close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

Как да подготвим децата за училище и да спестим в месеца на големите намаления?

от Силвия Пенчева | 23.08.2018

Как да подготвим децата за училище и да спестим в месеца на големите намаления?

За стотици хиляди ученици в България август си е лято, време за игри, море и безгрижие. Първият учебен ден изглежда безкрайно далеч и надали се сещат за него често. За родителите им обаче не винаги е точно така. Ако често поглеждате с притеснение към календара, може би е време да започнете и подготовката около завръщането на детето в училище. Няма никакъв смисъл да чакате да дойде септември, още по-малко последния момент. Намаленията на пособия и свързани с учебната година артикули вече са факт в повечето магазини и търговски вериги. С особена сила важи за част от дрехите, които се намират в последните и най-масови разпродажби.

Според данните родителите харчат между 100 и 300 лв. като минимална сума за първия учебен ден. Тя може да достигне стотици левове при по-голям пазар, а ако в плановете ви влизат и ремонтни дейности или обзавеждане на детска стая – дори хиляди. И тъй като пазаруването обикновено включва безкраен списък с артикули, е много възможно човек да пропусне някой от тях или да не успее да планира нещата така че да се възползва максимално от изгодните предложения. Затова и първата ви задача е да си съставите план и списък, по които спокойно да организирате подготовката. Приготвили сме ви неговата основа за ваше улеснение.

Тетрадки, моливи, гумички - безкрайните джунджурии

Учебни пособия се продават навсякъде – от най-близката книжарничка на ъгъла, та до повечето хипермаркети, включително и хранителните. Така че не е проблем ако забравите някоя от безкрайните дреболии, необходими на детето за училище. И все пак, съвсем не е приятно сутрин рано преди училище, когато всички бързат и са сънени, да установите, че ви липсва например жизненоважния транспортир…

Така че тук тънките моменти са два: Първият е да си направите подробен безкраен списък с всички дреболии. Вторият е да се запасите с по две – три бройки за част от нещата. Децата имат уникалната способност да губят гумички и острилки, да им свършват моливите или да изхабяват скицника/блокчето за тройно по-кратък период от очакваното.

Ранната подготовка ще ви позволи да се съобразите и с детето – може например да му позволи да си избере картинките на тетрадките. Не пропускайте да планирате и раницата. За разлика от сравнително евтините пособия (е, зависи къде пазарувате) раницата е по-добре да е по-скъпа, но пък качествена. Знаете, че в нея ще се събират и носят килограми учебници и ако е некачествена, ще се скъса след някой месец.

Дрехите. Е, поне част от тях

Надали точно през август ще може да намерите зимно яке и ботуши на добра цена… Но да не забравяме, че част от учебната година преминава в топло време или в достатъчно отоплена класна стая, в която малките ще имат нужда да свалят пуловера при енергичните движения през междучасието. Така че спокойно може да се запасите с тениски и по-тънки панталони, къси панталони и пр. Подбирайте по-голям размер, децата растат с около сантиметър на месец, което означава, че до следващата пролет може да са „дръпнали“ с 8 – 10 см. на височина. Сега е удобно да се огледате и за екипите по физическо.  

Технологиите – за съжаление са необходими

Много може да се говори за вредата от злоупотребата със смарт технологии при децата, по-рядко става дума за ползите от тях. На първо място повечето родители избират децата им да имат телефон, за да могат лесно да осъществяват връзка с тях. За по-големите най-вероятно ще трябва да се съобразите с желанието им това да е смартфон. При по-малките обаче спокойно може да се спрете на „старите“ телефони с копчета или популярните в последните години часовник-телефони. Така ще ограничите игрите поне по време на училище.

В редица случаи е полезно детето да разполага с таблет или лаптоп, стига да съумеете да контролирате употребата им до по-малко игра и повече полезни занимания. С тяхна помощ могат да търсят учебна информация, а вече съществуват и доста добри платформи за забавни онлайн уроци, като ucha.se. Ако ви предстои да купувате технологии, най-добре се ориентирайте отсега в избора.

Извънкласни дейности – да не забравяме „забавленията“

Има два вида извънкласни дейности – по-приятни и по-неприятни за децата. Първите са свързани с избора на занималня или допълнителни уроци, ако има необходимост от такива. Вторите са всякакви видове спорт, музикални уроци, танци, хоби занимания и пр. Каквото и да обмисляте за периода на учебната година, може да започнете търсенето на подходящ учител или школа сега. Най-малкото за да си осигурите място. Най-добре за хобитата да се съобразите с желанията на детето. Имайте предвид, че при немалка част от тях тези желания могат да се променят в рамките на седмици или месеци и да се палят по нови занимания. Това не е резултат на капризи, ако се съобразите с търсенията им, скоро те ще уцелят и това, което наистина им доставя удоволствие.

Психологическата подготовка – най-често пропусканата

Подготовката за училище не е само предметна. Не по-малко важна е и психологическата, особено при първолаците, но не само. Ако имате време и възможност, започнете да отделяте по половин - един час за припомняне на учебния материал от миналата година. Ако сте родител на дете, което ще е първи клас, ще започва прогимназиален курс (5-и клас) или ще е в гимназията (8-и клас) може да обсъждате заедно и предстоящите промени в училище. Първи клас е много различен от детската градина и е добре детето да е подготвено какво го очаква. В пети клас промените са свързани с различен учител по всеки предмет за разлика от първите четири класа, когато е един по почти всичко. Преместването в гимназия е свързано не само с чисто ново училище и съученици, но и ново себеосъзнаване на детето като почти възрастен.

И не на последно място: Започнете да измествате часа на сутрешно ставане по-рано, за да не е шокиращо рязка промяната на 15-и септември.

Детската стая. А може би е време за тийнейджърска?

Обновяването на детската стая обикновено е необходимо в два основни случая. Ако детето е първокласник, и ако детето е вече в (пред)тийнейджърска възраст. В първия случай най-вероятно интериорът му ще трябва да бъде съобразен с новия му живот в училище – бюро, подходящи шкафове. Във втория е време да осъзнаете, че детето вече не е съвсем дете и приказните герои по пердетата и стените, мебелите в бебешко розово или синьо, трябва да бъдат заменени с нещо подходящо за „по-голям“ човек.

Ремонтните дейности и подмяната на мебели са си сравнително сериозна инвестиция. В същото време в някои случаи не търпят отлагане. Отново – строителните и мебелните магазини вече са стартирали промоциите, така че е време и търсенето ви да започне. Добре е да си оставите достатъчно време за избор, и за самия ремонт. Колкото до необходимите средства – и в този случай, както във всички гореизброени, може да се възползвате от онлайн заемите  „Credissimo до заплата“ или „Credissimo плюс“. Първият е до 600 лв. и 0% лихва в гратисния период за всеки първи и пети, а вторият до 3000 лв. и опция за удобно разсрочване до 24 месеца. Достатъчни са да покрият всички разходи, които трябва да направите при подготовката за училище. Ясно е, че все още е август и може би тепърва ще ходите на почивка, но това съвсем не означава, че трябва да отлагате и да си причинявате излишен стрес следващия месец.

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.