close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

Топ 10 на най-евтините градове в света

от Силвия Пенчева | 24.10.2018

Топ 10 на най-евтините градове в света

Живеем в съвремие, в което се завръща номадството. Този път обаче повече като мода. Ако преди хилядолетия предците ни са се придвижвали през териториите на Земята в търсене на плодороден климат и добри условия за оцеляване, в днешно време хората сменят местожителството си или просто пътуват по съвсем различни подбуди: опознаване на култури, смяна на обстановката, „търсене на себе си“ или дори само защото професията им позволява да работят откъдето си искат.

Преди време ви разказахме, кои са най-скъпите градове в света. Това са предимно скоростно развиващи се мегаполиси и световни бизнес центрове. Естествено, съществуват и статистики за най-евтините градове. Проблемът със статистическите данни обаче е, че някои фактори, неподлежащи на оценка в числа, не се взимат предвид. Например, начело на официалната класация е Каракас – столицата на Венецуела. Само че в последните години страната е раздирана от дълбока икономическа криза, довела до емиграцията на 1,5 млн. венецуелци в последните 3 години. Така че надали някой би желал да отиде там в момента, макар и животът да е евтин (а магазините – празни).

Затова предпочетохме да се спрем на една друга класация на най-изгодните градове. А именно такава, създадена от компании, които консултират хора, желаещи да сменят местожителството си. Данните са обобщени от Forbes, и ето кои са градовете, в които е едновременно евтино, спокойно и сигурно:

Лисабон, Португалия

Лисабон, Португалия

Лисабон е впечатляващ, аристократичен град, изпълнен със забележителности от времето на Великите географски открития. Но не само португалската столица, цялата страна е подходящо и изгодно място, сред най-евтините за живот в Западна Европа, поради благоприятната данъчна среда. Тук човек спокойно може да живее с доходи от 1100 евро месечно, които покриват наема (на едностаен апартамент извън центъра) и прехраната. Ето и някои от цените там: литър мляко е 1,40 лв., килограм домати е 2,84 лв., телешкото започва от 18,40 лв. Битовите разходи за апартамент от 85 кв. м. (ток, отопление, вода, такса смет) са средно 185 лв.

Кали, Колумбия

Кали, Колумбия

Не е невъзможно да свързвате името на града с един от двата най-големи бивши наркокартела в страната – Кали и Меделин. Но може да сте пропуснали, че преди няколко години те се разпаднаха, а множеството промени в Колумбия през изминалите години й спечелиха прозвището „туристически рай“. Така че към момента вече няма основания за лошата й слава от края на 20 век. Всъщност в момента и двата споменати града са символ на колумбийската култура и сравнително спокойни места (за разлика от столицата Богота, където още сигурността не е съвсем на ниво). Кали има и други преимущества, освен цените. Разположен е на 1000 м. надморска височина, което прави климатът приятен и не прекалено горещ. А колумбийците се славят с гостоприемство и любезност. Издръжката на един човек (без наема) излиза средно 650 лв. месечно. Битовите разходи за апартамент от порядъка на 85 квадрата са под 90 лв. А наемът на едностаен апартамент, при това в центъра на града, е около 320 лв.

Санто Доминго, Доминиканската република

Санто Доминго, Доминиканската република

Доминикана е една от най-бързо развиващите се икономики в Латинска Америка, а столицата Санто Доминго е един от най-старите европейски градове в страната. Лесно може да се заблудите, че сте в испански град, заради колониалното му минало. Освен това е туристически център, благодарение на което има значително развита инфраструктура. Разходите за живот на един човек са средно малко над 900 лв., а наемът на едностаен апартамент варира между 330 лв. в историческия център до едва 180 лв. извън него. Разходите за 85 квадрата апартамент са не повече от 100 лв.

Сан Педро, Белиз

Сан Педро, Белиз

Това е начинът да съчетаете едновременно евтино място с Карибско крайбрежие. Сан Педро е малък град, населен предимно от западни емигранти. Намира се на остров на територията на централно американската държава Белиз, но разполага с всичко необходимо, включително и културен живот. Животът е доста по-евтин, отколкото на някой от Карибските острови, макар разходите да не са съвсем ниски (спрямо нашите стандарти): По-ниските наеми са във вътрешността (не на плажа) и средният е около 1500 лв., а общите месечни разходи възлизат на около 3500 лв. Което, както казахме, е евтино за Карибските брегове.

Сен Шиниан, Франция

Сен Шиниан, Франция

Да се върнем в Европа и конкретно във френската Прованс. Сен Шиниан е като изваден от филма на Дисни „Красавицата и звярът“. Можеш по цял ден да седиш и просто да съзерцаваш природата и близките върхове. В същото време Испания е само на един хвърлей, а до Париж се стига за три часа. Разходите за двама души възлизат на около 2500 лв. на месец, включително с наема. В самия Сен Шиниан обаче спокойно може да спестите от автомобил заради късите разстояния и развитата транспортна инфраструктура.

Абруцо, Италия

Абруцо, Италия

Абруцо е един от регионите в Италия, който незаслужено страда от липса на достатъчно внимание. Истината е, че което и от населените места там да изберете, ще се потопите в пасторална обстановка, сходна с тази на Тоскана, само че на много по-ниски цени. Наемите в нескъпите региони са около 1000 лв. за апартамент 85 квадрата, за едностаен – около 700 лв. Разходите за битови сметки са 150 – 200 лв.

Любляна, Словения

Любляна, Словения

Ако предпочитате да сте в центъра на цивилизацията и не търсите екзотични или провинциални места, Любляна е чудесен избор. Словенската столица може да ви предложи спокоен живот с разходи от около 1200 лв. за един човек (без наема). Наемът на едностаен апартамент извън историческия център е около 750 лв. Но пък лесно може да се придвижите както до някой плаж, така и до ски курорт.

Плая дел Кармен, Мексико

Плая дел Кармен, Мексико

Плая дел Кармен е разположен на мексиканската Ривиера. Някога бедно рибарско селце, сега това е притегателен център за туристи и чужденци. В момента там живеят 10 хиляди чужденци, които съставляват 7% от населението на градчето, което е едно от най-сигурните места в Мексико и същевременно се намира в икономически развит регион. Наемите в нескъпите райони са около 1700 лв. за тристаен и 700 лв. за едностаен апартамент. Но пък разходите за битови сметки са не повече от 120 лв. месечно.

Бали, Индонезия

Бали, Индонезия

Тропическият остров Бали често се свързва с една от най-предпочитаните дестинации за туризъм. Но е не по-малко привлекателно и да живееш там. Райското кътче разполага с всичко необходимо, включително културен живот. Ако например се спрете на Санур – тихо предградие на столицата Денпасар, разходите ви за живот (на един човек) заедно с наема няма да надхвърлят 1100 лв. Хем сте близо до големия град, хем екзотичният плаж ви е под носа.

Дананг, Виетнам

Дананг, Виетнам

Дананг е един от скоростно развиващите се градове във Виетнам, но ако се абстрахирате от небостъргачите, обстановката му силно напомня 60-те. Еднакво отдалечен от Хошимин и Ханой, градът предлага сравнително ниски цени като за подобен икономически център в която и да е друга държава. Наемите варират между 600 лв. за едностаен и 1100 лв. за 85 кв. м. апартамент извън скъпите квартали. А гледките са впечатляващи.

Както виждате на места разходите за живот се доближават до средните за големите български градове. В интерес на истината България, и в частност София, също често попадат в класации и препоръки за евтин живот. Естествено, от значение са и доходите. Ако понякога не ви достигат, може да потърсите подкрепа от онлайн кредитите на Credissimo. До 800 лв. с 0% лихва за всеки първи и пети в гратисния период, или до 3000 лв. с възможност за разсрочване на удобни вноски до 24 месеца.

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.