По-скъпо ли е да се храним здравословно?

По-скъпо ли е да се храним здравословно?

Здравословното хранене е нещо, към което всеки от нас трябва да се стреми. За съжаление се оказва, че то далеч не е толкова лесно, колкото си мислим.

 

Колко пъти ти се е случвало да забележиш страхотни био плодове в супермаркета, да грабнеш една шепа от тях и да си представиш как им се наслаждаваш на спокойствие, като една по-здравословна опция от любимите ти шоколадови барчета? И цялата тази мисъл е прекрасна, докато не се озовеш на касата и не ти обяват невероятната цена от 16 лв. на килограм и всички мисли за здравословно хранене директно се изпарят от главата ти.

 

По-скъпо ли е здравословното хранене? В тази статия ще се опитаме да отговорим на този въпрос, както и да дадем лесни и практични начини, по които да започнеш да приемаш храната, която е най-добра за теб, без значение от бюджета.

 

През 2013 година проучване от Harvard School of Public Health установява, че здравословната храна струва с около 1,50 долара повече на човек за ден. На пръв поглед това не изглежда много, но ако се вземат фактори като инфлацията, както и фактът, че изхранването на едно 4-членно семейство за 1 година, ще струва с 2100 долара повече, вече картинката изглежда по друг начин.

 

Факт е, че био и органичните храни са много по-скъпи от тези на масовите производители и това може да се потвърди само с един бърз поглед. Тук добрата новина е, че здравословното хранене не се изчерпва с био щанда в супермаркета. Дори можем да твърдим, че някои от най-богатите на важни за организма вещества, могат да бъдат открити в някои от най-евтините храни на пазара - леща, боб, сезонни зеленчуци и плодове. Изводът е този - здравословното хранене е възможно за всеки бюджет, просто е необходимо малко повече планиране и съобразителност. Ето няколко съвета от нас:

 

  • Научи се да готвиш

 

Ако приготвяш храната си предимно вкъщи, ще спестиш пари, ще можеш да си готвиш възможно най-здравословно и най-важното - всичко ще бъде по вкуса ти! Вярно е, че ако нямаш опит, първоначално ще ти бъде доста трудно. Но научиш ли няколко основни метода за готвене и 3-4 рецепти, даже ще започнеш да се наслаждаваш на процеса. В интернет пространството е пълно с всякакви рецепти, подходящи за най-различни нива на умения. От теб се изисква само интерес и желание и скоро ще бъдеш познат като най-здравословния мастър шеф.

 

  • Купувай замразени плодове и зеленчуци

 

Противно на очакванията, няма нищо лошо в замразените плодове и зеленчуци. Всъщност, те са страхотен начин да се насладиш на любимите си храни, независимо от сезона. Така че не се колебай, а смело зареждай фризера - така целогодишно ще имаш здравословна храна, без дори да се налага да ходиш до магазина.

 

  • Намали консумацията на месо

 

Ако си почитател на мръвките, вероятно вече знаеш, че е препоръчително да се яде само от най-качественото и чисто месо. Ако закупуването му често надвишава определения ти бюджет и затова залагаш на по-евтини и некачествени алтернативи, време да преорганизираш менюто си. Отдели си ден-два, в които не ядеш месо. Така не само не ще спестиш пари, но и ще подобриш и здравето си и ще понижиш холестерола и кръвното си налягане.

 

  • Посещавай фермерски пазари

 

Фермерският пазар е чудесно място, на което можеш да откриеш чисти продукти, с минимално количество пестициди, на една нормална цена. Пазарувайки от подобни места не само се сдобиваш със страхотни храни, но и подпомагаш директно местни производители. Какво по-хубаво от това!

 

И така. Вярно е че, здравословното хранене може да бъде по-скъпо, но с малко планиране и проучване, можеш да го вместиш във всеки един бюджет. И не забравяй, че Credissimo, винаги е насреща, независимо от ситуацията ти.

 

 

 

 

 

 

 



Обратно към всички

Прочети още