Как да се справяме с просрочените сметки?

Как да се справяме с просрочените сметки?

Ток, телефон, парно, вода, интернет, телевизия, данъци, застраховки, такси… за входа, за детската градина или занималнята, за колата…

Плащането на сметки може да е доста фрустриращо. Не само заради финансовата им тежест, но и заради проследяването им и тази вълшебна способност винаги да имаме парите, когато поредната такса, сметка, данък или друго плащане почука на вратата.

Повечето хора някак си успяват да се справят с обичайните сметки, които помним по-лесно, защото идват всеки месец. Но когато прибавим и нерегулярните, които се случват веднъж на известен период, или различията заради сезонност, проблемът става очевиден.

Сложете ръка на сърцето си и кажете, успявате ли да платите всичко навреме? Никога ли не ви се е случвала някоя от следните ситуации:

  • Да ви се натрупат няколко такси вход, защото все нямате кеш, когато домоуправителят почука на вратата?
  • Да „замразите“ карането на колата за известно време, защото сте изпуснали момента с подновяването на „Гражданска отговорност“ и нямате парите точно в момента?
  • Различният размер на сметката за ток или парно в началото на отоплителния сезон да ви създаде истински главоболия?
  • Някой непредвиден разход така да ви обърка месечните финанси, че накрая да се натрупат неплатени сметки заради недостиг на средства?
  • Да ви спрат телефона, интернета или още по-лошо – тока, защото сте изпуснали последната възможна дата да платите в срок?

Ако нищо от това нито веднъж в живота не ви се е случило, може би сте финансист или поне трябва да се замислите за подобна кариера. Макар че и това не е гаранция, защото поддържането на темпото с редовно плащане на сметките е повече въпрос на организация. Липсата на средства може да бъде коригирана с помощта на Credissimo до заплата – до 600 лв., при това с 0% лихва в гратисния период за всеки първи и пети. Но ако ви липсва организация, достъпът до финанси няма да ви реши проблемът.

Да сложим ред в сметките

На първо място, ще трябва да си съставите нещо като график – месечен и годишен. Звучи сложно, но всъщност ще ви отнеме време само първият път. Ето как:

  • Отбележете падежната дата на всяка от месечните сметки. Сигурно сте свикнали, че токът „идва около еди коя си дата“, а „телефонът е май към края на месеца“. Ако отбележите всички, картинката ще стане много по-ясна, отколкото ако само си ги пазите в ума. Така ще сте наясно какво следва във всеки един момент, а не да се изненадвате кога е минало времето. При получаването на месечния ви доход, започнете да плащате първите излезли сметки, а за останалите заделете приблизителната сума, докато настъпят падежите. Така няма да изхарчите парите си и да не ви останат за тези сметки, които излизат след средата на месеца. Постарайте се да запишете всичко. Има сметки, които често пренебрегваме (като примера с таксата за вход), но не е никак добре да се трупат, само защото може да се трупат.
  • Прегледайте всички регулярни плащания – тези, които не се случват всеки месец, и също ги отбележете на календара. Всеки месец преглеждайте какво ви очаква в следващите два – три, за да може да реагирате предварително и да заделите или съберете необходимата сума.
  • Нека нищо не ви изненадва: Отбележете във финансовия си календар и датите, около които възникват разходи и може да нарушат месечния ви баланс и плащането на сметките. Такива може да са рождени дни и други празници, настъпване на учебната година, потенциални пътувания и екскурзии, очаквани събития като сватби или раждане в семейството и рода. Всичко, за което се сетите. И също ги преглеждайте предварително, за да не бързате в последния момент.
  • След като изготвите календара със сметки и разходи, се опитайте да разтоварите ума си от постоянното мислене „какво следва“. Автоматизирайте част или всички битови сметки, така че да се „плащат сами“ на деня на падежа или при постъпления по банковата ви сметка. Инсталирайте си приложение, което да ви подсеща какво следва. Използвайте и онлайн възможностите за плащане, независимо дали опцията за интернет банкиране или друга финансова платформа като ePay.

Как да постъпим, ако вече сме просрочили?

Дори и да имате най-стриктната система, риск винаги съществува. Как обаче да се справите, ако вече имате забавени сметки?

На първо място: Без паника! Изходи от всяка ситуация има достатъчно и паниката не води към никой от тях.

  • Прегледайте настоящите си финанси и тези, за предстоящия период. Има ли нещо, от което може да спестите? Понякога става въпрос за до 50 лв., които спокойно могат да бъдат спестени от всекидневните ви разходи за определен период.
  • Кои сметки може да забавите и кои не? Ясно е, че има такива, които не търпят отлагане и други, които могат да бъдат забавени. Негативът от това е, че ще ви се съберат две или повече за плащане наведнъж, така че планирането ви задължително трябва да включва следващите поне месец – два?
  • Има ли нещо, за което не сте помислили и може да ви изненада? Ако следващия месец ще трябва да плащате двойна сметка, няма да е добре заедно с нея да се справяте и с разходи по рожден ден, например. Прегледайте предстоящите събития.

Ако ситуацията е неочаквана за вас и ще бъде трудно да се справите само с няколко пренареждания в бюджета, може би е добре да помислите за бърз заем от Credissimo, с който може да покриете както плащания до 600 лв. с опцията „до заплата“, така и до 2500 лв. с опцията Credissimo плюс при по-сериозни разминавания. По този начин ще може да разсрочите натрупаните суми за период до 24 месеца, така че финансите ви да влязат обратно в релси.

За да се застраховате от повторението на подобни ситуации, може да последвате и съветите ни за спестяване, така че да разполагате и със собствен ресурс за спешни случаи.



Обратно към всички

Прочети още