5-те неща, които винаги можем да си купим втора ръка

5-те неща, които винаги можем да си купим втора ръка

Ако се чувствате фрустрирани, когато чуете израза „секънд хенд“, представяйки си кошове с боклуци и мизерни хора, ровещи в тях, вижте тези факти:

  • Редица звезди, които са доста далеч от определението „бедни“, пазаруват дрехи втора ръка. На Джулия Робъртс просто не й пука, дали етикетът е дизайнерски. Кайли Миноуг твърди, че купува стари дрехи още преди това да стане модерно. Сара Джесика Паркър пазарува по този начин за себе си и сина си като протест срещу условията в текстилните и обувните фабрики. А преди няколко години Дрю Баримор не се поколеба да се яви на червения килим в рокля за 25 долара.
  • Официална тенденция е все повече от новите онлайн магазини да са именно за втора употреба. И не само: Това се оказва доста доходоносно бизнес начинание. Независимо дали става въпрос за дрехи, реставрирани и винтидж предмети, книги или висококачествена, макар и употребявана техника, която иначе човек по-трудно може да си позволи.
  • Преди два месеца в Швеция отвори мол, в чиито магазини се продават само вещи втора употреба. Само и единствено - дрехи, стари мебели, уреди и компютри, спортна екипировка и градинско оборудване. Освен това търговският център разполага зона, в която посетителите могат да оставят свои вещи, вместо да ги изхвърлят.

Както създателите на шведския мол, така и повечето собственици на секънд хенд бизнес, не се обосновават с печалбата обаче. За тях това е начин да дадат своя принос към опазването на околната среда и борба срещу климатичните промени.

С други думи в голяма степен говорим за антиконсуматорска тенденция. Но дори и да оставим този факт настрана, купуването на употребявани вещи има редица предимства. В някои случаи и недостатъци, разбира се. Ето и петте неща, които най-често може да си купим втора ръка.

Техника за дома

Когато човек е с ограничен бюджет, пазаруването на техника за дома втора ръка е най-добрият начин да се сдобие с високо качество. А знаете, че при покупка на техника за бита е добре да инвестирате във висок енергиен клас, който е енергоспестяващ и няма да напомпа сметките за електричество. Така че плюсът тук е ниска цена спрямо високо качество. Минусът е, че уредът може да е извън гаранция и при евентуална повреда, да трябва да я покриете със собствени средства. Това е моментът, на който трябва да обърнете внимание при покупка. Ако е от частно лице, е по-малко вероятно да има такава. Но много от магазините за техника втора ръка осигуряват и гаранция, макар и не толкова дългогодишна като при новите уреди.

Автомобил

Естествено, и тук няма еднозначно мнение. В повечето случаи покупката на автомобил втора ръка е обусловен предимно по финансови причини. Има и други плюсове, като този, че често консумативите и частите са по-евтини и се намират по-лесно. Така че съпътстващите разходи при една по-стара кола често са по-ниски, отколкото ако вземете на лизинг. Минусите са, че при покупка реалното състояние по-трудно може да се определи и че е възможно да ви очакват ремонти още в близките месеци и години след покупката, отколкото при нова кола.

Спортна екипировка

Упражняването на някои от по-скъпите спортове определено оправдава покупката на екипировка втора ръка. Може да намерите чудесни запазени колелета, ски, ски обувки и якета, сноуборди, сърфове и пр. на много по-добри цени, отколкото в магазина.

Ако възнамерявате да пазарувате такова оборудване, но сте начинаещ в избрания спорт, по-добре обаче вземете със себе си или се допитайте до приятел, който има опит.

Книги

Ако сте активен читател, вероятно сте наясно с всички преимущества на купуването книги от букинистите. Цената е най-малкото от тях, макар че има случаи, в които човек може да се сдобие с десетина стари книги на цената на една нова. Това е начинът да откриете изчерпани издания. Това е и един от най-приятните начини човек да си поиграе на изследовател: Откриването на хубава книга в кашоните или в някоя малка книжарничка е почти като намирането на загубено съкровище. А понякога може да говорим и за наистина ценни находки с антикварна стойност.

Дрехи

Едва накрая стигаме и до най-масовото схващане за пазаруване втора ръка. Както при книгите обаче така и тук шопингхолиците могат да попаднат на истински съкровища на необичайно ниски цени. Повечето дрехи така или иначе са внос и често са „маркови“ и макар и от по-стари колекции и обличани, същите биха стрували твърде скъпо в магазина. Това е и най-лесният и евтин начин да си създадете собствен стил в облеклото, вместо да пазарувате от масовите аутлети, откъдето се обличат повечето хора. Когато става дума за деца пък паричният фактор придобива още по-сериозно изражение, тъй като те трудно могат да носят една и съща дреха две години подред. Просто защото растат.

С тези пет категории съвсем не изчерпваме възможните покупки на старо. Практически почти няма нещо, което да не може да се открие и секънд хенд, макар че разбира се невинаги си струва и трябва да се внимава. Особено с избора на компютри, телефони и периферна техника. За сметка на това друг пример за изгодни оферти често се оказват мебелите и обзавеждането, например. А при нужда от пари за пазаруване, можете да се възползвате от кредитите на Credissimo. Независимо дали ще обновявате гардероба си, ще започвате нов спорт или ви трябва помощ за новия автомобил. Успешно пазаруване!



Обратно към всички

Прочети още