Как да разкрием финансовата изневяра?

Как да разкрием финансовата изневяра?

Една малка благородна лъжа. В почти всички случаи финансовите изневери започват по този начин. Чифт нови обувки, които не са нищо особено като покупка, но решавате да си спестите кривите погледи отсреща. Дребно увлечение по онлайн залагания – няколко левчета, дадени за удоволствие, които остават тайна заради опасността от скандал, провокиран от самата дума „хазарт“. За съжаление все по-често тези малки, лични прегрешения прерастват в безразборно харчене, придобиване на зависимост, навлизането в дълбоки дългове и огромна поредица от все по-дебели лъжи.

Ако партньорът ви харчи тайно, точи общите спестявания, взима безразборно кредити, за които не споменава, това може да бъде разрушително за финансите на семейството. Но не е само това. Разкриването на порочните практики води до загуба на доверие, усещането за предателство, отнемане на права, чувство на отдалечаване между партньорите. С други думи финансовата изневяра може да боли също колкото любовната изневяра, а често пъти може да са налични и двете. Нерядко всичко завършва с развод.

Факти

  • За пари лъжат и двата пола.
  • В две трети от случаите се стига до скандал.
  • В три четвърти от случаите се стига до развод, раздяла или трайно влошаване на взаимоотношенията.
  • Половината от двойките поне веднъж са скривали финансова информация от партньора си.
  • И паралелно с това 60% посочват, че ако спрямо тях бъде извършена финансова изневяра, биха го приели изключително сериозно.

Случаи

Прегрешенията може да са толкова незабележими, че лесно да ги приемем за нещо нормално и неособено сериозно. Купуване на някоя дреха, малко пари за хобито, скриване на някой лев от заплатата. Но те лесно може да заприличат на болест. И водят до необичайна изобретателност. Бракоразводните адвокати могат да издадат поредица книги с такива случаи. Например за пристрастена към шопинга жена, която сваляла всички етикети на новите покупки и ги „маскирала“ в торби от супермаркет и твърдяла, че са си разменяли дрехи с приятелка. Или мъж, който създал компания-фантом, излъгал, че я е купил и така оправдал разхода по закупуване на апартамент за любовницата си. Съществуват и вариации, когато лъжите целят да накарат партньора да поема по-голяма част или изцяло издръжката на домакинството. Като укриването на доходи. Или като в случая, когато още на първата среща момиче излъгало, че има висше образование и професия. Сутрин двамата ставали и заедно излизали за работа. Но само единият имал такава. И тъй като явно е бил успешен и щедър едновременно, забелязал измамата едва след години и след като вече били женени.

Разпознаване

Психолозите твърдят, че най-лесният знак за нещо съмнително, е какво се случва при започването на разговор за пари. Ако опитите да обсъдите семейните финанси приключват с отклоняване на темата, има недомлъвки, избягване на погледа или омаловажаване на темата – значи нещо не е съвсем както трябва.

Има редица червени лампички, които не трябва да подминавате:

  • Намирате сметки или извлечения, за които нямате представа какви са и откъде са се взели.
  • Преустановен ви е достъпа до банкирането по обща сметка и отсрещната страна си намира редица извинения да не получите нова парола.
  • Изчезват пари, за които никой от двамата „не си спомня“ за какво са отишли. Не че е невъзможно, но в някои случаи не паметта е проблемът.
  • Появяват се скъпи нови придобивки, а партньорът/партньорката ви твърди, че са купени на невиждано ниски цени.
  • Внезапно възникналото желание за строга финансова дисциплина по отношение на семейните пари… може да се окаже, че се отнася само за единия.
  • Партньорът има зависимости или водещи до зависимост хобита. Консумацията на алкохол, цигари, добавки може да се превърне в сериозен разход и е вероятно той да бъде скрит. Същото се отнася и за залагания, хазарт, тото – обикновено се започва с малко за забавление, но постепенно харчовете се увеличават, заради мнимо усещане за по-голям шанс за печалба.
  • Извънредна и необяснима щедрост. Често изневеряващите финансово развиват гузна съвест и се опитват да я компенсират чрез прояви на щедрост към партньора – подаръци, екскурзии и пр.
  • Обвинява ви в намеса в личното пространство. Разговорите за пари се посрещат с аргументи от типа на: „Това са си моите пари и те са моя работа“, „Възрастен човек съм, мога да смятам“, „Аз питам ли те ти за какво харчиш“ и пр.
  • Промени в навиците и извънредна потайност. Например изведнъж започва да работи до по-късно или излиза по-рано, историята на браузъра винаги е старателно изтрита, слага пароли навсякъде.
  • Надушили сте любовна/сексуална изневяра. Не е задължително, но в почти всички случаи при мъжете, понякога и при жените, страничната връзка е свързана с екстра разходи. Често големи.
  • Случвало се е и преди. Ако вече сте минали през такъв проблем, няма гаранция, че обещанията да не се случва повече ще бъдат спазени. По-добре винаги бъдете нащрек.
  • Интуиция. Има случаи, в които няма видими белези на финансова изневяра. Ако нещо ви гложди и имате странни усещания в стомаха, когато мислите по този въпрос, е много възможно да се обажда вашата интуиция. Може би трябва да потърсите за следи.

Решение

В никакъв случай не подхождайте към проблема със скандали, ревове, силни емоции и импулсивни действия. Когато установите финансова изневяра, първо си дайте време да се успокоите от неприятните чувства и да помислите. Може би във вашия случай разговор на първо време би бил достатъчен? Или обратното – ще се наложи да бъдете по-категорични и решителни? Винаги имайте предвид и сценария положението да не може да бъде зашито.

Приемете също факта, че никога няма да бъдете на едно и също мнение по отношение на парите. Просто хората са различни и финансовите им навици са обусловени от години, като започнем още от детството и семейната среда. Но трябва да сложите границите. Задължително си оставете и лично пространство под формата на определени суми, които двамата партньори имат право да използват по свое усмотрение и без да дават обяснения. За всичко останало обаче решенията трябва да взимате заедно.

Добре е също да имате предвид, че понякога може да става въпрос за зависимост, включително и такава към пазаруване. С други думи човекът срещу вас може да има желанието да се контролира, но да не може да го направи сам. Тук възможно решение е, без да бъдете агресивни и прекалено настоятелни, да го убедите да потърси професионална помощ.

Ако е успял да затъне в дългове, вместо да му го натяквате, го обсъдете спокойно и направете план, как заедно да излезете от ситуацията. Така ще можете да държите нещата под наблюдение и контрол.

Не забравяйте, че и вие не сте безгрешни (никой не е). Опитайте се да простите. Опитайте се да се поставите в положението на партньора си и вижте какво отношение бихте искали и вие да получите в такъв случай. Бъдете максимално открит от своя страна към участието ви в управлението на семейните финанси.

Не бъдете прекалено добродушни, разбира се. Не е невъзможно да сте се събрали с човек, чиито характерови особености не сте преценили достатъчно добре. Ако сте се озовали в токсична връзка, дали само по отношение на парите или изобщо, може би изходът за вас е просто да я прекратите.

Нерядко проблемът буквално „избухва“ заради дупка в бюджета или разходи, които не могат да бъдат покрити. И тогава „виновникът“ сам си признава. Ако ситуацията е спешна, може да потърсите помощ от кредитните продукти на Credissimo. След като потушите пожара, задължително говорете и направете план за по-нататъшните си действия спрямо проблема.



Обратно към всички

Прочети още