Как да пестим пари, докато пазаруваме?

Как да пестим пари, докато пазаруваме?

Пазаруване и спестяване рядко се събират в едно изречение и обикновено ги приемаме за взаимно изключващи се. Ако целим да спестяваме, често се въздържаме от покупки изобщо, но тази стратегия рядко издържа дълго време. А и всички сме наясно, че дори пазаруването по време на намаления може да ни подлее вода и да ни провокира да изхарчим доста повече от предвиденото, само защото сега е изгодно. Търсенето на най-добрата сделка за търсен артикул може да ни отнеме толкова дълго, че почти да не си струва по-ниската цена заради изгубеното време и изхабените нерви. Но за всички тези спънки си има трикове, най-често свързани с добро планиране, умен подход и достатъчно търпение и дисциплина.

Всичко това е до голяма степен свързано с навици и темперамент, така че не е добра идея да стигате до крайност и да ставате прекалено строги към себе си. Това би бил най-краткия път към провала, а да спестяваш пазарувайки е дългосрочна стратегия, не говорим за едно ходене до мола. Дайте си достатъчно време и въвеждайте новите навици един по един. След като напреднете, може дори да експериментирате и с тактиката „шопинг бан“, но за нея по-нататък. Ето откъде и как да стартирате:

Започнете да планирате

Планирането в перспектива може да е малко досадно в началото, но е изключително важно.

  • Планирайте менюто и храната за седмица напред, така ще ви е по-ясно какво трябва да купувате от супермаркета и няма да се лутате и да бутате каквото ви хрумне в количката. Ще намалите и количеството на впоследствие изхвърлена храна. Освен това пазаруването веднъж на по-дълъг период от време доказано спестява пари.
  • Правете списъци за всичко и се старайте да се придържате към тях. В тях включвайте само основните неща и подхождайте минималистично.
  • „Планирайте намаленията“ – пределно ясно е кога магазините за дрехи, обувки и други нехранителни стоки правят големи намаления. Най-вероятно често се възползвате от тях, но имате ли ги в главата си предварително? Това означава и от рано да заделите сумата, която ще ви трябва, а не в последния момент да се чудите как да се въздържите от някоя иначе изгодна покупка. И тук важи правилото да си правите списъци. Имате нужда от N брой дрехи, чифт обувки, нов сешоар? Запишете си го и после не се отплесвайте.
  • Планирайте празниците. Ако отрано си направите план за подаръците за рождени дни, годишнини, Коледа и пр. няма да се налага в последния момент да търсите какво да купите и да правите компромис със самите подаръци или с цената им. Също така планирайте и бюджетите за съответните празници, независимо дали става въпрос за гости или заведения. Например ако искате да сте спокойни по коледно-новогодишните празници, започнете да мислите за тях отсега.

Дисциплинирайте се

Още по-трудната част е да устоявате на всекидневните изкушения. За всеки човек биха сработили различни стратегии и ще трябва сами да откриете какво работи най-добре при вас, но ето няколко идеи.

  • Ако ви е слаб ангелът като влезете „само да разгледате“ в магазин, просто не влизайте. Или поне докато не свикнете да устоявате на изкушенията.
  • Изгодно и необходимо не вървят непременно ръка за ръка. Не всичко, което е намалено и на добра цена си струва да бъде купено. Винаги си задавайте въпроса: „Трябва ли ми това наистина и трябва ли ми сега?“ И ако отговорът е: „По-скоро не“, то просто подминете, колкото и сърцето да ви тегли да похарчите парите.
  • Горното не важи в случаите, когато покупката ви така или иначе ви влиза в плановете. Например сте набелязали да купите на свекървата чудесен шал за Коледа и го виждате намален през октомври. Възползвайте се да се подготвите отсега.
  • Компенсирайте „грешките“ си: Напълно нормално и човешко е да не функционирате като войник и все пак да се случи да похарчите излишни пари. Вместо да се самообвинявате, помислете как да компенсирате сумата – дали от всекидневните си разходи или от друга покупка.
  • Трудно е да си гладен и тъжен, и заедно с това дисциплиниран. Затова не влизайте в супермаркет или хранителен магазин на гладен стомах. Нито тръгвайте на шопинг, ако сте в лошо настроение, защото рискувате да го употребите като лечение и да прекалите. После може да сте подобрили настроението си, но пък ще имате гузна съвест и излишно похарчени пари.

Живеем онлайн, не го забравяйте

Има различни типове хора – едни използват интернет за всичко и почти не пазаруват от „нормалните“ магазини, други все още са достатъчно недоверчиви или имат някакъв лош опит и предпочитат да обикалят, докато ги заболят краката. Трети, разбира се, са по средата. Ако сте скептични към онлайн пазаруването обаче, не означава, че не може да използвате интернет, за да оптимизирате процеса.

  • Абонирайте се за любимите си марки или магазини чрез имейл или ги последвайте в социалните мрежи, за да не пропускате промоциите им.
  • Възползвайте се от програмите за лоялност, често абонатите получават персонални опции за отстъпки.
  • Сравнявайте цените онлайн, преди да пристъпите към пазаруване в съответния магазин. Много по-лесно е да го направите и да знаете откъде ще купите, отколкото да обиколите няколко на крака. В днешно време имате достъп до всичката информация, дори може да подбирате хранителните супермаркети като преди това разгледате настоящите им оферти онлайн.
  • Възползвайте се от възможността да пазарувате глобално. На всички например е ясно, че не малко от продаваните продукти от Китай (от дрехи през козметика, до техника или домашни потреби) могат да бъдат открити доста изгодно в Aliexpress. Само първо се информирайте за начините на пазаруване от там и имайте предвид, че покупката ви може да се забави до месец - два. Спортни стоки от Великобритания, хранителни добавки от САЩ, бяла козметика от Южна Корея… Изборът е огромен, а по форумите може да намерите и групи за колективно пазаруване с цел по-евтина доставка.

Шопинг бан или една година въздържание

Shopping ban (Шопинг забрана) е термин, който възниква покрай експеримента на канадката Кейт Фландърс, автор на блог и книга, в които разказва за 12-те месеца, в които живее минималистично, пести и почти не пазарува. Експериментът изглежда труден за психиката, но полезен като опит, а според Фландърс – и като усещане за свобода. По време на забраната си за пазаруване тя се е преборила с лошите навици, научила се е да споделя и да взима назаем вещи, да поправя и ремонтира, а с всичко това и да започне да вижда ценното в себе си, а не само в заобикалящите я предмети. Ето и нейните съвети:

  • Проследявайте разходите си – няма как да разберете какви точно са лошите ви навици при харченето, ако не ги наблюдавате. Фландърс препоръчва да си записвате на ръка поне в продължение на месец. Според нея телефонните приложения или записването на компютър нямат същия ефект, както записването на лист.
  • Ревизирайте дома си, така лесно ще установите за какво давате най-много пари. Може да са дрехи, обувки, книги или… празни кутийки от кока-кола. Каквото и да е то, сложете го в забранения списък. А втората част е да изхвърлите излишното.
  • Изковете си сами законите. Освен ако не се преместите в гората, надали ще може да се отървете от всички разходи. Така си определете правила – какво и кога може да купувате. Наред със „забранителния“ списък Фландърс си е направила и такъв с разрешените покупки. Например чифт ботуши веднъж годишно, излизане на ресторант на определен период от време или определен брой пътувания.
  • Бъдете честни със себе си и не си поставяйте невъзможни изисквания. Определете внимателно и период на шопинг забраната – не е задължително да е година, може да са само 30 дни или пък няколко месеца.
  • Потърсете подкрепа от близките или приятели, с които може заедно да стартирате инициативата.
  • Не губете представа за общата картина. Фландърс успяла да спести 14 хиляди долара за година и съветва винаги да помните голямата цел. Потънали в ежедневието тя лесно се забравя и затова е нужно често да си повтаряте накъде сте тръгнали.

А вие за какво искате да спестявате? За всеки случай, за пътуване, за някоя по-голяма покупка или просто защото не искате да приключвате всеки месец на червено? В преходния период и докато свиквате да го правите може да се случи да сгрешите, но според Фландърс не трябва да се отказвате, а просто да приемете, че сте се изкушили еднократно и да продължите напред. Дотогава и независимо дали ви трябват средства, за да приключите месеца, за да изплатите дълг или да купите нещо спешно, насреща винаги са онлайн заемите на Credissimo. Опцията „до заплата“ е на стойност до 600 лв. и без лихва в гратисния период за всеки първи и пети заем. А с „Credissimo плюс“ може да получите до 3000 лв., които да разсрочите до 24 месеца на удобни вноски, така че да не объркват бюджета ви и да не пречат на плановете за спестяване.



Обратно към всички

Прочети още