Трябва ли да избягваме заемите от роднини и приятели?

Трябва ли да избягваме заемите от роднини и приятели?

Животът обича да ни поднася изненади и често изпадаме в ситуации, в които е необходимо да поемем непредвидени разходи. Въпросът е как най-добре да действаме в подобни случаи? Дали да се обърнем към приятел за съдействие или е време да потърсим помощ от съответната институция? Нека заедно разгледаме положителните и отрицателните страни на двата варианта.

Заем от приятел или семейство - има ли плюсове?

При заем от приятел сроковете за връщане на сумата са доста по-свободни, а в някои случаи лихвата дори не присъства в уговорката. Близките до теб хора могат по-лесно да разберат ситуацията, в която се намираш и с радост да ти помогнат да се справиш с финансовите си затруднения.

Да речем, че сумата, която ти трябва, е сравнително малка, а до заплата ти остават едва няколко дни. В такъв случай много по-бързо и лесно би било да обясниш ситуацията на доверен до теб човек, отколкото да търсиш заем от институция. А успееш ли бързо и навреме да върнеш заетите пари, то тогава има шанс да изградиш дългосрочно доверие у приятеля си, което със сигурност ще помогне за заздравяване на отношенията ви.

Защо заемът от близък човек не е толкова добра идея?

Въпреки че положителните страни, които току - що споменахме, звучат наистина привлекателно, нека да обърнем внимание и на нещата, които могат да се объркат.

Когато заемаш пари от кредитно дружество, банка или друг кредитор, това само по себе си е бизнес сделка. Институцията има насоки, които ти просто трябва да следваш и така процесът се движи според зададените стандарти. Когато заемаш пари от семейство и приятели, ситуацията обаче може да бъде много по-неудобна.

Първо - какви са правилата? Изобщо има ли такива? Въпроси, свързани с това кога трябва да бъде върнат заемът, дали е нужно да правиш вноски или сумата е желана наведнъж. Често се пропуска да се обсъди дали парите е необходимо да се изплащат в кеш или по банков път. Колкото и незначително да звучат тези въпроси сега, те могат да се превърнат в много големи проблеми, когато дойде време уговорката да бъде изпълнена.

Важно е да се запиташ - струва ли си да рискувам добрите взаимоотношения с един човек, за да получа дадена сума, вместо да се възползвам от бърз кредит? Колкото и да е трудно да си го признаем, парите често стават основен виновник за забравени приятелства и провалени семейни връзки. 

Когато получиш пари от свой приятел, той получава близък поглед над това как избираш да управляваш личните си финанси И тъй като част от тези финанси са заети именно от него, в повечето случаи, той може да си позволи да те критикува или да ти дава съвети относно тях. Колкото и добронамерено да е това, доста често води до неловки взаимоотношения и ситуации. 

Друг проблем, който може да се появи е ако не успееш да спазиш условията, на които сте се договорили, или приятелят ти поиска да ги промени впоследствие. След като няма ясно описани договорни отношения, тези промени могат да станат основателна причина за възникване на лоши чувства.

Освен начина, по който заемането на пари от приятел, влияе на взаимоотношенията, съществува и една чисто финансова пречка. Частното лице разполага с ограничено количество пари. Една компания за бързи кредити може да ти предложи в пъти по-голямо финансиране, което да задоволи всичките ти нужди и да ти спести неловкото пресмятане на това каква сума е приемливо да потърсиш от приятеля си.

В заключение

Важно е да отбележим, че всичко зависи от ситуацията, в която се намираш. Ако за теб не е проблем да се справиш с потенциалния риск от възникване на неудобни ситуации, може да опиташ да потърсиш дадената сума от приятел.

Ако обаче държиш всичко да бъде изрядно декларирано, с подробно описани отношения и ясно зададени срокове, то тогава е време да разгледаш програмите за финансиране, които Credissimo може да ти предложи.



Обратно към всички

Прочети още