Как да подготвим децата за училище и да спестим в месеца на големите намаления?

Как да подготвим децата за училище и да спестим в месеца на големите намаления?

За стотици хиляди ученици в България август си е лято, време за игри, море и безгрижие. Първият учебен ден изглежда безкрайно далеч и надали се сещат за него често. За родителите им обаче не винаги е точно така. Ако често поглеждате с притеснение към календара, може би е време да започнете и подготовката около завръщането на детето в училище. Няма никакъв смисъл да чакате да дойде септември, още по-малко последния момент. Намаленията на пособия и свързани с учебната година артикули вече са факт в повечето магазини и търговски вериги. С особена сила важи за част от дрехите, които се намират в последните и най-масови разпродажби.

Според данните родителите харчат между 100 и 300 лв. като минимална сума за първия учебен ден. Тя може да достигне стотици левове при по-голям пазар, а ако в плановете ви влизат и ремонтни дейности или обзавеждане на детска стая – дори хиляди. И тъй като пазаруването обикновено включва безкраен списък с артикули, е много възможно човек да пропусне някой от тях или да не успее да планира нещата така че да се възползва максимално от изгодните предложения. Затова и първата ви задача е да си съставите план и списък, по които спокойно да организирате подготовката. Приготвили сме ви неговата основа за ваше улеснение.

Тетрадки, моливи, гумички - безкрайните джунджурии

Учебни пособия се продават навсякъде – от най-близката книжарничка на ъгъла, та до повечето хипермаркети, включително и хранителните. Така че не е проблем ако забравите някоя от безкрайните дреболии, необходими на детето за училище. И все пак, съвсем не е приятно сутрин рано преди училище, когато всички бързат и са сънени, да установите, че ви липсва например жизненоважния транспортир…

Така че тук тънките моменти са два: Първият е да си направите подробен безкраен списък с всички дреболии. Вторият е да се запасите с по две – три бройки за част от нещата. Децата имат уникалната способност да губят гумички и острилки, да им свършват моливите или да изхабяват скицника/блокчето за тройно по-кратък период от очакваното.

Ранната подготовка ще ви позволи да се съобразите и с детето – може например да му позволи да си избере картинките на тетрадките. Не пропускайте да планирате и раницата. За разлика от сравнително евтините пособия (е, зависи къде пазарувате) раницата е по-добре да е по-скъпа, но пък качествена. Знаете, че в нея ще се събират и носят килограми учебници и ако е некачествена, ще се скъса след някой месец.

Дрехите. Е, поне част от тях

Надали точно през август ще може да намерите зимно яке и ботуши на добра цена… Но да не забравяме, че част от учебната година преминава в топло време или в достатъчно отоплена класна стая, в която малките ще имат нужда да свалят пуловера при енергичните движения през междучасието. Така че спокойно може да се запасите с тениски и по-тънки панталони, къси панталони и пр. Подбирайте по-голям размер, децата растат с около сантиметър на месец, което означава, че до следващата пролет може да са „дръпнали“ с 8 – 10 см. на височина. Сега е удобно да се огледате и за екипите по физическо.  

Технологиите – за съжаление са необходими

Много може да се говори за вредата от злоупотребата със смарт технологии при децата, по-рядко става дума за ползите от тях. На първо място повечето родители избират децата им да имат телефон, за да могат лесно да осъществяват връзка с тях. За по-големите най-вероятно ще трябва да се съобразите с желанието им това да е смартфон. При по-малките обаче спокойно може да се спрете на „старите“ телефони с копчета или популярните в последните години часовник-телефони. Така ще ограничите игрите поне по време на училище.

В редица случаи е полезно детето да разполага с таблет или лаптоп, стига да съумеете да контролирате употребата им до по-малко игра и повече полезни занимания. С тяхна помощ могат да търсят учебна информация, а вече съществуват и доста добри платформи за забавни онлайн уроци, като ucha.se. Ако ви предстои да купувате технологии, най-добре се ориентирайте отсега в избора.

Извънкласни дейности – да не забравяме „забавленията“

Има два вида извънкласни дейности – по-приятни и по-неприятни за децата. Първите са свързани с избора на занималня или допълнителни уроци, ако има необходимост от такива. Вторите са всякакви видове спорт, музикални уроци, танци, хоби занимания и пр. Каквото и да обмисляте за периода на учебната година, може да започнете търсенето на подходящ учител или школа сега. Най-малкото за да си осигурите място. Най-добре за хобитата да се съобразите с желанията на детето. Имайте предвид, че при немалка част от тях тези желания могат да се променят в рамките на седмици или месеци и да се палят по нови занимания. Това не е резултат на капризи, ако се съобразите с търсенията им, скоро те ще уцелят и това, което наистина им доставя удоволствие.

Психологическата подготовка – най-често пропусканата

Подготовката за училище не е само предметна. Не по-малко важна е и психологическата, особено при първолаците, но не само. Ако имате време и възможност, започнете да отделяте по половин - един час за припомняне на учебния материал от миналата година. Ако сте родител на дете, което ще е първи клас, ще започва прогимназиален курс (5-и клас) или ще е в гимназията (8-и клас) може да обсъждате заедно и предстоящите промени в училище. Първи клас е много различен от детската градина и е добре детето да е подготвено какво го очаква. В пети клас промените са свързани с различен учител по всеки предмет за разлика от първите четири класа, когато е един по почти всичко. Преместването в гимназия е свързано не само с чисто ново училище и съученици, но и ново себеосъзнаване на детето като почти възрастен.

И не на последно място: Започнете да измествате часа на сутрешно ставане по-рано, за да не е шокиращо рязка промяната на 15-и септември.

Детската стая. А може би е време за тийнейджърска?

Обновяването на детската стая обикновено е необходимо в два основни случая. Ако детето е първокласник, и ако детето е вече в (пред)тийнейджърска възраст. В първия случай най-вероятно интериорът му ще трябва да бъде съобразен с новия му живот в училище – бюро, подходящи шкафове. Във втория е време да осъзнаете, че детето вече не е съвсем дете и приказните герои по пердетата и стените, мебелите в бебешко розово или синьо, трябва да бъдат заменени с нещо подходящо за „по-голям“ човек.

Ремонтните дейности и подмяната на мебели са си сравнително сериозна инвестиция. В същото време в някои случаи не търпят отлагане. Отново – строителните и мебелните магазини вече са стартирали промоциите, така че е време и търсенето ви да започне. Добре е да си оставите достатъчно време за избор, и за самия ремонт. Колкото до необходимите средства – и в този случай, както във всички гореизброени, може да се възползвате от онлайн заемите  „Credissimo до заплата“ или „Credissimo плюс“. Първият е до 600 лв. и 0% лихва в гратисния период за всеки първи и пети, а вторият до 3000 лв. и опция за удобно разсрочване до 24 месеца. Достатъчни са да покрият всички разходи, които трябва да направите при подготовката за училище. Ясно е, че все още е август и може би тепърва ще ходите на почивка, но това съвсем не означава, че трябва да отлагате и да си причинявате излишен стрес следващия месец.



Обратно към всички

Прочети още