close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

10 игри, които учат децата ни на финансова грамотност

от Силвия Пенчева | 29.06.2017

10 игри, които учат децата ни на финансова грамотност

„Стига си си харчил парите за глупости!“ Ако имате дете, на което вече отпускате джобни пари, тази реплика най-вероятно се е изтръгвала от устата и сърцето ви многократно и понякога по няколко пъти на ден. Защо вместо закуска си е купило сладолед или сок, колко безотговорно е да профука събраните пари от рождения ден за безсмислени неща, как не разбира, когато всеки път в магазина му обяснявате, че не може да изкупите всичко…

В перспектива това прераства в тийнеджър, който ще очаква от вас да покривате финансово всичките му (и вече доста по-скъпи) прищевки. А по-късно и във възрастен, който не успява да си планира месечния бюджет и продължава да харчи, без да мисли. В добрия случай поне харчи собствени средства, а не тези на родителите си.

Финансовата грамотност и създаването на усет към парите не е нещо генетично заложено. Инвестиционният гуру и милиардер, автор на поредица книги и обучения за бизнес и финанси, Робърт Кийосаки, смята, че всяко дете е гений, просто трябва да развие потенциала си. Казва го именно в контекста на парите.

Кийосаки е и създател на играта „Потоци пари“ (Cashflow), след която написва и първия си хит – „Богат татко, беден татко“, в която и тя е герой. Към днешна дата това е една от най-популярните игри за овладяване на изкуството на печелене пари, постигането на финансова независимост и разбирането на цялостните процеси във финансовия свят. Съществуват обаче много други, с които децата (а и възрастните) могат да развият логиката си в това отношение.

Ако се чудите защо да си играете на игри с детето, вместо просто да му „преподадете“ устно няколко урока за това с каква пот на челото се изкарват заветните заплати и как трябва да пести… Ами защото, както вероятно вече сте забелязали - с обяснения не става, става с осъзнаване. Още повече, че именно игрите развиват въображението и потенциала на децата. А и на възрастните също.

Ето и някои от най-популярните игри, които учат децата на финансова грамотност:

Потоци пари

Вече стана дума за нея. Визуално играта прилича малко на Монополи и това е основата, върху която е разработена. Състои се от два кръга – вътрешен и външен. Вътрешният копира механизма, по който живеят повечето хора – заплата, наемна работа, заеми и ипотеки и т.н. Той наподобява колело на хамстер, от което играчите трябва да се измъкнат, за да стигнат до втория – лента за бързо движение – финансовата свобода, която постигаш, когато научиш парите да работят за теб (вместо ти да работиш за пари).

„Потоци пари“ е налична и на българския пазар, като цената й е 180 лв. Полезна е и за възрастни и определено си струва инвестицията. Може да я играете и безплатно онлайн.

Монополи

Не е възможно да не познавате тази класика, макар на пазара вече да има и нейни нови вариации. Не е случайно, че популярността й не умира. Играта е изключително подходяща за първи запознанства на децата при боравенето с пари. Учи ги как да планират стратегически, да се справят с конкуренцията, да водят преговори за покупко – продажби с останалите участници. Заедно с това тук малките се срещат за пръв път с понятия като банка, ипотека, доход, наем, инвестиция и пр.

Тъй като съществуват различни вариации на играта, може да я намерите на цени от няколко лева за джобния формат, до към 70 – 80 лв. за „новите версии“, като например такава, в която вместо пари има кредитни карти.

Европолия и Мега сити

Още две игри, сходни като идея с Монополи. Отново има банка, а играчите купуват/приватизират терени, върху които строят. Мега сити минава едно ниво напред като сблъсква децата с машината на бюрокрацията – трябва да се сдобият с три вида разрешителни, преди да получат право на строеж.

Игрите са преведени на български и струват между десетина и 35 – 40 лв.

Хотел и Zooloretto

Ако ви е любопитно как се управлява добре хотелиерски бизнес, може да играете Хотел с децата си. Включва целия процес – от изграждането на хотелите, през сдобиване с нотариален акт, до управление, развиване на развлекателни центрове, посрещане на посетители и пр. Цена – 40 – 50 лв.

В Zooloretto пък бизнесът ви ще е доста по-екзотичен – управление на зоопарк. За децата със сигурност ще бъде забавно да се занимават с животни, да им изграждат помещения и да им осигуряват удобства. А паралелно с това се учат боравят с пари и да привличат приходи. Има няколко допълнения към базовата игра, сред които и Aquaretto – воден зоопарк с делфини, пингвини, хипопотами и т.н. Цени – от 40 до 60 – 70 лв. за базовата и допълненията отделно.

LeadStreet

Това е игра, създадена от български екип, именно с целта развиване на финансова грамотност при деца на възраст 7 – 10 години. Авторите разработват концепцията върху идеята, че всяко действие сега може да има дългосрочни последици – факт, който децата научават играейки. Възможни са два режима на игра – със и без зар. Когато се играе без зарче, детето планира сами ходовете и стратегията си. При игра със зар се намесва и ролята на късмета и непредвидените обстоятелства – целта е детето да се научи да коригира стратегията си спрямо външните обстоятелства.

LeadStreet в момента може да се играе само през приложението за Android и iOS, но в края на годината се очаква да може да поръчате и бордната версия.

Kingsburg

Това е стратегическа игра, а стратегиите с елементи на бизнес са чудесен начин за развитие на цялостното логическо мислене и планиране. Съдържа обичайните „стратегически“ елементи – територии за завладяване, войски за обучение и ресурси за събиране и изграждане. Играта е динамична и бърза – едва 20 рунда, представляващи 5 години с по пет сезона.

Цените са около 100 – 120 лв. в зависимост от магазина.

Компютърни игри:

И тъй като не винаги има време родителите да участват в игрите на малките, компютърът и мобилните устройства могат успешно да вършат тази работа понякога. Особено ако детето и без това честичко си губи времето на тях. По-добре да е с нещо едновременно полезно и интересно. Възможностите са много, включително игрите за телефони и таблети, но ето и най-популярните, по-подходящи за тийнейджъри:

ANNO

ANNO е икономическа стратегия, в която играчите развиват цивилизация чрез бизнес симулация, изграждане на градове и пр. Версиите стартират от Средновековието и всяка следваща игра е от нова епоха. Последната версия - Anno 2205, се развива в далечното бъдеще и включва завладяването на нови светове.

Civilization

За да изградиш империя, стартирайки от нулата – с един заселник отпреди векове, определено се изисква овладяване на основни икономически принципи – от понятие за разпределението на ресурсите, до как функционира данъчната система, в кои сфери на държавата (империята) и обществения живот да инвестирате…

Capitalism

Capitalism 2 и разширението Capitalism Lab са наследници на едноименната легендарна игра, чиято първа версия се появява още през 90-те години. Както подсказва името, става въпрос за бизнес симулация, в която играчът се стреми да развие печеливш бизнес, инвестирайки и развивайки дейностите правилно и като се справя с конкуренцията.

Eve Online

Космос и икономика – какво по добро забавление. Наред с управлението на космическия кораб и участието в битки играчът има целта да осъществява междугалактически сделки, да печели и съответно да инвестира в производство на нови кораби, части и стоки.

Разбира се само с игри няма да стане, необходимо е да имате цялостен подход и то всеки ден. Но е доказано и че ученето чрез игра е много по-ефективно от просто предаване на суха материя. Така че, започвайте да планирате времето си за финансови игри с децата. А ако ви трябват средства, за да купите такива, може да се възползвате от предложенията за онлайн кредити на Credissimo и да се сдобиете с тях веднага.

Прочети още

Навици на успешните и богати хора
Навици на успешните и богати хора

Къде се крие ключът към успеха? В статията разглеждаме какви са навиците на заможните хора.

Как да предпазиш личните си финанси?
Как да предпазиш личните си финанси?

Сигурността на твоите лични финанси е изключително важна, особено когато става въпрос за потребителски имена и пароли за онлайн акаунтите ти.

Вече можеш да получаваш парите си моментално по твоята...
Вече можеш да получаваш парите си моментално по твоята...

С новата услуга вече усвояваш одобрената сума за заем до 30 минути директно по своята дебитна или кредитна карта.