Защо 1 април е денят на шегата?

Защо 1 април е денят на шегата?

Денят на шегата или пък Денят на лъжата – може да го знаете и по двата начина. Много хора решават да се опрат на първото и да си направят безобидни шеги с близки и приятели, други го възприемат като деня, в който да си позволиш нещо по-грубичко с тях. Откъде обаче, и защо, се е появил този ден? Оказва се, че историята носи много свидетелства, които сами си противоречат и няма достатъчно информация за произхода на празника. 

  • Според една от теориите всичко започва от поема на Чосър за лисицата и петела, в която лисицата си прави шеги с пернатото. В нея се споменава, че действието се развива „32 дни след началото на март“, което много хора изчисляват като 1 април. Противниците на тази теория обаче смятат, че става въпрос само за съвпадение.
  • Втората ни отнася в Древен Рим, където традицията за шегаджийски закачки на пролетното равноденствие се смята и за родоначалник на днешния празник. Част от закачката например била слугите да командват господарите или децата да командват родителите си „на шега“.
  • Първите истински отбелязани данни за честване на 1 април обаче са от Франция и Холандия в началото на 16 век, където 1 април бил ден на риболова. И тъй като рибите са достатъчно „глупави“, за да се хванат на въдица, се зародила традиция и хората да се ловят така на шеги.

И до ден днешен във Франция и на други места в Европа има практика на 1 април на гърбовете на хората да се закачат рибки, направени от хартия. Какви са практиките в останалата част на света?

Бразилия

В Бразилия го наричат Денят на лъжата и всякакви уместни и неуместни майтапи

Гърция

Традицията с шегите в Гърция е като на повечето места по света. Но се смята, че ако успешно си успял да подмамиш жертвата си, ще имаш късмет през година. И обратно, ако си се вързал на майтап, годината ти може и да не е толкова добра.

Германия

Тук шегите са разрешени повсеместно и трудно можеш да различиш истина от лъжа. На този ден хората се майтапят с близките и колегите си, организират се специални събития, а медиите се надпреварват с достоверно звучащи измислени истории.

Иран

В Иран отбелязват празника доста по-безобидно – с време на открито, пикник, игри и забавления.

Англия и Ирландия

Тук шегите са разрешени само до обяд. Не че после са забранени, но който се майтапи с околните следобед, сам е възприеман като глупак. И за щастие! Защото част от разпространените майтапи в Ирландия са шофьорите да карат в насрещното платно…

Испания

Испания, както и много от държавите в Латинска Америка, отбелязват Деня на шегата на 28 декември. По принцип е християнски празник, който се нарича Ден на невинните деца на Витлеем, но е разпространена практика да се практикуваш шегаджийски номера. Жертвите нямат право да се сърдят, защото шегаджиите на този ден са „невинни“.

Португалия

В Португалия празникът се отбелязва в уикенда преди Велики пости. Традицията повелява да засипеш някого с брашно.

Шотландия

В Шотландия толкова се забавляват с този празник, че са му посветили два дни. Първоначално 1 април се наричал Ден за лов на кукувици, като най-близкото по смисъл е „да пратиш някого за зелен хайвер“. На втория ден традицията повелява тайно да закачиш на нечий гръб табела като „Ритни ме“.

Холандия

В Холандия майтапите са изключително практични и сериозни, поради което може сериозно да затормозят нечие ежедневие. Много е възможно там да чуете, че „колата ти е открадната!“ или „часовете в училище днес са отменени!“.

Русия

На този ден хората излизат да гледат комедийни постановки, по телевизиите дават смешни филми и като цяло празникът е организиран около смеха.

Дали и как ще се шегувате с близките и приятелите си в България зависи от личното ви решение. Някои майтапи обаче понякога в такава степен надхвърлят общоприетото, че са останали в историята, като „10 от най-добрите първоаприлски шеги по света и у нас“.

Независимо дали си падате по подобен род празници или не, винаги може да използвате случая да излезете и да се позабавлявате. А при нужда от средства може да се възползвате от Credissimo до заплата – до 800 лв. с 0% лихва в гратисния период за всеки първи и пети заем, или от Credissimo плюс – до 3000 лв. с възможност за разсрочване на удобни вноски до 24 месеца.



Обратно към всички

Прочети още