Как да направим сами мечтаната градина?

Как да направим сами мечтаната градина?

Зеленото е модерно. И как да не бъде в съвременния свят, когато отвсякъде сме затиснати от бетон докъдето погледът ти стига. По света архитектите вече създават и вертикални градини по фасадите, паркове по покривите и микрооазиси в големите бизнес сгради.

Такава тенденция отдавна се настани и в личните ни пространства. Все по-често прането по балконите е заменено от саксии с пищни цветя, много хора отглеждат подправки и дори зеленчуци на терасата или у дома, а при наличието на двор – в него. Създаването на мини алпинеуми в хола пък е заразна мания.

Ако мечтаеш също да си имаш собствена градинка, а опита с растенията до момента най-често е завършвал в кофата, не се отказвай. Всеки може да се изяви успешно като градинар, но за това има правила, трикове и, най-вече – изисква грижи и търпение.

За начинаещи

Да отглеждаш мушкато и да се грижиш за орхидея съвсем не е едно и също, така, както да имаш саксии с подправки, не е като да се грижиш за домати. Просто едни растения са по-претенциозни и изискват повече познания и постоянни грижи.

Ако тепърва подхождаш в градинарството, в началото подбери растения, които са по-лесни за отглеждане. При декоративните стайни растения например това са нецъфтящите. Обикновено цветята изискват повече внимание. При „ядивните“ пък най-подходящи за старт са подправките. Най-добре е да заложиш на готови растения в саксия, вместо да се опитваш да ги садиш от семе, макар че второто е доста по-евтино. А и за тази година вече е късно тепърва да купуваш семена, тъй като те се засаждат обикновено между февруари и април, в зависимост от вида.

Допитай се до продавача в магазина или до интернет дали съответното растение обича повече или по-малко слънце, колко често трябва да се полива, необходими ли са други грижи като подрязване и т.н.

Зеленчукова градина на терасата? Да, може.

Ще се учудиш колко неща може да се отглеждат в условията на градско жилище. Подправките са ясни, но в саксия спокойно можеш да посадиш домати, тиквички, лук, чесън, люти чушки, марули, селъри, фасул, ягоди…

Ако се разходиш до някой пазар, все още можеш да намериш разсад. Пръстта, която се продава в торби по магазините е идеална и за отглеждане на ядивни растения, но не взимайте цветарска тор, ако наистина имаш намерение да консумираш продукцията си.

Доматите и тиквичките се садят най-много по две коренчета в саксия, която е добре да е голяма и да има достатъчно място за кореновата система. При израстването доматите имат нужда от т.нар. колтучене, което представлява премахване на малкото клонче в основата на по-големите клони.

разсад домат

И двете култури обичат много светлина и всекидневно поливане. Ако балконът ти е твърде слънчев обаче трябва да внимаваш да не изгорят.

При ягодите има специални сортове за саксия. За да имаш по-богата реколта търси така наречените висящи ягоди. Ще трябва да пригодиш високо място, на което да закачиш или поставиш саксията, така че ягодите да имат наистина накъде да висят.

Ако искаш да отглеждаш зелен лук и чесън, е достатъчно да ги посадиш през 5-6 см. в саксията. Чесънът е най-лесен – трябват ти скилидките от глава старо растение. За лука ще ти трябва разсад или семена. Има и друг начин да отгледаш зелени пера, като поставиш глава кромид в тясна чашка и сипваш вода само колкото да бъдат потопени мустачките. По подобен начин може да си отглеждаш целина или селъри (която всъщност на български се нарича дръжкова целина заради по-масивните стъбла, които развива), както и марули.

Децата със сигурност ще се радват да видят как пораства едно бобче, но не се спирай само до ученическия метод с мокър памук. След като поникнат пресади бобчетата в саксия – не искат голямо пространство, но ще трябва да използваш пръчка или въже, по което да се увиват.

Градина в двора – не става само с лопата

Ако си от щастливците, които си имат двор, но досега не си го използвал с предназначението на градина, е крайно време да се поправиш. Преди да тръгнеш да разкопаваш наоколо и да се мъчиш да правиш стандартни лехи, ето няколко съвета за съвременно любителско земеделие, което даже изглежда красиво.

Повечето зеленчукови насаждения обичат светлината и не е добра идея да избираш сенчесто място в двора. После ще е добре да се сдобиеш с инструменти, ако още не разполагаш с такива, и задължително градинарски ръкавици. За съжаление често при градинарството ръцете загрубяват.

След това най-лесният начин да създадеш лесни за отглеждане насаждения, е да си направиш т.нар. високи лехи. Това означава да не бързаш да копаеш директно в земята. Повдигнатите лехи имат много предимства – придават по-спретнат вид, по-добре дренирани са, като същевременно запазват по-дълго влагата, с тях се работи по-лесно и освен това решават проблема с некачествената почва.

идеи за лехи

На първо място ще ти трябва материал за бордюр. Най-често се използват дъски, които се сковават на принципа на кофраж, но може да използваш всякакви други материали като камъни, тухли, керемиди и т.н. Вторите са по-удобни, ако решиш да придавате нестандартни форми на лехата. Височината може да варира от 30 до 60-70 см., а площта е изцяло по избор, но не ги прави твърде големи, за да не трябва да стъпваш в тях при обработката. Между лехите остави пътечки.

Най-отдолу се поставя материал, който ще пречи на твърде бързото отвеждане на водата в дълбоките слоеве на почвата, но трябва да е пропусклив. Най-често за целта се използва велпапе (например от стари кашони) или някое старо одеяло.

След това се натрупват на пластове различни елементи. Не е добре да пропускаш тази стъпка и да пълните директно и само с пръст, всеки от тях има своя смисъл. Първият пласт се състои от дървен материал – клонки, пръчки и пр. Върху тях следва пласт окосена трева, люцерна или подобно, отгоре слама или шума, пласт пръст, отново пласт сухи материали и отгоре отново пръст.

Лехата се завършва с т.нар. мулчиране или иначе казано засипване отново със сух матриал. Най-подходящи за целта са слама, дървени стърготини, дървен чипс, сухи листа и пр. Мулчът предпазва почвата и заедно с това пречи на плевелите да израстват.

В една висока леха може да бъдат засадени както еднотипни, така и различни култури. Трябва обаче да внимаваш при комбиниране, защото не всички виреят добре заедно.

Най-хубавото е, че повдигнатите лехи позволяват да развихриш въображението си. Както по отношение на формата им, така и при засаждането. Така една зеленчукова градина може да изглежда по-красива дори от цветната такава.

Няма да се учудим след прочитането на статията вече да са те засърбели ръцете да започнеш със зеленото творчество! Ако не ти се чака до заплата, за да накупиш материали и растения, знаеш към кого да се обърнеш: Credissimo не случайно има награда за зелена компания, приветстваме всякакви полезни за здравето и околната среда инициативи. Можеш да се възползваш от предложенията ни за онлайн кредити – до 600 лв. с 0% в рамките на гратисния период или до 2500 лв. с възможност за удобно изплащане до 24 месеца.



Обратно към всички

Прочети още