1ви Юни: Какво да подарим на децата в различна възраст и колко ще ни струва?

1ви Юни: Какво да подарим на децата в различна възраст и колко ще ни струва?

А обикновено се случва точно обратното. С упоритост и „възпитание“ успяваме да научим децата да се чувстват неудовлетворени и нерадостни, да се чудят как да се скатаят от работа и да търсят лесно богатство, и да престанат да вярват, че могат да сбъднат мечтите и желанията си. И често на 1 юни се опитваме да изкупим вината за това, като отрупваме наследниците с джунджурии и играчки, захарни памуци и сладоледи, и като отговаряме на всичките им прищевки, които по детски са необятни като космоса.

Идеята на Денят на детето е по-скоро напомняне, че малките имат нужда от постоянни грижи, внимание, защита, а на първо място и обич. Официалната дата, впрочем, е 20 ноември. Тя е обявена за Международен ден за защита на детето с резолюция на ООН през 1954 г. Световната организация обаче е малко закъсняла с това и почти никоя държава не празнува на този ден. Страните в различните региони по света отбелязват Деня на детето на съвсем различни дати.

1 юни се чества като такъв предимно в държавите от бившия Съветски блок и част от Азия – Северна и Южна Корея, Китай. Датата е определена за празник по време на конференция на Международната демократична федерация на жените в Москва и се отбелязва за пръв път в над 50 държави по света през 1951 г.

Първата отчетена в историята дата обаче е още в края на 19 век, когато в един юнски ден американски пастор държи реч за децата в Масачузетс. От тогава в САЩ празнуват Деня на детето във втората неделя на юни (първоначално се е наричал Денят на розите, а после Ден на цветята).

Първата държава, която обявява официален Ден на детето, е Турция. Това се случва през ’31-а година с декларация на президента Кемал Ататюрк.

Източна и Западна Германия дълго време празнуват два различни дни – на 1 юни и на 20 септември. След обединението е възприета втората дата.

И Япония си има две дати. На 3 март празнуват момичетата, а на 5 май – момчетата. В Тайван пък в един ден – 4 април, отбелязват едновременно Денят на детето и майката.

Независимо от датата на повечето места по света този ден се отбелязва както и у нас: Със забавления за децата и с подаръци. Ето и няколко идеи, ако искате да заложите на забавленията:

Парти с маски в парка

Необичайна комбинация от парти с маски и забавление в парка, която би имала няколко преимущества. Първо, не сте на закрито, както са обичайните маскени партита. Второ, няма нужда да се чудите какво разнообразно да измислите, както обикновено се случва при обикновена разходка в парка. Само трябва да намерите компания и да уточните детайлите. Ако всяко семейство носи по нещо за хапване и пийване, този празник може да ви излезе и под 10 лв. Допълнително предвидете и варианти за игри на открито – топка, федербал, фризби.

На басейн с бандата

Времето е достатъчно топло, а прогнозата – благоприятна. Отново единствено трябва да намерите компания – родители, с които да си бъбрите на по коктейл, и още деца, които да се забавляват в басейна през това време. Вероятно още не сте ходили на басейн този сезон, така че това решение ще бъде високо оценено от малките. Ще ви струва повечко от идеята с парка – билети за вход, консумация на напитки, както и ако решите да хапвате. И разхода за транспорт, ако мястото е по-далеч. Във всеки случай е възможно да се вместите в рамките на 50 – 100 лв.

Море – защо не?

Малко по-екстравагантна, но напълно възможна идея. Само трябва да си вземете ден отпуска или да отчетете 1 юни ден по-късно. Всъщност, ако живеете по Черноморието, няма да е нужно. В противен случай не е нито твърде рано, нито твърде късно да си организирате уикенд на морето. Тук разходите ви вече може да възлизат на няколко стотин лева, в зависимост от това, къде ще отседнете за въпросните 1 – 2 вечери. Дали си струва за Деня на детето? Надали ще има някое, което да каже не, пък и на вас ще ви хареса една кратка почивка.

Пикник. Със или без туризъм

Много родители предпочитат да избягат от градската лудница на празника и да се отдадат с децата на еднодневен туризъм до близка локация. Добавете в плановете „истински“ пикник като по филмите и ще си спечелите привърженици в лицето на малките, които не винаги си падат по безцелното катерене на склонове.

При лъвовете и тигрите

С други думи в зоопарка. Дори да сте на мнение, че мястото на диви животни не е зад бетон и решетки, за децата е доста интересно, а и полезно. Цената на билетите е символична. Единственият проблем е, че много семейства правят именно този избор за 1 юни и е възможно да е пренаселено.

Събития безброй

По традиция в Деня на детето празненствата, забавленията и изкушенията са във всеки парк, градинка, мол и дори на всеки ъгъл. За съжаление търговците често имат навика да надуват цените на джунджурийките в този ден, а и на повечето места ще е доста пълно (ако сте от хората, които нямат проблем с тълпите, всичко е наред). В сайта http://popotam.bg/ може да откриете десетки събития и да си набележите предпочитаните. В зависимост от тях, както и от това доколко се поддавате на детските изнудвания, празникът може да ви струва между няколко лева, та до 100 – 200.

Ако предпочитате водещото за отбелязване на празника да бъде подарък, също може да ви дадем някои предложения. В края на краищата 1 юни е работен ден и не всички родители ще могат да отделят цялото време за забавления с малките.

Нещо за майсторене

Особено при по-малките комплектите за майсторене са доста ползотворни за творчеството и концентрацията. Дали ще са комплекти с пластилин, гипс за правене и оцветяване на фигурки, или пък грънчарско колело за деца – те са занимателни, полезни и си струват парите. Само ще трябва да внимавате после с ограничаването на цапаниците.

Подобни са и конструкторите, включително лего, както и пъзелите. Те обаче трябва да бъдат съобразени с възрастта като брой части и техния размер.

Бордови игри

Повечето бордови игри също развиват мисленето, независимо дали са стратегически, логически или дори финансови. Като започнем от „древните“ варианти като „Не се сърди човече“ или „Монополи“ и стигнем до всякакви съвременни модификации. Това е добър избор и ако искате да прекарвате време с децата и да играете с тях. А някои може и на вас да са ви доста полезни, вече разказвахме за 10-те игри, които учат и малки и големи на финансова грамотност

Екипировка за външен спорт

И тъй като тепърва предстоят три месеца лятна ваканция, може би искате да изкарате малките от вкъщи и да ги отлепите от телефоните, таблетите и компютрите. Няма дете, което да откаже колело, ролери, скейт-, уейв- или логборд, както и по-скъпия хувърборд. За по-малките добър избор са и тротинетките. Според избора ви, ще ви струва от петдесетина лева до няколко стотин, но вие преценявате, дали малките го заслужават. А и това са безспорно полезни занимания не само за тялото, но – както е доказано, и за ума.

Така че, не се скъпете да изпълните и някоя мечта за повече пари. Credissimo е на няколко клика разстояние, така че не прилагайте тактиката „Тате ще ми купи колело, ама друг път“. Може да вземете заем до заплата на стойност до 600 лв. и да го върнете без оскъпяване в гратисния период, или да изберете Credissimo плюс  с възможна сума до 3000 лв. и период на изплащане до 48 месеца. Така дори ще може да съчетаете и забавления, и подаръци.



Обратно към всички

Прочети още