Бързи кредити от обяви на дърво (стълб) – как да се предпазим

Бързи кредити от обяви на дърво (стълб) – как да се предпазим

Какво ли фалшиво няма в днешни дни – фалшиви новини, фалшиви храни и продукти, фалшиви дипломи, шофьорски книжки, болнични и дори фалшиви обвинения. И също, да – има и фалшиви обяви за кредити.

Както с всичко останало, когато нещо ни изглежда съмнително и нелегитимно, е много възможно да е точно такова. Така че, няма как по-добре да обясним, че обявите за кредити по дървета, спирки и кофи за боклук, напечатани на домашен принтер, с правописни грешки, много удивителни, силни обещания и липса на информация, често са много опасни. Същото важи и за „обяви“, публикувани от анонимни потребители във форуми и на развален български. Сходното при всички тях са гръмките обещания – или са за много високи суми без да ви искат документи, или са с невероятно малки лихви, или са „супер преференциални условия“ и т.н.

Разберете, парите също струват пари и никой няма да ви отпусне кредит безплатно (освен ако не е майка ви). Никой няма и да ви даде огромна сума без да го интересува, дали ще му я върнете. И най-важното:

Никой няма право да раздава кредити без лиценз

Това, с две думи, означава, че легитимните кредитодатели са два вида: банките и небанковите кредитни институции. Това са юридически лица, регистрирани към БНБ. Никой друг, нито частно лице, нито дори фирма, ако не попада в тези категории, няма право да отпуска кредити. Незаконно е.

В тази статия сме описали подробно какво следва да направите, ако искате да теглите заем, така че сигурността ви да е гарантирана, да не се превърнете в жертва на рекет, отнето имущество, скрити клаузи и прекомерно оскъпяване. Иначе казано, за да не ви се стъжни животът.

Дори да се изкушите от съмнителна обява, винаги можете много лесно да проверите, дали не сте на път да се превърнете в жертва:

  • Ако зад обявата не стои фирма, а някой си „благодетел“.
  • Ако тя няма сайт, не е лицензирана, посочила е фалшиви телефони.
  • Ако не искат да ви дадат предварителна информация за лихви, такси и параметри по заема.
  • Ако се опитат да ви склонят на сделка без договор.
  • Ако ви искат предварително пари. 
  • Ако ви карат да гарантирате с личен документ – при никакви обстоятелства не оставяйте в залог лична карта, шофьорска книжка или документи, свързани с ваше имущество.
  • Ако ви притискат да вземете заема, когато пожелаете да се откажете от тегленето му.

Въпреки тези съвети обаче, пак не е изключено да се поддадете. Причината е, че често измамниците са силно въздействащи психологически и знаят точно как да подходят, за да ви оплетат в мрежите си. Ето няколко примерни тактики, които използват и през последните години бяха разкрити при разследвания на институции и медии:

По „съседски“

Имат мрежа от „агенти“, които сладкодумно събират по съседски информация, кой може да се нуждае от пари. После с вас се свързва човек, или пък ви свързва нищо неподозиращ познат, който е „подочул нещо“. Въпросният „агент“ ви уверява, че е служител на съвсем легитимна компания и може до минути да е при вас с парите в кеш. А договорът ще подпишете по-късно.

Внимание! Никога не се съгласявайте на устни договорки, нито с познати, нито с непознати. Задължително изисквайте договор и време, за да го прочетете внимателно. Ясно е, че в противен случай после в този договор, ако изобщо се появи такъв, може да пише, че оскъпяването ви е няколкостотин процента за три месеца.

Перфектните имитатори

При тази схема просто не ви оставят възможност да си помислите, че може да сте попаднали на измамници. И така, виждате обява с гръмко обещание и телефонен номер. Обикновено няма нищо друго на нея. След като се обадите на посочения телефон, мнимите служители ви искат ЕГН, за да ви проверят. След като го получат, много лесно могат да ви открият да речем в системата на НАП. Целта не е да ви проверят, а да станат още по фамилиарни, говорят ви вече по име и имитират целия процес по отпускане на кредит. Уловката е в края, когато предварително поискат да им преведете определена сума за някаква такса, застраховка на кредита или друго. След като преведете въпросните пари, нито ще си получите заема, нито някога отново ще откриете въпросната „фирма“ и лица, които съответно редовно сменят номерата и предплатените си карти.

Внимание! Никога не заплащайте сума предварително, каквото и да е предполагаемото обяснение. Истинските компании за кредити нямат право да ви искат такава.

Връщай, каквото не си взел

Тук схемата е същата, но хитреците не си играят на дребно като ви искат малки такси. След като се свържете с фалшивия кредитор и минете през „системата“ за кандидатстване, ви уведомяват, че не сте одобрени. Да, но вече са успели да ви вземат личните данни и нищо не им пречи да си изфабрикуват, че сте получили заем. Скоро и вие научавате, че без да сте получили стотинка, трябва да връщате стотици или хиляди левове. И това всъщност е по-добрият вариант, защото можете лесно да докажете измамата. В по-лошия може с вашите данни легитимно да са взели от лицензирана фирма кредит на ваше име.

Внимание! Никога не предоставяйте лични данни като ЕГН и номер на лична карта на непознати и неизвестни лица. Единствено т.нар. оператори на лични данни могат да ви искат такава информация, защото са задължени от закона да я пазят и съхраняват. Винаги може да проверите, дали са регистрирани по закона за защита на личните данни в Комисия за защита на личните данни.  С едно ЕГН и данни от личната ви карта на неподходящото място може да осъмнете без всякакво имущество на улицата, като собственик на фирма фантом или пък с огромен заем.

Какво да правите?

Измамниците винаги са много изобретателни и вероятно тепърва ще излизат наяве нови схеми. Ако все пак станете жертва на фалшива фирма за кредити, задължително се обърнете към органите на реда, Комисията за защита на потребителите и БНБ. Особено, ако сте подложени на заплахи. Ако дори само подозирате, че сте се свързали с нелегална структура, отново е редно да уведомите полицията.

Единственият абсолютно сигурен начин да се предпазите, е просто да не експериментирате със съмнителни обяви или незнайни квартални фирми. Обърнете се към установени имена – компании и банки, с които сигурността и спокойствието ви ще са гарантирани.

Credissimo оперира на българския пазар от едно десетилетие и години наред е фирма Номер 1 за бързи кредити. Сред основателите на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране, чиято основна цел е запазване на етичните стандарти в бранша и гарантиране интереса на потребителите. При нас няма дребни шрифтове, скрити такси и условия. Има единствено удобни за нуждите ви онлайн заеми, с които можете да си помогнете винаги в труден момент.



Обратно към всички

Прочети още