Топ 10 на най-евтините градове в света

Топ 10 на най-евтините градове в света

Живеем в съвремие, в което се завръща номадството. Този път обаче повече като мода. Ако преди хилядолетия предците ни са се придвижвали през териториите на Земята в търсене на плодороден климат и добри условия за оцеляване, в днешно време хората сменят местожителството си или просто пътуват по съвсем различни подбуди: опознаване на култури, смяна на обстановката, „търсене на себе си“ или дори само защото професията им позволява да работят откъдето си искат.

Преди време ви разказахме, кои са най-скъпите градове в света. Това са предимно скоростно развиващи се мегаполиси и световни бизнес центрове. Естествено, съществуват и статистики за най-евтините градове. Проблемът със статистическите данни обаче е, че някои фактори, неподлежащи на оценка в числа, не се взимат предвид. Например, начело на официалната класация е Каракас – столицата на Венецуела. Само че в последните години страната е раздирана от дълбока икономическа криза, довела до емиграцията на 1,5 млн. венецуелци в последните 3 години. Така че надали някой би желал да отиде там в момента, макар и животът да е евтин (а магазините – празни).

Затова предпочетохме да се спрем на една друга класация на най-изгодните градове. А именно такава, създадена от компании, които консултират хора, желаещи да сменят местожителството си. Данните са обобщени от Forbes, и ето кои са градовете, в които е едновременно евтино, спокойно и сигурно:

Лисабон, Португалия

Лисабон, Португалия

Лисабон е впечатляващ, аристократичен град, изпълнен със забележителности от времето на Великите географски открития. Но не само португалската столица, цялата страна е подходящо и изгодно място, сред най-евтините за живот в Западна Европа, поради благоприятната данъчна среда. Тук човек спокойно може да живее с доходи от 1100 евро месечно, които покриват наема (на едностаен апартамент извън центъра) и прехраната. Ето и някои от цените там: литър мляко е 1,40 лв., килограм домати е 2,84 лв., телешкото започва от 18,40 лв. Битовите разходи за апартамент от 85 кв. м. (ток, отопление, вода, такса смет) са средно 185 лв.

Кали, Колумбия

Кали, Колумбия

Не е невъзможно да свързвате името на града с един от двата най-големи бивши наркокартела в страната – Кали и Меделин. Но може да сте пропуснали, че преди няколко години те се разпаднаха, а множеството промени в Колумбия през изминалите години й спечелиха прозвището „туристически рай“. Така че към момента вече няма основания за лошата й слава от края на 20 век. Всъщност в момента и двата споменати града са символ на колумбийската култура и сравнително спокойни места (за разлика от столицата Богота, където още сигурността не е съвсем на ниво). Кали има и други преимущества, освен цените. Разположен е на 1000 м. надморска височина, което прави климатът приятен и не прекалено горещ. А колумбийците се славят с гостоприемство и любезност. Издръжката на един човек (без наема) излиза средно 650 лв. месечно. Битовите разходи за апартамент от порядъка на 85 квадрата са под 90 лв. А наемът на едностаен апартамент, при това в центъра на града, е около 320 лв.

Санто Доминго, Доминиканската република

Санто Доминго, Доминиканската република

Доминикана е една от най-бързо развиващите се икономики в Латинска Америка, а столицата Санто Доминго е един от най-старите европейски градове в страната. Лесно може да се заблудите, че сте в испански град, заради колониалното му минало. Освен това е туристически център, благодарение на което има значително развита инфраструктура. Разходите за живот на един човек са средно малко над 900 лв., а наемът на едностаен апартамент варира между 330 лв. в историческия център до едва 180 лв. извън него. Разходите за 85 квадрата апартамент са не повече от 100 лв.

Сан Педро, Белиз

Сан Педро, Белиз

Това е начинът да съчетаете едновременно евтино място с Карибско крайбрежие. Сан Педро е малък град, населен предимно от западни емигранти. Намира се на остров на територията на централно американската държава Белиз, но разполага с всичко необходимо, включително и културен живот. Животът е доста по-евтин, отколкото на някой от Карибските острови, макар разходите да не са съвсем ниски (спрямо нашите стандарти): По-ниските наеми са във вътрешността (не на плажа) и средният е около 1500 лв., а общите месечни разходи възлизат на около 3500 лв. Което, както казахме, е евтино за Карибските брегове.

Сен Шиниан, Франция

Сен Шиниан, Франция

Да се върнем в Европа и конкретно във френската Прованс. Сен Шиниан е като изваден от филма на Дисни „Красавицата и звярът“. Можеш по цял ден да седиш и просто да съзерцаваш природата и близките върхове. В същото време Испания е само на един хвърлей, а до Париж се стига за три часа. Разходите за двама души възлизат на около 2500 лв. на месец, включително с наема. В самия Сен Шиниан обаче спокойно може да спестите от автомобил заради късите разстояния и развитата транспортна инфраструктура.

Абруцо, Италия

Абруцо, Италия

Абруцо е един от регионите в Италия, който незаслужено страда от липса на достатъчно внимание. Истината е, че което и от населените места там да изберете, ще се потопите в пасторална обстановка, сходна с тази на Тоскана, само че на много по-ниски цени. Наемите в нескъпите региони са около 1000 лв. за апартамент 85 квадрата, за едностаен – около 700 лв. Разходите за битови сметки са 150 – 200 лв.

Любляна, Словения

Любляна, Словения

Ако предпочитате да сте в центъра на цивилизацията и не търсите екзотични или провинциални места, Любляна е чудесен избор. Словенската столица може да ви предложи спокоен живот с разходи от около 1200 лв. за един човек (без наема). Наемът на едностаен апартамент извън историческия център е около 750 лв. Но пък лесно може да се придвижите както до някой плаж, така и до ски курорт.

Плая дел Кармен, Мексико

Плая дел Кармен, Мексико

Плая дел Кармен е разположен на мексиканската Ривиера. Някога бедно рибарско селце, сега това е притегателен център за туристи и чужденци. В момента там живеят 10 хиляди чужденци, които съставляват 7% от населението на градчето, което е едно от най-сигурните места в Мексико и същевременно се намира в икономически развит регион. Наемите в нескъпите райони са около 1700 лв. за тристаен и 700 лв. за едностаен апартамент. Но пък разходите за битови сметки са не повече от 120 лв. месечно.

Бали, Индонезия

Бали, Индонезия

Тропическият остров Бали често се свързва с една от най-предпочитаните дестинации за туризъм. Но е не по-малко привлекателно и да живееш там. Райското кътче разполага с всичко необходимо, включително културен живот. Ако например се спрете на Санур – тихо предградие на столицата Денпасар, разходите ви за живот (на един човек) заедно с наема няма да надхвърлят 1100 лв. Хем сте близо до големия град, хем екзотичният плаж ви е под носа.

Дананг, Виетнам

Дананг, Виетнам

Дананг е един от скоростно развиващите се градове във Виетнам, но ако се абстрахирате от небостъргачите, обстановката му силно напомня 60-те. Еднакво отдалечен от Хошимин и Ханой, градът предлага сравнително ниски цени като за подобен икономически център в която и да е друга държава. Наемите варират между 600 лв. за едностаен и 1100 лв. за 85 кв. м. апартамент извън скъпите квартали. А гледките са впечатляващи.

Както виждате на места разходите за живот се доближават до средните за големите български градове. В интерес на истината България, и в частност София, също често попадат в класации и препоръки за евтин живот. Естествено, от значение са и доходите. Ако понякога не ви достигат, може да потърсите подкрепа от онлайн кредитите на Credissimo. До 800 лв. с 0% лихва за всеки първи и пети в гратисния период, или до 3000 лв. с възможност за разсрочване на удобни вноски до 24 месеца.



Обратно към всички

Прочети още