6 безплатни начина да станеш богат

6 безплатни начина да станеш богат

„Когато човек е беден, поне си мисли, че мангизите могат да оправят всичко. Когато си богат, вече нямаш никакво оправдание. Затова и всички милиардери са на антидепресанти: те не са в състояние да накарат никого да мечтае, дори и себе си“. Фредерик Бегбеде

Който и богаташ да попитате, ще ви цитира древната мъдрост, че истинското богатство не е в парите. Подобно нещо си мислят само хората, които изпитват финансов недостиг и си въобразяват, че промяната на това състояние неимоверно ще ги направи по-щастливи. Тези, които успяват да постигнат парично благосъстояние, винаги се убеждават, че жестоко са грешали.

Независимо какви са непосредствените причини човек да се стреми към богатство – дали иска собствен дом, да пътува, да има висок стандарт, да се къпе в лукс, зад всички тях стои една единствена: Стремежът към щастие.

И тук е време да ви разочароваме. Не само че няма гаранция, че парите ще ви донесат щастие, но и много често постигането на щастие предшества забогатяването. Как ли? Угнетеният ум рядко може да излезе от кутийката, в която се блъска като канарче в клетка. Стените й са ежедневните проблеми и съмнения, таванът й са ограничаващите мисли и ниското самочувствие, решетките на прозорците са низките чувства като завист и ненавист, приковаващите вериги са неблагодарността и самолюбието.

За да тръгнете по пътя на успеха, който води и към финансово благополучие, първо ще трябва да пречупите решетките, да сринете стените и да преодолеете имагинерният таван. Защото всички тези ограничения са вътре във вас. Вие сте създали килията, която обитавате.

Малките неща – тук и сега

„За мен отдавна хората говорят,
че вечно съм без пукната пара,
но аз със всеки съм готов да споря
дали това е най-важно на света?“

Тангра

Спомняте си тази песен. Не може да не сте изпитвали блаженството, за което се пее в нея. Ароматната каничка кафе. Поглъщащото звездно небе. Удоволствието от хубава книга в уютния диван. Да те попитат „Спахте ли добре!“, да ти кажат нещо мило. Хората имат ужасяващата способност да забелязват и да разискват само случаите на несправедливост и неприятностите. Ако се обърнете към изминалия ден и опишете всичко, което ви се е случило, ще видите, че обикновено хубавите и лошите „дреболии“ са в равновесие. Защото тогава се фокусираме все върху вторите? И ги обмисляме, обсъждаме и раздуваме, докато запълнят цялото ни създание.

А тактиката е обратната: Забелязвайте хубавите неща. Подминавайте дребните лошотии.

Честно за приятелите

„Най-добрият ми приятел е този, които успее да извади наяве най-доброто у мен“.

Хенри Форд

Колко и какви приятели имате зависи най-вече от това, какъв приятел сте вие. Очаквате ли всички да ви обръщат внимание, да ви търсят, да ви съчувстват, да ви помагат? А вие правите ли същото с другите хора и най-вече с приятелите си?

Нямате приятели? Приятелите ви не са съвсем „истински“ и все ви „предават“, и в най-трудните моменти ви „изоставят“? Може би трябва да се замислите дали вие не правите същото в такива ситуации. Приятелството е двустранно. Трудно може да влияете на отсрещните хора и отношението им към вас, ако самите вие не се отнасяте към тях като истински приятел. Извадете добротата в себе си и ще видите, че много повече ще можете да разчитате на останалите. А взаимоотношенията ви ще станат по-чисти и истински.

Можеш ли да даваш?

„Мислите че имате малко. Или сте загубили нещо – любов, пари, приятелство, положение, и сте обсебени от това. Всичко, което трябва да направите, е да дадете. Нещо странно се случва с човек, когато дава. Някакъв механизъм се задейства и той започва да получава. Това е дългото обяснение, но казано накратко: Точно когато имате най-малко, тогава трябва да дадете“.

Тони Робинс

Има една единствена уловка при даването: Дарявайте безусловно. Раздавайте се щедро и с радост. Но не когато ви поискат нещо, а вие не желаете да го направите. Не давайте и защото искате да накарате някой да се почувства задължен към вас. Правете го, защото сте добри и защото така искате

А умееш ли да получаваш?

„Бог никога не дава на човек дар, който той не е в състояние да приеме“.

Папа Франциск

Можете ли да приемате даровете на съдбата? Или винаги се съмнявате, че новооткрилия се път пред вас не води никъде?

Позволявате ли на доброто да се настани в живота ви? Или винаги го отблъсквате с негативизъм и му търсите кусурите?

Позволявате ли на хората да правят добри неща за вас? Или отказвате, защото търсите скрит умисъл - че искат нещо в замяна?

Казвате ли „Благодаря“ за всеки нов ден, всеки слънчев лъч, всяка красива гледка, всеки щастлив шанс? Или не ги забелязвате?

Как тогава очаквате, че ще се сдобиете и с парично богатство, щом не си сте се научили да получавате?

Знание, опит и способности

„Ако парите са вашата надежда за независимост, никога няма да я получите. Единствената истинска сигурност, която човек може да има в този свят, е запас от знание, опит и способности.“

Хенри Форд

Ако искате да оцелявате в съвременния свят, постигането на вътрешна радост, душевен мир и хармония са важната основа. Но само с нея не става – рискувате предимно да витаете в облаците. Ето как ще се приземите и ще свържете вътрешното щастие с външни успехи: Учете, действайте и подобрявайте способностите си непрекъснато. Едното без другото не може, обаче.

Всички сме виждали добри и благородни хора, които ровят по кофите. И всички сме виждали умни и способни хора, които обичат да проклинат живота си и не осъзнават с какво разполагат. Затова балансирайте.

Истинският и фалшивият смисъл

„Ако вашата единствена цел е да станете богати, вие никога няма да я постигнете.“

Джон Рокфелер

Знаете ли кои са най-успешните бизнеси? Тези, които правят света по-добро място за живеене. Да, те печелят от това, не са благотворителни организации, но и хората печелят от продуктите и услугите им.

Ако искате да имате пари, само за да имате пари, не е цел. Или, ако се върнем към теоремата от началото, дори все пак да се сдобиете с пари, но това няма да ви направи особено щастливи и с усещане за пълноценност. Може би искате да осигурите по-добро бъдеще за децата си? Може би искате да помагате на хората? Може би ви трябват за първоначален капитал, с който да реализирате някоя чудесна, полезна идея?

И тук ще споделим нещо лично: Credissimo не е просто една от многото компании за бързи кредити. През всички десет години от създаването основна цел при развитието ни е било удобството за вас, потребителите: За да може да имате достъп до средства, когато са ви необходими да решавате проблемите си. За да имате избор на прозрачни практики, при които кредитните продукти струват обявеното и няма скрити условия. За да имате улеснен, удобен и бърз достъп до финансов ресурс – изцяло онлайн. За да знаете, че има компании като Credissimo, които стриктно държат на етичните правила и добрите практики.



Обратно към всички

Прочети още