Топ 5 идеи за празнуване на коледно-новогодишните празници

Топ 5 идеи за празнуване на коледно-новогодишните празници

Планирането на коледните и новогодишните празници е най-добре да се случва сравнително рано, например в края на лятото или началото на есента. Тогава има достатъчно време човек да обмисли добре как иска да прекара празниците, къде и с кого, а заедно с това и да не се притеснява за липса на свободни места.

За много хора обаче такива дейности изглеждат далечни, често човек не е наясно с възможностите за свободно време и отпуски в периода на Коледа и Нова година, или с финансовите си възможности. А и винаги има категория хора, които просто по традиция решават в последния момент.

Ако сте някъде сред гореизброените, но все пак не искате да прекарате празниците у дома, не е толкова късно. Туристическата индустрия се грижи да има достатъчно last minute оферти, дали за организирани тържества, за настаняване, за самолетни билети и пр. Изборът в последния месец от годината е по-ограничен и може да не успеете да резервирате точно мястото, което сте си наумили, но това съвсем не означава, че няма никакъв избор. А ако нямате никаква представа дори в каква посока да се насочите в търсенето си, сме подготвили наръчник за ориентация, който е съобразен с всякакви вкусове и предпочитания. Дали ще осъществите пътуването през петте почивни дни по Коледа, ще отделите кратко време за Нова година, или ще си вземете отпуска и за някой от работните дни между двата празника, за да ги слеете, вие преценявате.

Уют, традиции и домашна храна vs. ресторанти и хотели

Когато възможностите не ви позволяват излизане извън пределите на страната, най-честият избор са:

- Зимните курорти, където може да съчетаете празниците с любимия спорт и снежни игри за децата.

- Спа курортите и комплексите, където съчетанието на купона е с време в релакс зоната и басейните.

- Самостоятелна вила или къща, най-често в планинските градчета и селца, където може да се организирате да прекарате празниците заедно с голяма компания.

Освен изброеното, разликите са приблизително следните: В хотелите обикновено програмата е подготвена от собствениците, кувертът включва определено меню и забавления. Тоест, празнувате така, както ви е наложено от организаторите. За някои хора това е съществен недостатък, но за други е точно обратното - преимуществото да не се грижиш за нищо извън доброто си прекарване. При наемане на вила или къща нещата стоят малко по-различно. Трябва сами да се погрижите за забавленията и за менюто, включително неговото приготвяне. Което също може да бъде забавно, когато се случва в компания. Някои къщи за гости предлагат домакините да ви сготвят, което от една страна е чудесно, защото не се занимавате, от друга – пак може да подбирате менюто.

Все още може да откриете безкраен набор от предложения и оферти за празниците в гореизброените сегменти, някои с доста добра отстъпка.

Как го правят съседите?

В интерес на истината изборът да прекарате празничните дни по Коледа и/или Нова година в Гърция, Сърбия, Турция или Румъния не изисква кой знае колко по-висок бюджет. Гърция и Турция са добър избор, ако търсите по-топло време, макар и не точно подходящо за плаж. Западната ни съседка пък се слави с доста по-ниски цени. А Румъния, макар и по-рядък избор на дестинация, ще добави още една точка в опита ви на пътешественик. За съжаление, те имат и някои недостатъци. Напливът към Гърция е голям и може да се окажете в пренаселен хотел. Сърбия е популярна с факта, че в повечето заведения е разрешено пушенето и ако сте с деца, може да размислите. В Турция най-често българите отсядат в традиционните туристически курорти и не е добро място, ако търсите по-неглиже обстановка. А интересът към историческите места в Румъния расте, но имайте предвид, че е на север и през зимата пътуването може да отнеме доста повече време. Добър избор във всички балкански държави са по-големите градове: Солун, Кавала и Атина, Ниш или Белград, Брашов и Букурещ, а ако решите да отскочите до Македония – празниците в Охрид и Скопие също ще ви оставят добри спомени.

По следите на най-пищните коледни базари

Ако за вас коледно-новогодишните празници не са просто повод за тържества, а пазите и детското усещане за вълшебство, то най-подходящите дестинации са популярните коледни базари в някои европейски градове. Естествено, такъв вече се организира във всяко населено място, но има и базари, които могат да съперничат на всяка коледна история на Дисни. Има хора, които дори си организират тур и обикалят няколко от най-популярните. Ето някои от тях:

В белгийския град Страсбург е един от най-старите коледни базари, а понастоящем е и един от най-големите и масово посещавани.

В хърватската столица Загреб базарът е съпроводен от богата всекидневна програма и ако отседнете там, няма да ви е необходимо да ходите никъде другаде, освен до самия коледен базар всяка вечер.

Малкото френско градче Колмар, наричано още често Малката Венеция, побира цели пет базара и е отличен избор за романтични празници. От там имате половин час с кола до Германия и може да обиколите югозападната и южната част на страната.

Може би най-популярните, мащабни и пищни базари в Германия, са тези в Дрезден, Нюрнберг и Лайпциг. Но в интерес на истината която и дестинация да изберете в Германия, ще сте на прав път.

Дрезденският коледен базар.

Австрия също е вълшебна по Коледа, особено Виена, но за европейските столици – след малко.

Най-големите купони са в европейските столици

Това звучи логично, нали? Най-големите и впечатляващи купони да са в най-големите градове и столиците. Част от тях може би вече сте посещавали, но да ги видите на фона на новогодишните фойерверки, е абсолютно различно изживяване. Ето няколко предложения:

В Берлин празненствата за Нова година практически представляват огромно „стрийт парти“ в двукилометровата отсечка от Бранденбургската врата до Кулата на победата. Два километра не са никак малко и в рамките на това трасе има няколко парти сцени, сергии за храна, светлинни шоута и изобщо редица събития, които може да не успеете да обходите за нощта.

Ако намирате Айфеловата кула за вдъхновяваща, то на Нова година ще ви заплени. Може да се гмурнете в празненствата по Шанз Елизе или да наблюдавате светлинното шоу от хълма Монмартър. Ако търсите допълнителна романтика, може да си запазите място за вечеря на круизно корабче по Сена.

Виена не празнува само в един участък от града. Там може да направите гурме обиколка на центъра и да опитате всякакви местни деликатеси и сладкиши. За финал се насладете на новогодишния концерт на Виенската филхармония на открито.

Лондон също празнува подобаващо пищно, но най-голямата атракция там е традиционният новогодишен парад, който започва от Пикадили в 00:00 часа и е зрелище, което привлича хиляди туристи.

Традицията в Брюксел е не по-малко интересна, но може и да не се понрави на всеки. Навръх Нова година там хората започват да раздават по три целувки с добри пожелания за предстоящите 12 месеца на всички познати и непознати около себе си.

Слънце, къде си?

Може би харесвате коледно-новогодишните празници, но не и студеното зимно време? Свикнали сме с визията на много сняг и пуловери с елена Рудолф. Само че и по топлите места по света празнуват. Ако предпочитате да прекарате летни празници посред зима, сред често избираните дестинации са Дубай, Египет и Тунис. Те са и сравнително евтините в списъка с „екзотични“ места.

Друга опция са средиземноморските острови, като португалския Мадейра и испанския Тенерифе, както и Карибите. Малко по-екстравагантна идея е да потърсите last minute оферта за круиз. Там организацията на купона ви е гарантирана.

Разбира се, това са вариантите, ако желаете да съчетаете пътуването и с плаж. Иначе всяка по-южна дестинация може да доведе до сваляне на поне един кат дрехи. В интерес на истината, прогнозите са, че по-нова година времето в региона ще е сравнително топло и съвсем не снежно.

Вече имате огромен избор от идеи, насоки и конкретни предложения, с които да планирате, макар и набързо, предстоящите коледно-новогодишни почивни дни. Възможно е обаче да ви спира друго: парите. За тях решението е лесно с бързите кредити на Credissimo, независимо дали ви трябва по-малка сума за допълване на бюджета, или по-голяма. „Credissimo до заплата“ е до 800 лв. и с 0% лихва в гратисния период за всеки първи и пети заем. А „Credissimo плюс“ е до 3000 лв., които може да разсрочите на удобни вноски до 24 месеца.



Обратно към всички

Прочети още