10 игри, които учат децата ни на финансова грамотност

10 игри, които учат децата ни на финансова грамотност

„Стига си си харчил парите за глупости!“ Ако имате дете, на което вече отпускате джобни пари, тази реплика най-вероятно се е изтръгвала от устата и сърцето ви многократно и понякога по няколко пъти на ден. Защо вместо закуска си е купило сладолед или сок, колко безотговорно е да профука събраните пари от рождения ден за безсмислени неща, как не разбира, когато всеки път в магазина му обяснявате, че не може да изкупите всичко…

В перспектива това прераства в тийнеджър, който ще очаква от вас да покривате финансово всичките му (и вече доста по-скъпи) прищевки. А по-късно и във възрастен, който не успява да си планира месечния бюджет и продължава да харчи, без да мисли. В добрия случай поне харчи собствени средства, а не тези на родителите си.

Финансовата грамотност и създаването на усет към парите не е нещо генетично заложено. Инвестиционният гуру и милиардер, автор на поредица книги и обучения за бизнес и финанси, Робърт Кийосаки, смята, че всяко дете е гений, просто трябва да развие потенциала си. Казва го именно в контекста на парите.

Кийосаки е и създател на играта „Потоци пари“ (Cashflow), след която написва и първия си хит – „Богат татко, беден татко“, в която и тя е герой. Към днешна дата това е една от най-популярните игри за овладяване на изкуството на печелене пари, постигането на финансова независимост и разбирането на цялостните процеси във финансовия свят. Съществуват обаче много други, с които децата (а и възрастните) могат да развият логиката си в това отношение.

Ако се чудите защо да си играете на игри с детето, вместо просто да му „преподадете“ устно няколко урока за това с каква пот на челото се изкарват заветните заплати и как трябва да пести… Ами защото, както вероятно вече сте забелязали - с обяснения не става, става с осъзнаване. Още повече, че именно игрите развиват въображението и потенциала на децата. А и на възрастните също.

Ето и някои от най-популярните игри, които учат децата на финансова грамотност:

Потоци пари

Вече стана дума за нея. Визуално играта прилича малко на Монополи и това е основата, върху която е разработена. Състои се от два кръга – вътрешен и външен. Вътрешният копира механизма, по който живеят повечето хора – заплата, наемна работа, заеми и ипотеки и т.н. Той наподобява колело на хамстер, от което играчите трябва да се измъкнат, за да стигнат до втория – лента за бързо движение – финансовата свобода, която постигаш, когато научиш парите да работят за теб (вместо ти да работиш за пари).

„Потоци пари“ е налична и на българския пазар, като цената й е 180 лв. Полезна е и за възрастни и определено си струва инвестицията. Може да я играете и безплатно онлайн.

Монополи

Не е възможно да не познавате тази класика, макар на пазара вече да има и нейни нови вариации. Не е случайно, че популярността й не умира. Играта е изключително подходяща за първи запознанства на децата при боравенето с пари. Учи ги как да планират стратегически, да се справят с конкуренцията, да водят преговори за покупко – продажби с останалите участници. Заедно с това тук малките се срещат за пръв път с понятия като банка, ипотека, доход, наем, инвестиция и пр.

Тъй като съществуват различни вариации на играта, може да я намерите на цени от няколко лева за джобния формат, до към 70 – 80 лв. за „новите версии“, като например такава, в която вместо пари има кредитни карти.

Европолия и Мега сити

Още две игри, сходни като идея с Монополи. Отново има банка, а играчите купуват/приватизират терени, върху които строят. Мега сити минава едно ниво напред като сблъсква децата с машината на бюрокрацията – трябва да се сдобият с три вида разрешителни, преди да получат право на строеж.

Игрите са преведени на български и струват между десетина и 35 – 40 лв.

Хотел и Zooloretto

Ако ви е любопитно как се управлява добре хотелиерски бизнес, може да играете Хотел с децата си. Включва целия процес – от изграждането на хотелите, през сдобиване с нотариален акт, до управление, развиване на развлекателни центрове, посрещане на посетители и пр. Цена – 40 – 50 лв.

В Zooloretto пък бизнесът ви ще е доста по-екзотичен – управление на зоопарк. За децата със сигурност ще бъде забавно да се занимават с животни, да им изграждат помещения и да им осигуряват удобства. А паралелно с това се учат боравят с пари и да привличат приходи. Има няколко допълнения към базовата игра, сред които и Aquaretto – воден зоопарк с делфини, пингвини, хипопотами и т.н. Цени – от 40 до 60 – 70 лв. за базовата и допълненията отделно.

LeadStreet

Това е игра, създадена от български екип, именно с целта развиване на финансова грамотност при деца на възраст 7 – 10 години. Авторите разработват концепцията върху идеята, че всяко действие сега може да има дългосрочни последици – факт, който децата научават играейки. Възможни са два режима на игра – със и без зар. Когато се играе без зарче, детето планира сами ходовете и стратегията си. При игра със зар се намесва и ролята на късмета и непредвидените обстоятелства – целта е детето да се научи да коригира стратегията си спрямо външните обстоятелства.

LeadStreet в момента може да се играе само през приложението за Android и iOS, но в края на годината се очаква да може да поръчате и бордната версия.

Kingsburg

Това е стратегическа игра, а стратегиите с елементи на бизнес са чудесен начин за развитие на цялостното логическо мислене и планиране. Съдържа обичайните „стратегически“ елементи – територии за завладяване, войски за обучение и ресурси за събиране и изграждане. Играта е динамична и бърза – едва 20 рунда, представляващи 5 години с по пет сезона.

Цените са около 100 – 120 лв. в зависимост от магазина.

Компютърни игри:

И тъй като не винаги има време родителите да участват в игрите на малките, компютърът и мобилните устройства могат успешно да вършат тази работа понякога. Особено ако детето и без това честичко си губи времето на тях. По-добре да е с нещо едновременно полезно и интересно. Възможностите са много, включително игрите за телефони и таблети, но ето и най-популярните, по-подходящи за тийнейджъри:

ANNO

ANNO е икономическа стратегия, в която играчите развиват цивилизация чрез бизнес симулация, изграждане на градове и пр. Версиите стартират от Средновековието и всяка следваща игра е от нова епоха. Последната версия - Anno 2205, се развива в далечното бъдеще и включва завладяването на нови светове.

Civilization

За да изградиш империя, стартирайки от нулата – с един заселник отпреди векове, определено се изисква овладяване на основни икономически принципи – от понятие за разпределението на ресурсите, до как функционира данъчната система, в кои сфери на държавата (империята) и обществения живот да инвестирате…

Capitalism

Capitalism 2 и разширението Capitalism Lab са наследници на едноименната легендарна игра, чиято първа версия се появява още през 90-те години. Както подсказва името, става въпрос за бизнес симулация, в която играчът се стреми да развие печеливш бизнес, инвестирайки и развивайки дейностите правилно и като се справя с конкуренцията.

Eve Online

Космос и икономика – какво по добро забавление. Наред с управлението на космическия кораб и участието в битки играчът има целта да осъществява междугалактически сделки, да печели и съответно да инвестира в производство на нови кораби, части и стоки.

Разбира се само с игри няма да стане, необходимо е да имате цялостен подход и то всеки ден. Но е доказано и че ученето чрез игра е много по-ефективно от просто предаване на суха материя. Така че, започвайте да планирате времето си за финансови игри с децата. А ако ви трябват средства, за да купите такива, може да се възползвате от предложенията за онлайн кредити на Credissimo и да се сдобиете с тях веднага.



Обратно към всички

Прочети още