Студенти на бюджет - трикове и съвети

Студенти на бюджет - трикове и съвети

Не можем да отречем, че студентските години са едни от най-хубавите в живота ни. Нови приятели, нов град, ново учебно заведение и преди всичко - нечувана досега самостоятелност. Всичко това звучи прекрасно, докато не се сблъскаш с първата си спънка, а именно - недостигът на пари. Финансовите премеждия на българския студент са толкова много, че дори са оставили своя отпечатък и в народното творчество. А трябва ли да е така?

В днешната статия ти представяме няколко полезни съвета, които могат да ти бъдат от полза, когато решиш да се впуснеш в приключението, наречено висше образование. Вярваме, че с малко планиране и повече информираност, студентските години могат да минават леко и безпроблемно. Ето как:

Бъди наясно с бюджета си.

Независимо с каква сума разполагаш, трябва да имаш добър план за нейното разпределение през месеца. По този начин можеш много по-лесно да поемеш всякакви непредвидени разходи, а и дори да спестиш известна сума за бъдещи начинания.

Записвай приходите и разходите си. Ако в края на месеца изглежда, че едва можеш да свържеш двата края, прегледай за какво харчиш най-много и преструктурирай бюджета си спрямо него. Колкото по-рано се научиш да държиш финансите си под око, толкова по-комфортно ще се чувстваш с тях в бъдеще.  

Общежитието не е толкова лошо.

Първият и най-сериозен разход, с който се среща всеки млад самостоятелен човек, е наемът. Често той заема и най-голямата част от отделения бюджет на месец, а плащането му е неизбежно. Когато все още си нов в това да имаш собствени доходи (които и без това най-вероятно са доста малко), никак не ти се иска да даваш всичките си пари за жилище. Ето тук идва и ролята на общежитието.

Нека си признаем, общежитието не е най-луксозното място за живот, а и най-често би ти се наложило да споделяш едно пространство с още 1-2 души. Но парите, които даваш за него са пренебрежимо малко и определено си заслужава поне да опиташ.

Вярно, в него често е шумно, понякога стаите не са добре ремонтирани, а и животът със съквартиранти е непредсказуем. Но освен добрата цена на наема, животът в общежитието може да те научи на много търпение, уважение на личното пространство и усещане за истинска студентска общност. И за да се класираш за стая, трябва да имаш достатъчно добър успех, а това си е една допълнителна мотивация да учиш по-усърдно.

Добрият успех ти носи привилегии.

Освен че са ти необходими за прием в общежитие, добрите оценки могат да ти донесат и допълнителни приходи. Всяко висше учебно заведение предлага на своите студенти поне няколко вида стипендии, за които могат да кандидатстват. Дали ще бъде за цялостен успех, за участие в конкурс или изготвяне на специален проект, старанието в учебния процес несъмнено носи добри дивиденти. Те могат да бъдат еднократно изплатени или на месечна база за определен период от време. Сумите не са огромни, но определено помагат за справяне с всекидневните разходи.

Планирай храната си.

Готвенето в общежитие не е невъзможно, но разнообразието на храните, които можеш да приготвиш там е доста ограничено. А и знаем, че хапването на сандвич или паста всеки ден не е най-оптималнатадиета. Тук идва ролята на планирането.

Опитай да разпределяш местата, от които се храниш, през седмицата спрямо бюджета си. Отдели ден на домашно приготвена храна, на закупена от топла витрина, ден на хапване в ресторант или на крак. Не забравяй опцията за студентските столове. Вярно е, че с тях са нужни доста проби и грешки, докато най-сетне намериш място, където готвят по вкуса ти, но откриеш ли го играта съвсем се променя. Можеш да получиш тристепенно меню на символична цена - музика за ушите на всеки студент.

Поинтересувай се как да улесниш транспорта си.

Когато за първи път станеш студент, често се оказва, че трябва да пътуваш много повече, отколкото досега. Трябва да се придвижваш до университета, до работа, често се налага да пътуваш и извън града. Добрите новини са, че всички форми на транспорт предлагат много добри отстъпки за студенти.

Задължително си извади карта за градски транспорт, която важи за всички градски линии (цената за студенти е много по-ниска от стандартната) и карта за БДЖ - всичките ти пътувания ще бъдат с 50% по-евтини. Повечето автобусни линии също предлагат известен процент намаление за учащи хора, само не забравяй да носиш нужната идентификация. 

А когато автобусът и влакът не са добри опции - споделеното пътуване е твой приятел. Шансовете твои приятели или познати да пътуват в твоята посока са големи - възползвай се максимално от този факт.

Забавленията не винаги са скъпи.

Знаем, че клубовете и дискотеките са едно от най-големите удоволствия на студентските години. И не трябва да се лишаваш съвсем от тях, но понякога се налага да потърсиш алтернативи, които няма да те разорят за целия предстоящ месец.

Почти всички кина, театри, курсове и клубове предлагат отстъпки за студенти. Търси различни места и не се колебай да опитваш нови неща. Понякога пък разходка в парка или поход в планината са много по-зареждащи от една нощ в дискотеката. Опитай!

Възползвай се от библиотеката.

Нека завършим този списък със съвет, който може да ти помогне в ученето. Учебниците, които са нужни на един студент, много често се оказват много над цената, която може да си позволи. Добрата новина е, че повечето от тях можеш да откриеш и наемеш от университетската библиотека. За да се справиш с тази задача обаче ти е нужно малко планиране - предварително проучване какво ще ти е необходимо за даден курс, стратегическо посещение на библиотеката и изчакване на нисък старт за момента, в който необходимите ти книги станат налични в нея. 

Друг вариант е просто да ги закупиш на втора ръка от студентите от предходната година. Можеш да го направиш лично чрез познати или да ги потърсиш онлайн. Освен ако не ти е необходимо изцяло ново издание, пълно с много непубликувана информация досега, ползването на по-стари учебници обикновено не е проблем. А и цената им си я бива.

Това са някои от съветите, които можем да дадем на един студент за пълноценно изживяване на студентските години. Пожелаваме успех и не забравяй, че Credissimo е до теб винаги, когато имаш нужда от малко помощ!



Обратно към всички

Прочети още