10 забавни и безплатни неща, които да правите с децата си

10 забавни и безплатни неща, които да правите с децата си

В разгара на лятната ваканция първоначалната еуфория от края на училището вече си е отишла. И вероятно вече стотици пъти сте чули от децата си фразата „Скучно ми е!“. В днешно време доста често изходът от ситуацията е родителите да оставят малчугана на спокойствие с компютърните игри, таблета или телефона. В края на краищата в света на възрастните има толкова много работа за вършене и няма време за игри с малките, когато не могат да си намерят място. Всеки родител обаче е наясно, че цената на спокойствието са поредицата угризения, че детето не е получило достатъчно внимание и че може би твърде дълго се е застояло с вредните лъчения на съвременните устройства.

Ако се разпознавате в ситуацията, то почти със сигурност сте си задавали и въпроса какво може да се измисли, така че хем децата да имат смислено занимание, хем да не ви ангажира прекалено много, хем да не струва (много) пари, какъвто е случаят с частните летни занимални, лагери и други целодневни забавления. За тях винаги може да вземете заем от Credissimo, но все пак ето няколко иде и за безплатни занимания за малките, част от които могат да погълнат и вас. 

1. Собствена градинка

Ако разполагате с двор е чудесно, но всичко може да се постигне и в градски условия с помощта на няколко саксии на тераса. Нека изберат растенията, които да засадят и за които да се грижат. Повечето деца няма да откажат да се ровят в пръстта.

2. Бой с водни балони

Двор, предблоково пространство или просто близката градинка – всичко навън е подходящо, а в жегите ще ви се прииска и вие да се включите. Трябват ви само балони, които да напълните с вода и достатъчно съмишленици, които да позволят на децата им да се намокрят. 

3. Разучаване на птиците

Ще ви трябват бинокъл (не професионален) и енциклопедия. Мислите си че в града има само врабчета и гълъби? Далеч сте от истината. А и изследователската дейност отнема доста време.

4. Заснемане на филм

С помощта на приятелите или съседските деца може да се получи дори суперпродукция. Помогнете им с измислянето на сценария, разпределението на ролите и заснемането, а ако е необходимо, помолете познат да сглоби после всичко в истински филм.

5. Или пък пиеса

Ако предната идея ви се струва технически трудна за изпълнение, то нека бъде театрална пиеса. Това може значително да удължи времето за подготовката й, тъй като все пак репликите се учат наизуст.

6. Търсене на съкровища

Измислянето на съкровищата ще оставим на вас (може например да са лакомства), а останалата част се състои в скриването им на различни места вкъщи или навън и изработването на „карта на съкровищата“. Може да размените ролите – децата да скрият съкровищата и да изработят картата, а вие да сте търсачите.

7. Изработване на комикс

Никой няма да се зарадва, ако в средата на юли го накарате например да пише съчинение. Но ако го маскирате под формата на задача за изработване на комикс? Би било едновременно занимателно и полезно за въображението и уменията по писане.

8. Изграждане на крепост

Не може да не сте го правили и сами като малки. Всякакви подръчни материали могат да свършат работа – столове, одеяла, кашони, мебелите вкъщи… Момичетата пък може да получат задачата да си направят къща за куклите от различни кутии, които ви се намират у дома.

9. Рисуване по чашите

Със специални маркери за стъкло и порцелан може да позволите на малките да си направят собствени и специални чаши. Само после приберете маркерите, за да не осъмнете с повече изкуство около себе си, отколкото сте искали да имате.

10. Готвене

Понякога времето или възможностите не позволяват занимания навън. А у дома забавно и полезно такова е готвенето. Ще трябва да прежалите факта, че след това трябва да се мие и чисти, но определено си струва и като придобити познания и умения, и като резултат. Заложете на неща, които децата обичат да хапват и са лесни, като пица или паста, за да не ги откажете твърде рано.

11. Обиколете света от вкъщи

Това е като допълнение към горното предложение. Идеята е да разучавате произволна страна – местоположение, история, география, снимки и видео. А после разучавате и характерната кухня, като приготвите заедно с децата някое ястие.

12. Денс парти

Пуснете им любимата музика и ги оставете да се вихрят. Това на пръв поглед изглежда доста логично занимание, но не малко родители спират естественото детско желание за танци заради шума. Изразходената енергия обаче ще се отблагодари с умора, която ще ги накара да си легнат навреме без уговорки.

13. Бордови игри

Откога не сте играли заедно с децата на бордови игри? Има страхотно разнообразие на пазара и голяма част са достатъчно увлекателни и за възрастни. Но Монополи и Не се сърди човече също биха свършили работа. А може би е време да научите малките на табла или шах? Може да разширите идеята с полезни финансови игри за деца, за да ги научите отрано да боравят с парите.

14. Проучете какво има във вашия град

Когато изчерпите списъка, може да прегледате какви събития за деца има във вашия град. Много често те са безплатни. Повечето са през уикенда, но има и такива, които се провеждат през работните дни, особено лятото. Може да потърсите в интернет или да следите специализираните сайтове за събития за деца като popotam.bg или sofia.plays.bg.

А най-любимото занимание за абсолютно всички деца (и техните родители) е морската почивка. Морето, както знаете, е безплатно, но пък посещението му е свързано със съпътстващи разходи. За тях лесно може да вземете заем „Credissimo до заплата“ или „Credissimo плюс“. Първият е на стойност до 600 лв. и с 0% лихва в гратисния период, а вторият е до 3 000 лв. и възможност за изплащане на удобни вноски до 24 месеца. 



Обратно към всички

Прочети още