Топ 5 на най-популярните ски дестинации в чужбина

Топ 5 на най-популярните ски дестинации в чужбина

Да си любител на зимните спортове и да живееш в държава, която разполага с планини от алпийски тип определено си има своите преимущества. Палиш колата в събота сутрин и от София си в Банско или Боровец, от Пловдив в Пампорово. В края на уикенда си обратно вкъщи. Може да планираш и по-дълги почивки, които няма да ти отнемат кой знае каква организация по пътуването и настаняването. И въпреки това да не посетиш и добрите места в Австрия, Швейцария и Италия си граничи с кощунство.

Направени са множество опити за сравнение на цените, а ако обичате да четете форуми и блогове, ще се запознаете с всички предимства и недостатъци на това, да избереш български или чужд курорт за ски и сноуборд ваканцията си. Цените на лифтовете, времето за чакане, цените за настаняване, опциите за каране, удобствата за специфичните случаи на огромни компании или семейства с деца…

Ако трябва да сме прецизни, има значение дори дали сте по-скоро фенове на ските или на сноуборда за целите на избора. Но да не издребняваме.

За добро или за лошо регулираните писти в България не са безкрайно много и са предимно в курортите, изброени в началото на статията. Но ако сте решили тази година да разнообразите и с чужбина, ето някои от най-предпочитаните курорти и писти в други държави.

Австрия

austria

Австрия е сред най-често посещаваните дестинации за зимни спортове.

Вилдер Кайзер (Wilder Kaiser) е един от най-развитите курорти с 250 километра писти и безброй опции за любителите на всички видове каране, голям избор от места за настаняване и изрядна инфраструктура.

Майерхофен (Mayrhofen) е препоръчван от любителите на сноуборда. Курортът обещава максимална доза адреналин на своите 139 км. писти.

Кицбюел (Kitzbühel) също редовно влиза в световните класации за най-добрите европейски ски и сноуборд курорти.

Марияцел (Mariazell) е подходящо място за хората, които не харесват масовите, твърде големи и пълни курорти. Ако искате малко разнообразие, опции за разходки и забележителности, може да прегледате възможностите.

Италия

italy

Ливиньо (Livigno) обикновено е на челните места при избор на зимна дестинация за ски фенове от Европа и останалите континенти. Като цяло статистиката обаче показва, че италианските курорти са малко по-скъпи от австрийските и е хубаво да го имате предвид.

Червиния – Валторненш (Cervinia-Valtournenche) е вторият по посещаемост в Италия и ако искате, може да го съчетаете и с швейцарския Цермат (Zermatt).

Вал Гардена (Val Gardena) разполага със 175 км. писти, но пък се смята за един от най-красивите в страната и Европа. Тъй като исторически местността е Южен Тирол и е била и австрийска, е чудесен избор, ако искате да се насладите на смесица от традиции.

Швейцария

switzerland

Цермат (Zermatt) разполага не просто с 360 км. писти. Това е мястото, на което може да тествате всичките си желания за зимни предизвикателства. Редовно оглавява класациите за най-добри ски курорти, но и не е от най-евтините дестинации.

Гринделвалд (Grindewald) е перфектното място за начинаещи скиори. 24-те писти с обща дължина от над 213 километра предлагат разнообразие за всеки, включително и за семействата с деца.

Франция

Зимните курорти във Франция са абсолютния фаворит и държат челни места по всички класации за най-добрите дестинации за феновете на зимните спортове. Само че не са най-популярния избор за българите поради цените си.

Алп дю Ез (Alpe d'Huez) е курортът с най-дългата писта в Европа, с най-широк избор от възможности както за спортни активности, така и за почивка, подходящ е както за запалени скиори и сноубордисти, така и за семейства или приятелски групи, които обичат зимата, но не чак толкова и спорта… с други думи е по френски перфектен.

Ла План (La Plagne) обаче е още по-голям, всъщност на второ място в света с цели 425 км. писти и предимно естествена снежна покривка поради голямата си надморска височина.

Авориаз (Avoriaz) – част от зоната Порт дю Солей (Portes du Soleil) е предпочитан от сноубордистите и предоставя широк набор от възможности за фрийстайл.

А Куршавел (Courchevel) от любителите на лукса. Естествено, цените са подобаващи.

Централна и Източна Европа

Страните от Централна и Източна Европа набират все повече популярност и ако желаете да разнообразите, не се колебайте да тествате съчетанието от природни условия и култура. В Словения например може да откриете една от най-големите писти за нощно каране в Мариборско Похорие, а Кранска гора съперничи по популярност на алпийските курорти. Пътуването до Пояна Брашов в Румъния може да съчетаете с посещение на Замъка на Дракула, а Копаоник в Сърбия е идеален, близък и евтин избор, ако сте начинаещи.

Още има време до края на сезона, но все пак не отлагайте, за да не се разколебаете. Спомените от екскурзията, добре прекараното време и опознатите нови места ще оправдаят резервациите в последния момент. А ако имате двоумене поради паричен въпрос – Credissimo е винаги на линия с Credissimo до заплата и Credissimo плюс. Първата опция е до 800 лв. с 0% лихва в рамките на гратисния период за всеки първи и пети заем, а втората – до 3000 лв. и възможност за разсрочване на удобни вноски до 24 месеца. Грабвайте шапките и ръкавиците в комплект с доброто настроение – повече не ви трябва.



Обратно към всички

Прочети още