15 книги, които ни учат за парите

15 книги, които ни учат за парите

На всеки 1 януари Марк Цукърбърг, създателят на най-масовата социална мрежа Facebook, започва следващите 365 дни с новогодишно предизвикателство. За разлика от „обещанията“ на повечето хора, то често е доста амбициозно: създаване на домашен иконом с изкуствен интелект, обикаляне на всички американски щати и научаване на мандарин. През 2015 г. обаче Цукърбърг изненада света с намерението си… да чете повече. Американецът си постави цел това да са две книги месечно.

Само че Цукърбърг е дори назад спрямо други бизнесмени от своята величина. За може би най-големият техно-визионер на съвремието ни, Илън Мъск, се твърди, че чете по една книга всеки ден. Един от най-големите инвеститори – Уорън Бъфет е казвал, че чете по 600 до 1000 страници на ден. Милиардерът Марк Кюбан отделя два часа дневно за четене. А компютърният гений Бил Гейтс чете (едва) 50 книги годишно.

Това изобщо не са изключения. Стив Сийболд, автор на редица книги като „Как мислят богатите“ (не е издавана на български) установява, че почти всички милионери и милиардери обичат да четат. Много. Сийболд е интервюирал 1200 богаташи и една от неизменните общи черти е именно наличието на голяма библиотека, която не е само за красота.

Втората особеност в читателските навици на богатите е, че те съвсем не залагат на художествена литература. Преобладаващите тематики на прочетените книги са социология, психология, история, финанси, себеусъвършенстване, мотивация, образование. И, разбира се, книги за мисленето на другите богати.

Подбрали сме 15 книги, които ни учат за парите и за мисленето на богатите. Това не е топ 15, няма значение с коя книга ще започнете. Но колкото повече прочетете, толкова по-добре.

„Мисли и забогатявай“, Наполеон Хил

Това е абсолютна класика, издадена за пръв път още в началото на миналия век, която и до днес продължава да е със статут на библия за парите и успеха. Ако търсите вдъхновение и основни познания за това, как да започнете да мислите успешно, тази книга е задължителна. От нея ще научите и постулата, който после ще срещнете в почти всяка друга подобна книга: „Ако продължавате да се фокусирате върху бедността, ще настроите ума си да я приеме като нещо неизбежно и в крайна сметка ще придобиете съзнание на неудачници. Милиони са обрекли живота си на бедност и мизерия по този начин.“

„Богат татко, беден татко“, Робърт Кийосаки

Кийосаки публикува „Богат татко, беден татко“ преди 20 години и разтърсва редица схващания и парадигми. Най-вече защото твърди, че училището и обществото не учат хората на полезно мислене, с което да се справят в реалния живот. Кийосаки твърди, че с „работа на заплата“ никой не може да постигне финансова независимост и разработва специална игра, с която хората могат да променят мисленето си и да вземат финансите в собствените си ръце. След този хит той написва поредица с продължения на „таткото“, но е логично да започнете с тази.

„Седемте навика на високоефективните хора“, Стивън Кови

Както стана ясно, първият навик е да започнете да четете. Стивън Кови посочва още 7 (а по-късно издава и „8-ят навик“). От тази книга ще разберете, какви са личните качества, които трябва да притежавате, за да се движите към върха. Още по-важно, обаче – ще научите и кои грешни принципи и схващания могат да ви провалят.

„Мисли като милионер и ще станеш милионер“, Т. Харв Екър

Екър ще се опита да поправи „грешните програми“, заложени у вас като начин за мислене за парите. Целта на книгата е да разчистите ограничителните мисли, неконструктивните навици и да започнете да давате най-доброто от себе си. Фокусът е парите, защото „те създават най-много болка в живота на всеки от нас“, но тази книга практически учи на много повече от някакво си забогатяване.

„Законите на парите“, Сузи Орман

Един практически наръчник за измъкване от финансови проблеми. За съжаление и тук ще трябва първо да поработите над мисленето и отношението си към парите. Петте закона на Орман са основани върху истински истории, от които всеки може сам да си извади поуките. Удобното е, че може да започнете да прилагате написаното веднага – стъпка по стъпка.

„Най- богатият човек във Вавилон“, Джордж С. Клейсън

За тези, на които не им се четат твърде суховати поучения, тази книга е възможност да разнообразят, без да се отклоняват от пътя си към изучаването на парите. Съдържа девет притчи, които по интересен начин предават поуките и правилата на забогатяването. Приказките са свързани с древния Вавилон, но мъдростта им е напълно валидна в днешни дни.

“Защо си Глупав, Болен и Беден… и как да станеш Умен, Здрав и Богат!”, Ранди Гейдж

Най-известният бестселър на Ранди Гейдж е това, което ви трябва, ако имате нужда от много силен тласък (по-известен като „ритник в задника“). С други думи ако смятате, че не може да промените финансовото състояние и живота си, а вместо това стоите и се самосъжалявате. По силно мотивиращ начин Гейдж ще ви докаже, че нищо подобно не е вярно и лесно може да станете умен, здрав и богат. Разбира се, не чрез вълшебство, а с упорит труд и самодисциплина.

„Майсторството“, Робърт Грийн

След като вече сте достатъчно мотивирани, вероятно си задавате въпроса, как може да станете богат, като нямате достатъчно ресурси, знания или вдъхновение. Робърт Грийн ще ви обясни, как да откриете творческата си сила, независимо какво правите.

„Изкуството на управлението. Правилата на владетеля“, Чингуа Тан

И тъй като хората не са започнали да мислят за успеха едва сега, малко древни мъдрости няма да са излишни. Ако искате да се превърнете във владетел, трябва да мислите и функционирате като такъв. Далновидността на великия китайски управник Тан Тайдзум ще ви бъде от полза, независимо дали става въпрос за управление на фирма, отглеждане на деца или вземане на трудни решения.

„Как да постигаме целите си“, Брайън Трейси

Един от големите проблеми на повечето хора е, че нямат ясни цели или не успяват да издържат до край, за да ги постигнат. А именно поставянето и постигането на цели е това, което ни прави успешни. С успеха – идват и парите. Много ясно ръководство с 21 принципа, които да приложите последователно.

„Елементът. Как всичко се променя, когато откриете страстта си“, Кен Робинсън, Лу Ароника

Сър Кен Робинсън е известен критик на образователната система, която според него убива творчеството още в детска възраст. Не е случайно, че изпод перото му излиза книга, която да възроди творческото ви начало и да ви помогне да откриете страстта си. А когато я откриете, да започнете да действате. За разлика от целите, в които липсва страст, тук няма почти никаква опасност да се откажете и демотивирате по пътя към постигането.

„Монахът, който продаде своето ферари“, Робин Шарма

Робин Шарма описва в този бестселър неразрушимата връзка между успеха и духовното. Има достатъчно успешни и нещастни хора, така че ако не искате да бъдете от тях, е добре да обърнете внимание и на вътрешния си мир. Увлекателната история в стила на притча ще ви посочи и конкретни стъпки как да го направите. Една от тях е да се научите да медитирате – друга често срещана обща черта при богатите хора.

„15-те безценни закона на израстването“, Джон Максуел

Максуел няма да ви предостави закони, които стриктно да спазвате. Това са по-скоро 15 ключа, с които да откриете силните си страни, потенциала си, как да спрете да се саботирате, как да се мотивирате, къде по пътя има подводни камъни и т.н. Наръчник по израстване и усъвършенстване.

„Изкуството да стартираш бизнес 2.0“, Гай Кавазаки

След като промените мисленето и отношението си към парите, след като промените нагласите и навиците си, естествено е време за действия. Ако сред тях планирате стартирането на бизнес, това е полезен наръчник, който обхваща различни аспекти. Между другото съвсем не е само за начинаещи, ще ви бъде от полза и ако вече имате бизнес или пък ръководите екип.

Биографии

Това е 15-ата ни препоръка. Четете биографии на известни и успели личности, проследявайте моделите им на мислене и действие. Това е най-близкият и пряк начин да вземете пример от тях (освен ако не познавате някой милионер на живо). Зима е и е идеално време за продължително четене на топло с чаша чай. Вместо да отлагате, се възползвайте от предстоящите коледни намаления и си направете собствена „библиотека на успеха“. И тъй като заради празниците е труден период във финансово отношение, може да си съдействате с Credissimo плюс и Credissimo до заплата. По-добра идея е, отколкото да отложите и да забравите.



Обратно към всички

Прочети още