Как да ни стигнат парите по празниците?

Как да ни стигнат парите по празниците?

Огромното харчене по Коледа и Нова година е абсолютно неизбежно. Колкото и да си говорим, че Рождество Христово би трябвало да е тих и смирен семеен празник, а Нова година е просто поредната дата и може да бъде прекарана с малко пари и съвсем скромно тържество, през декември пак няма как да не излезем извън стандартните за останалите месеци бюджетни рамки. Може да ограничите подаръците, но не може да няма никакви, поне за децата. Може да не си правите планове за пътувания и да не участвате в организации, но малко хора наистина не посрещат следващата година празнувайки. Може да се ограничите до онлайн поздравление или само цвете за всички настоящи и предстоящи именници, но със сигурност има поне един от тях, за когото ще вземете подарък или ще организирате тържество, ако ви е в семейството. И така, от малките неща, се натрупва доста прилична сума. Ако сте били достатъчно далновидни, вероятно сте планирали нещата отдавна. Обаче как да се справите с този дълъг зимен и празничен период, когато не сте успели да заделите средства?

Направете си бюджет

Има различни методи, които може да приложите и да подходите според удобния за вас начин, който обаче после и да спазите. Може да заложите общата сума и след това да прецените къде, как и с какво да се вместите в нея. А може и да направите разчет по пера, да определите ориентировъчни или максимални средства за всяка покупка, почерпка и т.н., а после да видите на колко възлиза сумата. Което и да изберете обаче, бюджетите са, за да се спазват. Опитвайте да не прекрачвате границите, които сами сте си поставили. Заедно с това, след като веднъж си определите бюджет и какво включва той, прегледайте го поне два пъти за излишни разходи, със сигурност има какво да се съкрати. А след това си определете една допълнителна сума като буфер за непредвидени харчове. Както всеки знае, колкото и да планираме, такива винаги има. Бъдете гъвкави и проследявайте къде и колко пари давате, за да може при нужда да адаптирате бюджета си.

Ограничете традиционните разходи

Един от начините да ви стигнат парите за празниците е като харчите по-малко между тях. По това време на годината полека започват и зимните намаления в магазините. Спестете си пазаруването на дрехи или други артикули сега, и без това ще ги намалят още повече през следващите два месеца.  

Ако сте свикнали например да излизате често, да се храните навън или да поръчвате, може сами да сметнете колко бихте спестили, когато пропуснете само няколко пъти. В сметката може да добавите и всички кафета навън, купен обяд, шоколадите и дори следработните питиета с колеги. Макар да става въпрос за левчета самостоятелно, когато ги сумирате, и то само за месец, най-вероятно може да се събере пари за поне 3-4 прилични подаръка.

Подаръците от сърце…

И ето, че стигнахме до подаръците. Знаете ли, че човек изпитва много по-голямо удоволствие, когато дарява някого, отколкото когато получава? Затова не е учудващо, ако много, много искате да осигурите подарък за всеки. За близките, роднините, децата, приятелите и техните деца, колегите… Е, може да сте от хората, които имат достатъчно въображение, за да измислят толкова много подаръци за всички, но често по-сериозният проблем са парите. Предлагаме ви следните изходи:

  • Ръчно направени от вас подаръци. Възможностите са всеобхватни и зависи с какво се справяте най-добре в творчеството, а лично изработеният подарък винаги се цени много, без значение какъв е. Този вариант обаче е времеемък и по тази причина може да отпадне от опциите ви.
  • Изобретателно еднообразие. Това означава да измислите нещо достатъчно подходящо и едновременно бюджетно, за да го подарите на повечето близки и приятели около себе си. Открили сте страхотно ново вино? Да, това е подходящ подарък. Много деца на еднаква възраст? Не се престаравайте с избора, купете им еднакви играчки, книжки или каквото сте подбрали.
  • Пари или ваучер за пазаруване. Да, да. Ужасно е скучно и безинтересно, но пък е най-практичната опция. Така получаващият подаръка, ще си купи сам това, което му харесва. Има и още удобства в този вариант: няма да се чудите какво да изберете на всеки поотделно, нито дали подаръкът ви любезно няма да бъде забутан в някой шкаф. Ще знаете и точно колко пари да планирате.
  • Пропуснете половината хора. Почти със сигурност може да изтриете част от списъка си за подаръци. Не е ли достатъчно някои от тях да се разминат само с поздравление или нещо съвсем символично, като бонбони или щолен (от магазина, за хората с недостиг на време)? Понякога въпросът е в жеста, не е нужно да подарявате подаръци на всички колеги или ако го правите, нека са дребни и символични неща.

Не подценявайте домашния уют

По традиция Бъдни вечер и Коледа са семейни празници и би трябвало да се отбелязват тихо и смирено. Това обаче често зависи от собствените семейни традиции, които може да са свързани с пищни пиршества. Ако сте в тази категория и не се притеснявате да се отлъчите от шумотевицата на роднините, може да откриете красотата на тихия и топъл домашен уют. А и все пак ви предстои парти за Нова година!

Второто, впрочем, също не е задължително. Посрещането на Нова година може да бъде и в тесен семеен кръг, без излишни харчове. Е, да стартираш следващите 12 месеца от дивана може да изглежда като лоша поличба, така че не е задължително да го правите, особено ако причината не е ненавист към купоните, а е липса на пари. Дали по този повод или защото не искате да се ограничавате, или защото все пак сте прехвърлили планирания бюджет: добре е да знаете, че винаги имате опцията за бърз заем от Credissimo, включително при спешни случаи. Заявката ви се обработва моментално, след като кандидатствате лесно онлайн, а парите са при вас до минути на каса на Easy Pay, а може да ги получите и по банков път. „Credissimo до заплата“ е до 800 лв. и без оскъпяване за всеки първи и пети заем в гратисния период, а „Credissimo плюс“ е до 3000 лв. и с възможност за разсрочване на вноските до 24 месеца.



Обратно към всички

Прочети още