Kак да се справим с импулсивните покупки?

Kак да се справим с импулсивните покупки?

Импулсивните покупки са едни от най-големите врагове на спестяването. И особено в сезона на пазаруването, когато рекламите ни атакуват отвсякъде, а търговците се борят всякак, за да спечелят вниманието ни. Включително и с огромни отстъпки за черния петък, кибер понеделника и коледните промоции.

Дори и да не сте от „шопинг маниаците“, е малко вероятно никога да не сте се поддавали на изкушението да купите нещо, което не ви трябва, не ви трябва точно в този момент или просто после сте съжалявали за похарчените пари. Всеки си има слабо място – технологични джаджи, дрехи и обувки, всякакви стоки за дома, дори хранителни продукти. Освен намаленията, често изкушаващи промоции са пакетите „две на цената на едно“, подаръците при покупка, всякакви екстри като промо кодове, абонаментни карти с преференции и талони за допълнителни отстъпки. Понякога изкушението е сериозно, друг път дори не се усещаме, че пазаруваме „импулсивно“. С различни трикове може да се справите с поне с част от излишните харчове и така да спестите пари за по-важни неща.

Въпроси за отлагане

Винаги, когато ви се прииска да купите нещо, си задайте въпроса: Това трябва ли ми точно сега? Ако отговорът не предполага, че трябва да купите незабавно, отложете – с един ден, със седмица, дори с месец. Ако след като изтече този период не сте си променили мнението, вече може да си позволите покупката.

Други въпроси, които могат да отложат или изобщо да отменят покупката, са: Купуването отговаря ли на целите ми в живота? Ще улесни ли живота ми по някакъв начин? По-добре ли ще се почувствам и дали ще съжалявам след време?

Правилото 10/10/10/10

Това правило е полезно, когато се сблъскате със страхотно намаление и „сделката на годината“. При такива обстоятелства отлагането може да не проработи, защото е ясно, че след ден, седмица или месец просто цената вече няма да е същата. Затова си задайте въпросите: Какво ще бъде значението на тази покупка след десет минути? А след десет дни? След десет месеца? Десет години? Възможно е мозъкът ви да ви „приземи“ и да осъзнаете, как след десет минути еуфорията ще е изчезнала и ще останете единствено с известно количество пари назад в бюджета. Или да се видите, как още след десет дни предметът вече ще събира прах при останалите ненужно купени такива. Или може би ще си представите, как ако си спестите тези 20 лв. (например) и заделяте по толкова всеки месец, след 10 месеца ще сте с 200 лв. напред. И ще може да си купите нещо по-скъпо, което наистина ви трябва, а парите все не ви стигат. Колкото по-скъпа е въпросната покупка в този момент, толкова повече пари биха се формирали в края на периода.

Разходете се

Правилно, просто се разходете. Махнете се от щанда, обиколете магазина или мола и си кажете, че след малко ще се върнете да купите. Ако сте пред компютъра, станете и си направете едно кафе или чай, поговорете с колегите, свършете нещо, ако сте вкъщи. И проверете дали след това няма да сте вече разколебани за важността за покупката.

„Промийте“ си мозъка

Само че в полезния смисъл на думата. Повтаряйте си позитивни утвърждения за себе си, като: „Аз пазарувам разумно и харча само за необходимото“. „Чудесно се справям със спестовните си цели“. „Ценя парите, които съм изкарал със собствения си труд“. Ако повярвате, че сте човекът, който искате да бъдете (и той не харчи импулсивно и неразумно), ще ви бъде много по-лесно наистина да бъдете такъв. Не говорете за себе си в бъдеще време, почувствайте се сега така.

Списъци, списъци, списъци

Направете си списъци за пазаруване. Списък за хранителни продукти. Списък за необходими дрехи. Списък с техника. Списък с нужни стоки за дома и бита. Списък с покупки за детето. Списък с подаръци за празници, рождени дни и пр. Списък с мечти за почивки. Очевидно няма как да направите всички тези списъци и да ги изпълните наведнъж. Затова всеки път, когато ви хрумне да излезете от списъка си за пазаруване в хранителния магазин, си спомнете, че имате и списъци с по-скъпи и важни придобивки и планове. И всеки спестен лев може да бъде пренасочен към тях.

Бягайте далеч от магазини

Много сериозна грешка, която хората правят, е да зяпат. Правите ли така: Влизате в магазина да разгледате, без да планирате да купувате… но само докато сте пред вратата. И вътре вече сте в капан и рядко излизате с празни ръце, въпреки предварителните намерения. Или разглеждате онлайн магазини и оферти, само защото е приятно да си помечтаете или да се ориентирате в ситуацията. И докато се усетите, сте натиснали бутона „Купи“. Затова просто стойте далеч от магазините – физически и онлайн. Влизайте в такъв само когато целенасочено възнамерявате да купите нещо, което ви трябва.

„Това колко работа струва?“

Вземете един калкулатор и разделете нетната си заплата на работните дни в месеца (обикновено са между 20 и 22). Получената сума разделете на работните часове – примерно осем. Запомнете резултата. Това са парите, които получавате за един час работа. Когато ви се прииска да купите нещо, го обърнете в работни часове. Така ще осъзнаете и истинската стойност, която давате за всяка покупка. Например: Ако заплатата ви е 1000 лв., то при 22 работни дни и 8 часов работен ден получавате 5,70 лв. на час. Ако си харесате поредния чифт обувки и той струва 50 лв., това означава, че трябва да работите за него един цял ден и един час. И понеже идва зима, за едни нови ботуши от 150 лв. ще се бъхтите повече от три дни. Дали си струва?

Направете си минно поле

С други думи, си заложете пречки, които да бламират опитите ви за неразумно харчене. Не ползвайте функцията на браузъра, която запаметява пароли и информация за пазаруване. Или трийте кеша и данните след всяка онлайн покупка. Оставете вкъщи кредитната и дебитната си карта и носете само толкова пари в брой, колкото ще ви трябват за деня. В зависимост от темперамента може да сработи и трикът да ходите на пазар или шопинг в пиковите часове. Многото хора, опашките, чакането и бутането лесно може да ви разколебаят да прекалявате и ще искате да излезете по-бързо от магазина.

Махнете изкушенията от пощата

Изтрийте абонаментите си за бюлетини на магазини, от които сте пазарували. Получавате ли много оферти от всякакви места? Тяхната цел е да ви накарат да купите, няма друга причина за намаленията и промоциите. И тя нерядко е успешна. Мислите си, че сте спестили пари, защото сте купили нещо с намаление? Ако изобщо не го купите, ще спестите повече. Затова премахнете тези изкушения.

Фонд за „прищевки“

Знаете ли каква всъщност е причината за импулсивните покупки? Удоволствието, което доставят. Мозъкът ви е готов на всичко, за да си осигури нужната доза допамин и ще ви приложи всякакви аргументи, за да харчите. Често ли ви се случва да имате лош ден и да облекчите лошото настроение с пазаруване? На всеки се случва. Направете си фонд за доставяне на удоволствие чрез шопинг. И когато съберете пари в този фонд, само тогава харчете неразумно. Поне после ще знаете, че тези пари са имали точно тази цел и няма да се самообвинявате.

Ако често оставате без пари, защото харчите неразумно, то неизменно сте се озовавали и в обратния сценарий: Виждате наистина изгодна сделка за нещо, което наистина ви трябва и наистина е важно за вас. Обаче нямате пари. Има два варианта да излезете от крайно неприятната ситуация. Първият е, да се примирите, че ще изпуснете офертата и това ще ви е обица на ухото да спазвате изброените в статията правила, за да може следващия път да не става същото. Вторият е пак да си закачите обица на ухото за друг път, но все пак да не изпускате сделката като вземете Credissimo плюс до 2500 лв. и разсрочване до 2 години или Credissimo до заплата с 0% лихва в гратисния период за всеки първи и пети.



Обратно към всички

Прочети още