Идеи за пълна пролетна промяна - как да постигнеш хармония на духа и тялото си.

Идеи за пълна пролетна промяна - как да постигнеш хармония на духа и тялото си.

Въпреки че изгледите зимата, студът и мрачните дни никога да не свършат, ето че пролетта вече се усеща. Светът започва да се ражда наново с цялата си палитра от цветове, топлина и обещание за ново начало. Още с първите слънчеви дни започват да ни идват и мисли за промяна в ежедневието. Спомняме си новогодишния списък, в който си обещахме да „изчистим“ живота и мислите си от излишните неща и да гледаме по-позитивно напред. Какво стана с тези обещания?

Трябва да признаем, че зимните дни не са най-подходящото време за нови начинания. С идването на пролетта обаче, денят вече е по-дълъг, всичко кипи от живот, а слънчевите лъчи ни правят по-усмихнати. Сега е много по-лесно да започнем промяната. Ако имате нужда от насока или отправна точка, в тази статия ще намерите няколко лесни, но ефективни идеи, с чиято помощ ще се почувствате нов човек.

Пролетно почистване на дома

Пролетното чистене си има своите исторически корени. В първите топли дни от годината хората изнасяли цялата покъщнина навън, за да почистят, натрупалите се от зимата, сажди и прах. 
В днешни дни, разбира се, това рядко е необходимо. Основното почистване на дома обаче има психологически ефект. Случвало ли ви се е, след като разчистите, изхвърлите ненужните вещи и пренаредите вкъщи, да се почувствате като в нов дом? Пространството, което ще освободите, като изхвърлите вещите, които не използвате, и ще помогне и за душевната ви хармония. Усещането е сякаш имате допълнителна стая, нали? Освен това, почистването на праха от местата, до които рядко стигате, ще направи въздуха в  дома ви по-чист и ще дишате по-спокойно (буквално, и преносно). 
Затова препоръчваме да не пропускайте пролетното почистване, дори да ви се струва трудоемко. Допълнителният плюс е раздвижването, което ще ви зареди с енергия. 

Ако все пак предпочитате да се разходите на слънце, на пазара вече има много и достъпни фирми за почистване, които ще ви отменят в тази задача. А в случай, че разходът е по-висок, отколкото можете да отделите от семейния бюджет, Credissimo е насреща с пари навреме.

Освобождаване на гардероба

Всеки има дрехи в гардероба си, които са ни много любими, но не носим по една или друга причина. Дали чакаме да влезем във форма, или отново да им дойде модата, така или иначе те само заемат място, а докато им дойде ред, най-вероятно вече няма да имаме такова желание да ги носим. Има правило, че ако не сте носили нещо за период от една година, едва ли ще го облечете повече. Затова не се здръствайте с ненужни парцали – изхвърлянето има терапевтичен ефект.  

Периодичният преглед и почистване на гардероба, аналогично на това в целия ни дом, помага да се освободим от излишни вещи, които не са ни необходими. Освен това има и още две предимства. Първо, когато дрехите ни са подредени, сутрин имаме повече за кафе или да поспим по-дълго, вместо да ровим безкрайно в търсене на конкретната дреха, която искаме да облечем. Второто хубаво нещо е, че знаете по-добре от какво имате нужда и можете да отидете на пазар – нали е време за промени. А и всички знаем за благотворното действие на шопинга. Затова, дори да се налага да обновите целия гардероб, не се колебайте! А ако попаднете на изкушаващи промоции, Credissimo осигурява бързи пари назаем, без да чакате до заплата.

Освежаване на интериора 

Домът ви вече блести от чистота, а вие се радвате на допълнителното пространство. Сега е време да направите дома си още по-приятно място, като да внесете пролетта в и интериора. Последвайте примера на природата – внесете цвят. Добавете само няколко ярки възглавнички на канапето и пребоядисайте стените и домът ви ще светне! Можете да заложите и на апликациите за стена от фолио – поставят се лесно и цената им е достъпна. Допълнителн преимуществео е, че повечето могат да бъдат премахнати бързо и без да оставят грозни следи по повърхността на стената. 

Можете да смените и спалното бельо – вярно е, че сме свикнали с бели чаршафи и калъфки, но нали обновяваме? Опитайте нещо по-свежо – разнообразието в магазините е голямо, така че ако все пак не искате драстична промяна, лесно ще откриете и по-семпли предпожения. Докато сме в спалнята, можете да смените и завесите на прозорците – нека отиват на новото ви спално бельо. 

Не се притеснявайте да сте по-смели в избора на цветове. Светлите нюанси, които напомнят за пролетта, като зелено, жълто, синьо, дори лилаво и виолетово, внасят свежест и повдигат настроението. Все пак е добре да съобразите и как ще се съчетаят в интериора ви. 

В случай, че се колебаете, най-лесният начин да решите, е да си зададете въпроса: „Това кара ли ме да се чувствам по-добре?“ Ако отговорът е положителен, няма защо да се чудите повече. 

Градината - райско кътче след дълъг ден

Пролетта е време да превърнете градината в райско кътче. Вярно е, че изисква повече грижи, но резултатите винаги си заслужават – до края на лятото ще берете плодовете на труда си. Може би дори буквално, ако имате плодни дръвчета и зеленчукови лехи.

В духа на тазгодишната „пълна промяна“, направете градината лично, създадено с любов и грижа кътче, в което да намирате спокойствие и да се уедините сред напрегнатото ежедневие. Както знаете, работата с пръст и растения е една от най-добрите антистрес терапии.

Ако нямате градина, създайте я на балкона, по первазите на прозорците и дори в хола. Поканете природата и пролетта вкъщи и те ще ви донесат така търсените релаксация и спокойствие!

Духовно обновление – дарете за благотворителност

Подредили сте дома си и личните ви вещи вече са в ред. Градината е изчистена и прилича на райско кътче. Сега вероятно имате куп непотребни неща, които обаче ви е жал да изхвърлите. Все пак всичко носи своята емоция и има сантиментална стойност.  Една част от тях можете да подарите на близки и приятели. Другият вариант е да ги дарите за благотворителност. 

Не трябва да забравяте обаче, че това, което дарявате трябва да е в добро състояние и да е използваемо. Ако има скъсани дрехи, неработещи електроуреди, ръждясали домакински съдове, по-добре е да ги изхвърлите или да ги дадете на вторични суровини. В случай, че все пак искате да ги дадете за благотворителност, можете да ги поправите. 

Даряването ще ви накара да се почувствате по-добре. Самият факт, че ще помогнете на някого и ще го направите щастлив, ще повдигне и вашия дух. Ще се почувствате (защото сте!) по-добър и социално-отговорен човек. 

Отделете време за себе си

И като стана дума за промяна на вътрешното ви Аз, няма как да пропуснем последният и, най-важен съвет, – погрижете се за себе си! Трябва да сте в хармония не само със заобикалящата ви среда, но и със себе си, за да може промените да имат трайни резултати. Затова, позволете си да се поглезите. Както казват: „Здрав дух в здраво тяло“ (шопингът, въпреки някои добри краткосрочни резултати, не е точно това, което имаме предвид).

След дългата зима, в която почти не излизаме, пролетта е моментът, в който да се порадваме на хубавото време и да прекараме повече време на слънце. Има много възможности за това – медитирайте, практикувайте спорт на открито или просто се разходете сред природата – сами или с приятели, направете си пикник или се съберете в парка... 

Откъснете се от ежедневието и релаксирайте. Подарете си масаж, SPA за ден или уикенд. Заминете някъде и се наслаждавайте на раждащата се природа. 

Отидете на почивка. Няколко дни сред природата – насаме с мислите ви или с близки хора, ще ви направи нов човек. А защо не екскуризия – насладете се на удоволствието от дестинация, което отдавна искате да посетите, но все не сте намирали подходящото време или компания. Вижте как да финансирате своята почивка с Credissimo »

Идеите са безкрайни, като тук правилото, за което споменахме по-горе, е в пълна сила – всичко, което ви прави щастливи или ви кара да се чувствате добре, е правилно. Ако нямате достатъчно финанси, не позволявайте това да ви спре – Credissimo осигурява пари навреме.



Обратно към всички

Прочети още