close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

Защо 1 април е денят на шегата?

от Силвия Пенчева | 01.04.2019

Защо 1 април е денят на шегата?

Денят на шегата или пък Денят на лъжата – може да го знаете и по двата начина. Много хора решават да се опрат на първото и да си направят безобидни шеги с близки и приятели, други го възприемат като деня, в който да си позволиш нещо по-грубичко с тях. Откъде обаче, и защо, се е появил този ден? Оказва се, че историята носи много свидетелства, които сами си противоречат и няма достатъчно информация за произхода на празника. 

  • Според една от теориите всичко започва от поема на Чосър за лисицата и петела, в която лисицата си прави шеги с пернатото. В нея се споменава, че действието се развива „32 дни след началото на март“, което много хора изчисляват като 1 април. Противниците на тази теория обаче смятат, че става въпрос само за съвпадение.
  • Втората ни отнася в Древен Рим, където традицията за шегаджийски закачки на пролетното равноденствие се смята и за родоначалник на днешния празник. Част от закачката например била слугите да командват господарите или децата да командват родителите си „на шега“.
  • Първите истински отбелязани данни за честване на 1 април обаче са от Франция и Холандия в началото на 16 век, където 1 април бил ден на риболова. И тъй като рибите са достатъчно „глупави“, за да се хванат на въдица, се зародила традиция и хората да се ловят така на шеги.

И до ден днешен във Франция и на други места в Европа има практика на 1 април на гърбовете на хората да се закачат рибки, направени от хартия. Какви са практиките в останалата част на света?

Бразилия

В Бразилия го наричат Денят на лъжата и всякакви уместни и неуместни майтапи

Гърция

Традицията с шегите в Гърция е като на повечето места по света. Но се смята, че ако успешно си успял да подмамиш жертвата си, ще имаш късмет през година. И обратно, ако си се вързал на майтап, годината ти може и да не е толкова добра.

Германия

Тук шегите са разрешени повсеместно и трудно можеш да различиш истина от лъжа. На този ден хората се майтапят с близките и колегите си, организират се специални събития, а медиите се надпреварват с достоверно звучащи измислени истории.

Иран

В Иран отбелязват празника доста по-безобидно – с време на открито, пикник, игри и забавления.

Англия и Ирландия

Тук шегите са разрешени само до обяд. Не че после са забранени, но който се майтапи с околните следобед, сам е възприеман като глупак. И за щастие! Защото част от разпространените майтапи в Ирландия са шофьорите да карат в насрещното платно…

Испания

Испания, както и много от държавите в Латинска Америка, отбелязват Деня на шегата на 28 декември. По принцип е християнски празник, който се нарича Ден на невинните деца на Витлеем, но е разпространена практика да се практикуваш шегаджийски номера. Жертвите нямат право да се сърдят, защото шегаджиите на този ден са „невинни“.

Португалия

В Португалия празникът се отбелязва в уикенда преди Велики пости. Традицията повелява да засипеш някого с брашно.

Шотландия

В Шотландия толкова се забавляват с този празник, че са му посветили два дни. Първоначално 1 април се наричал Ден за лов на кукувици, като най-близкото по смисъл е „да пратиш някого за зелен хайвер“. На втория ден традицията повелява тайно да закачиш на нечий гръб табела като „Ритни ме“.

Холандия

В Холандия майтапите са изключително практични и сериозни, поради което може сериозно да затормозят нечие ежедневие. Много е възможно там да чуете, че „колата ти е открадната!“ или „часовете в училище днес са отменени!“.

Русия

На този ден хората излизат да гледат комедийни постановки, по телевизиите дават смешни филми и като цяло празникът е организиран около смеха.

Дали и как ще се шегувате с близките и приятелите си в България зависи от личното ви решение. Някои майтапи обаче понякога в такава степен надхвърлят общоприетото, че са останали в историята, като „10 от най-добрите първоаприлски шеги по света и у нас“.

Независимо дали си падате по подобен род празници или не, винаги може да използвате случая да излезете и да се позабавлявате. А при нужда от средства може да се възползвате от Credissimo до заплата – до 800 лв. с 0% лихва в гратисния период за всеки първи и пети заем, или от Credissimo плюс – до 3000 лв. с възможност за разсрочване на удобни вноски до 24 месеца.

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.