Как да спазим новогодишните си обещания?

Как да спазим новогодишните си обещания?

Какво си обещахте за 2019-а? Да влезете във форма, да си намерите по-добра работа, да се откажете от вредните навици? Или да се научите да казвате „Не“, да подобрите отношенията си с хората, да обръщате повече внимание на близките си? Може би е нещо по-конкретно, като да започнете да тичате три пъти в седмицата, да прочетете определен брой книги, да отделяте по час на ден, за да се усъвършенствате? Или пък искате да преследвате щастието като пътувате повече, започнете ново хоби и концентрирате усилията си, за да помагате на хората? А колко от обещанията ви се повтарят от 2018-а?

Според статистиката 30% от хората се отказват от изпълнението на новогодишните си планове още в средата на януари. До края на февруари 80% са приключили с „новия живот“ и са се върнали обратно в обичайното русло на ежедневието. Защо е толкова трудно да внесем понякога дори минимални промени в живота си? Защо огромните желание, воля и увереност, които ни завладяват около Нова година, траят не по-дълго и от самия празник? Ако си мислите, че само вас са ви вълнували тези въпроси, не е така. Милиони хора си ги задават всяка година, а учените са провели редица експерименти и проучвания за спазването на целите и конкретно на новогодишните обещания.

Ефектът „Ново начало“

Ефектът „Ново начало“ е термин, въведен от Университета в Пенсилвания преди три години, който обяснява най-накратко защо изобщо си поставяме цели точно по Нова година. Оказва се, че най-добрите ориентири са датите, които са свързани със значимо и маркиращо събитие като рожден ден, началото на нов сезон, на месеца или седмицата. Така че и навлизането в нова година не прави изключение.

Участниците в експеримента трябвало да си поставят пет големи цели за годината и да изберат дати за ревизирането им. И се оказало, че много повече ефект има, когато датата за ревизиране е „20 март, първият ден от пролетта“, вместо просто „20-и март“.

Обяснението е, че когато се фокусираме върху подобни дати, може ясно да разграничим период „преди“ и период „след“, така че предишните ни недостатъци да не се смесват с визията за бъдещото подобрено „Аз“. Затова ако се чудите кога е най-подходящото време да планирате промените в живота си, Нова година наистина е един от идеалните моменти.

Само че има един проблем. Поставянето на житейски цели с огромно желание е само половината от задачата. Да видим какво се случва след това.

„Защо“ и „как“ ви саботира собственият ви мозък

Процесът по поставяне и постигане на цели се движи от две мозъчни стихии. Това въпросите „защо“ и „как“. Първото е визията ви за промяната и смисълът зад нея. Второто е пътят, за да постигнете целта си. Проблемът обаче е, че обикновено двете не сработват заедно. Невролозите установили, че когато човек обмисля целите и бъдещето, по-активна е дясната половина на мозъка. Конкретните действия по постигането пък раздвижват лявото полукълбо. И чисто неврологично двете не могат да се случват едновременно.

Ето защо може да е лесно да планирате, но да ви е трудно да предприемете или дори уточните за себе си конкретните действия. Или обратното: Когато навлезете в процеса като конкретика, да загубите общата картинка и да забравите защо правите всичко. В тези моменти е подходящо да „превключвате“, за да задържите движението. Ако се усетите, че предимно мечтаете, а времето си минава, превключете към конкретния процес и предприемете някое, дори и малко действие, с което да направите стъпка към целта. И обратното, ако усетите, че така сте се вглъбили в детайлите, може да е добре да се отдръпнете за малко и да си припомните защо изобщо правите всичко и каква е била първоначалната ви визия и обща картина.

Най-честите грешки

Отказът от изпълнението на целите не е просто пропусната полза. Често това води до деструктивни мисли и убеждения, които могат да ви тласнат дори в посока, противоположна на желаното. Обикновено започваме да се самокритикуваме, че сме мързеливи, малодушни, безволеви, че едно нещо не сме довели до край… Така че, стига толкова теория, ето кои са най-често допусканите грешки, които пречат да спазим новогодишните си обещания.

  • Страхувате се да започнете. Когато си поставите цел, която ви се струва далечна и непостижима, може да се блокирате, да не знаете откъде да започнете и да се откажете преди дори да сте се опитали. Раздробете я на малки стъпки.
  • Твърде обща и неясна цел. Този съвет може и вече да сте го чували, но не е желателно да планирате да „отслабнете“, планирайте как ще се храните. Вместо да си обещавате как ще влезете във форма, си обещайте да тренирате три пъти седмично. Не си обещавайте просто да четете повече, поставете си за цел конкретен брой книги. Ако целите ви са твърде общи, постоянно ще отлагате действията по постигането им.
  • Прекалено сте амбициозни. Вярно е, че в годината има цели 12 месеца, които изглеждат предостатъчно време да я приключите като съвсем нов човек. Но ако си поставите прекалено много и големи цели, ще се изтощите бързо и всичко ще приключи преждевременно.
  • Залагате на всичко или нищо. Ако се върнем към един от по-горните примери, да си поставите за цел да посещавате фитнес три пъти седмично, но да ви се случи в дадена седмица това да са само два пъти, не е повод да го броите за провал. Просто продължете нататък.
  • Нямате план. Добре е да раздробите целите си на по-дребни стъпки и да ги планирате във времето. Иначе ще се изгубите.
  • Мотивацията не може да е негативна. Ако очаквате, че да си повтаряте колко сте дебели, как за нищо не ставате или как винаги ви мързи, и това да ви провокира към действие, не се заблуждавайте, няма да се получи. Мотивацията трябва да е формулирана с позитивни думи и ако случайно сбъркате или пропуснете, не правете грешката да влизате в порочния кръг на самокритиката и обвиненията.
  • Объркали сте си целите. Знаете, че е много добре да ядете повече плодове за по-добро здраве, но мразите плодове? Ако си поставите такава цел, няма и да я постигнете. Но ако искате все пак да се храните по-здравословно, просто подберете подходящия за вас начин. Друг вариант за сбъркани цели е да се опитвате да постигнете това, което другите очакват от вас, вместо това, което вие желаете и чувствате близко.
  • Правите се на твърдоглави, вместо да бъдете гъвкави. Нормално е с течение на времето целите ви да се променят и е добре да се адаптирате към тях. Ако в течение на времето установите, че дадена цел вече не е за вас, просто се пренасочете.

Най-важното е, дори да забравите новогодишните си обещания в течение на годината, периодично да си припомняте какви са били те. Изберете и подходящите дати, за които говорихме в началото – като началото на отделните сезони или началото на всеки месец. За целта е добре да си ги записвате. Тук може да приложите и един друг трик, а именно обратното планиране. При него преглеждате действията си през изминалия период и отбелязвате кои са дали най-добър и най-лош резултат, кои са довели до позитивни емоции и кои до негативни. След това избирате тези 20%, които най-много си струва да продължите да правите. Добре е да си записвате всичко и да не разчитате само на добрата си памет.

И разбира се, има случаи, когато имаме огромното желание да постигнем дадена цел, но тя изисква финансов ресурс, с който не разполагаме. Не се отказвайте от плановете и мечтите си, с „Credissimo до заплата“ може да вземете до 800 лв. с 0% лихва в гратисния период за всеки първи и пети заем, а с „Credissimo плюс“ – до 3000 лв. и опция за разсрочване на удобни вноски до 24 месеца. Добре дошли в 2019-а и пълен напред!



Обратно към всички

Прочети още