14 съвета как да спестите пари от ток

14 съвета как да спестите пари от ток

Съвети, джаджи и малко известни хитри трикове за намаляване на разходите за електричество


Случвало ли ви се е да останете без ток. Не, не заради режим, не и заради авария. Защото по някаква причина сте пропуснали да го платите. Не е имало пари или пък сте забравили и срокът е изтекъл. Ако сте позитивно настроени, може и да е романтично. Вечеря на свещи, макар и студена. Приказки за духове. Тишина без телевизор, в която могат да се водят приятни разговори или да се чете хубава книга. Но само ако сте позитивни, в противен случай умът ви започва да чертае едни други сцени: Как хладилникът до следващия ден ще се разтекъл и половината храна може да отиде по дяволите. Как утре трябва да отделите време в напрегнатия работен ден да се разходите до енергото, за да си платите и подадете искане за пускане на тока. Как ще паднат батериите на телефоните и компютъра. Освен това ще изпуснете сериала или предаването, което следите. Изобщо гадост.

От въвеждането на електричеството в бита в края на 19 век досега сме станали толкова зависими от него, колкото и ресурсите от първа необходимост като вода, храна, сън, а за някои и любов. Съответно липсата му може доста да ни изнерви и сериозно да обърка всекидневието ни. Това прекрасно изобретение на цивилизацията има само два недостатъка. Първо, токът струва пари. Второ, производството му не е толкова благоприятно за Майката Земя, колкото за населяващите я човеци. С други думи, ако искате да направите нещо полезно за себе си (респективно за бюджета си) и за природата (личен принос за забавяне на климатичните промени), помислете за ограничаване на употребата му.

Следват и кратките съвети, с които да го постигнете. Някои са инвестиция, която обаче както знаете се изплаща. Други са въпрос на създаване на навик.

 


 

1. Изолация.

Да, да, наясно сте, че това е важно, но отлагате. Недейте, ще си благодарите сами, ако поставите вътрешна или външна изолация и смените продуханата стара дограма. 

2. Нощната тарифа!

Все си повтаряте, че пералнята ще се върти само след 23 часа, но все забравяте или заспивате преди това и остава за през деня? Ами има варианти: а) да стоите будни, б) да я заредите от рано и да си навиете будилник, за да натиснете копчето за включване, в) да инвестирате в по-съвременен модел, който позволява отложен старт, г) просто се постарайте да не забравяте. Много неща могат да бъдат отложени за Нощната тарифа: Готвенето, миялната машина, сушилнята,  бойлерът, зареждането на уреди…

3. Kачеството на уредите.

Висок и енергоспестяващ клас ще ви зарадват много с функциите си и после със сметката за ток. Просто обръщайте внимание като купувате. Вече има и ютии за гладене с 20% по-малка употреба на електричество (за тези, които гладят). А ако не сте сменили крушките, ужасно сте се забавили.

4. Контактите стават както за включване, така и за изключване.

Не дръжте уредите с постоянно включен щепсел, защото продължават да консумират електроенергия. И ако си мислите „е, колко пък да консумират“, просто пребройте включените кабели вкъщи. Количеството се натрупва. И още нещо: Гасете лампите, които не ви трябват, и не дръжте включен телевизора „за фон, понеже съм свикнал“. И тишината може да е приятна.

5. Закалете се.

Да, точно така. Не се опитвайте да превръщате дома си в тропически плаж през декември. Ако се отоплявате с електричество и намалите термостата само с 1 градус, това ще ви спести 6% от сметката. Поне така твърдят електроразпределителните дружества, но какво ви пречи да пробвате? Освен това е полезно за здравето, наистина.

А сега малко джаджи, които ще ви помогнат да пестите с удоволствие и като на игра:

6. Устройство за отдалечено управление на домакинството.

С него дори когато сте извън вкъщи, контролирате какво да работи и какво не. Например не държите цял ден климатика включен на висока температура, за да може като се приберете температурата да е като традиционната за ескимоско иглу. Просто го увеличете час преди да се приберете.

7. Изключвайте уредите си дистанционно

Ако си спомните съветът от т. 4, а именно да изключвате уредите, и това ви се струва досадно – потърсете умни контакти. Те се включват в основния контакт и от там – нататък всичко свързано към тях може да се управлява с дистанционно. Просто е и е лесно.

8. Уреди за спестяване на ток.

Тук вече покупката е на ваша отговорност, защото мненията относно ефективността им са сериозно разединени. 
Но за да не излезе, че т. 7 е антисъвет, ето нещо подобно и полезно: Уреди, които отчитат потреблението ви. Не знаете колко харчат машинариите вкъщи? С тези устройства ще си дадете ясна сметка и ще контролирате използването на ток много по-добре. По същество приличат на мини електромери и се прикачат на различни места по веригата. Освен количеството ток, могат да изчисляват и цената, да бъдат настройвани на различни тарифи, да отчитат въглеродните емисии и т.н.

Има редица малки трикчета, които може да въведете в ежедневието си, за да пестите от ток. И то без да повлияе на качеството ви на живот и без излишно затормозяване:

9. Най-много уреди и потребление има в кухнята,

значи там е мястото, където може и да спестите най-много. Тенджерите и тиганите е добре да пасват на котлона. А него, както и фурната, гасете 5-10 мин преди края на готвенето. Освен ако не печете сладкиш! В никакъв случай не пестете от приготвянето на сладкиши! Обаче за всякакви други манджи е подходящо. Просто не махайте съда от огъня и остатъчната топлина би трябвало да си свърши работата.


10. Миялната машина пести не само ток, но и вода.

Да, противно на привидната логика кисненето на ръцете в мивката не ви спестява нищо. Но не я препълвайте и пробвайте да я пускате на по-ниска температура. Впрочем същото важи и за пералнята.

11. Енергоспестяващите крушки

харчат повече, ако се гасят и пускат често, отколкото ако се оставят да работят (защото при всяко светване трябва тепърва да загряват). Така че ако сте с такива, не си правете дискотека при всяко влизане и излизане от стаята, а само ако наистина трайно няма да ползвате помещението. При обикновените крушки обаче положението е точно обратното! Гасете ги при всеки удобен случай.

12. Не спирайте изцяло отоплението, когато сте извън къщи.

Оставете го да поддържа минимална топлина, но не изключено. После ще успее да възстанови приятна температура по-бързо и по-евтино.

13. Почиствайте редовно филтрите на климатиците,

замърсяването им намалява ефективността. Което ви кара да увеличавате силата им, а с това се вдига и сметката за ток.

14. Не забравяйте изолацията на тавана.

Знаете от училище, че топлият въздух се издига нагоре и съответно отдава топлината си къде? Към пода на съседа над вас. Освен ако не ви е много добър и скъп приятел, този жест към него е излишен, задръжте си топлината за вас.

 

А сега си спомнете, че с всички тези сравнително прости действия и инвестиции помагате не само на себе си, но и на средата, обществото и света. Не е достатъчно само да гасим лампите по 60 минути в Деня на Земята, нали така. А знаете ли колко се спестява от изгасените лампи в този ден за един час само в България? Количество равностойно на потреблението на над 100 домакинства за една цяла година! И то при положение, че не всички наистина гасят крушките. Представете си колко може да бъде постигнато, ако всеки от нас приложи дори част от изброеното!

Вярно е, че за една част е необходимо да отделите средства. Но облекчението в месечните сметки ще ви убеди, че сте взели правилното решение. Ако сте решили да предприемете такава стъпка, от Credissimo ще се радваме да ви съдействаме с финансова подкрепа!



Обратно към всички

Прочети още