спестовничество и те отклонява към най-близкото място за храна, където харчиш това, което НЕ трябваше да бъде изхарчвано днес, помниш ли?! Така че дръж винаги под ръка шишенце с вода. Сложи си ако трябва апликация на телефона да те подсеща и пий редовно.

 

9. Пробвай да си тревопасно.

Да продължим със здравословния лайфстайл: Яж повече салати и вегетариански ястия. Сещаш ли се защо? Защото са по-евтини, понякога значително по-евтини. За другите ефекти няма да те убеждаваме, но със сигурност не е задължително сутрин, обед и вечер да има месо, или?

 

10. Намали алкохола!

… и се премести в манастир :)) Шегуваме се, разбира се. Идеята е да ограничиш излизанията навън. Заложи например на домашните купони. Така ще имаш пари да речем за повече екскурзии. Където определено се купонясва по-добре. Пробвай да се придържаш към поне част от тези трикове и резултатите няма да закъснеят. Хитрото е, че (поне повечето) няма да повлияят толкова силно на ежедневието ти, трябва само да свикнеш и да си създадеш навик.

 

А ако те споходят финансови нужди преди да си успял да заделиш достатъчно – Credissimo е насреща с най-удобната и сигурна възможност за бърз кредит на пазара. Кредит до заплата до 600 лв. и потребителски кредит Credissimo плюс . Успех!

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.