Как да спестяваш правилно?

Как да спестяваш правилно?

Каквато и да е финансовата ви ситуация в момента, винаги има начин да я подобрите или, ако е влошена, да обърнете тенденцията в своя полза. Ако нямате спестявания – да започнете да акумулирате такива, а ако имате – да ги увеличите и стабилизирате.

Казват, че всяко голямо постижение започва с една малка стъпка в правилната посока. Понякога обаче човек се обърква, кое да бъде това малко нещо, с което да стартира. Съществуват стотици начини да подобрите контрола върху финансите си, но е важно да изберете подходящият за вас, а още по-важно и да се придържате към него трайно. Може да не е само едно нещо, разбира се, но е препоръчително да прибавяте новите си навици постепенно и да не се хвърляте хаотично на всякакви инициативи, които може да ви объркат и съответно откажат бързо.

Затова сме ви приготвили и този списък с възможности за спестяване, всяка от които може да ви послужи като едно добро начало. Макар и нито една от тактиките да не е достатъчна да ви превърне в милионер, всяка от тях може да доведе до забележителна промяна с течение на времето, а ако ги съчетаете, ефектът ще се мултиплицира. В интерес на истината е желателно именно да се спрете на няколко от предложенията, които ви се струват най-подходящи, и поетапно да ги въведете в начина си на живот.

Изключи телевизора

Ако смятате, че таксата за телевизия не е точно нещото, от което искате да пестите, то това е защото не сте се замисляли за страничните ефекти. С други думи не е само таксата, но и тока, който потребявате (често пренебрегван), ще бъдете по-малко изложени на реклами, които дори и да не осъзнавате ви карат да харчите, а спестеното от гледане на телевизия време може да инвестирате в нещо далеч по-полезно (а и приятно).

Спри да трупаш, разпродавай

Какво правите с вече непотребните вещи? Складирате ги в някой шкаф, на тавана, в мазето? А заедно с това постоянно придобивате нови, неизбежно е. Дори и да ги изхвърляте, това също не е съдба, която може да ви донесе финансови преимущества, макар че ще допринесе с един от страничните ефекти: доказано е, че психологически отказването от стари вещи и дрехи действа креативно и стимулиращо. Наясно сте с възможностите и сайтовете за продажба на употребявани дрехи и предмети, и ако досега не ви се е занимавало да се възползвате, може би е време да си докарате някой лев по този начин. Ако го превърнете в навик, най-малкото винаги ще имате опция за някой неочакван приход.

Подаръкът от сърце, а не скъп

Всеки е изпадал в онази неприятна ситуация, когато трябва да купиш подарък на някого, но не искаш да се чувстваш глупаво и затова се насочваш към възможно най-скъпата опция, която можеш да си позволиш. Проблемът е, че скъп подарък не означава впечатляващ подарък. Много по-добре е да заложите на нещо изработено от вас, специфично за човека, който ще го получи. Такъв подарък носи много по-голяма емоционална стойност и със сигурност няма да бъде пренебрегнат или забравен.

Стани господар на правилото 10/10/10

Това е много мощна тактика, която може да ви спести много, като ви предпазва от ненужни и ненавременни покупки и харчове. Идеята е, че трябва да си оставяте 10 секунди и/или 10 минути и/или 10 дни, за да помислите, преди да дадете пари за нещо. Ако сте в супермаркета и бързате, нека бъдат 10 секунди, преди да решите да вземете стока, която вероятно ще се развали в хладилника ви. За дрехи и дребни покупки си оставяйте по десетина минути за размисъл. Ще се учудите, колко лесно може да се разколебаете от похарчването на пари, които в първия момент ви изглеждат абсолютно оправдани под силата на емоцията. За по-големите решения си оставяйте 10 дни за размисъл. Ако след този срок сте убедени, че нещото ви трябва и похарчването на парите има смисъл – действайте.

Списъци, списъци, списъци

Винаги преди да тръгнете да пазарувате си правете списък, независимо какви са целите ви. Опитайте се да се придържате максимално точно към него, дори да е трудно на пръв поглед. Допълнително си поставете и ограничения във времето, за да нямате възможност да се размотавате толкова дълго в магазините, че да успеете да похарчите повече от планираното.

Не готви „всеки ден“

Ако сте от хората с напрегнато работно и семейно задължение, най-вероятно вече сте се засмели. Че откъде време за готвене всеки ден? В същото време обаче, ако се замислите, дали не правите грешката именно да не планирате храната, което води до поредица от грешки: забъркване на бързи полуфабрикати, поръчка на храна от заведение или излизане на заведение, разваляне на съвестно натрупаните продукти в хладилника, защото не сте имали време да ги оползотворите? Именно затова вместо всеки ден да си казвате как ще забъркате нещо бързо за вечеря, планирайте с няколко дни напред, дори седмица, и гответе веднъж храната, която да ви стигне за този период.

Стресът не се лекува с пари

Пазаруването с цел успокояване на нервите не само че не помага, но и съвсем очевидно вреди на бюджета ви. Ако сте под напрежение е много по-добре за психиката ви да лекувате стреса с разходка, спорт, среща с приятели, спокойна вечер у дома или всякакви други физически и социални активности. За тях не само не са ви необходими пари, но и няма да удвоят стресовите ви нива в последствие като добавят чувството за вина, което почти винаги възниква след емоционален шопинг.

Възползвай се от програмите за лоялност

„Пф, няколко стотинки отстъпка, голяма работа“. Казвате ли си това, когато ви предложат да се включите в програма за лоялност? А не би трябвало. Защото в дългосрочен план това може да ви спести средства в различен диапазон. Ако редовно пазарувате при даден търговец, защо да не се възползвате от възможностите за отстъпки или за трупане на точки, които след време ще може да оползотворите като допълнителна отстъпка или за безплатни покупки или услуги? Почти всяка компания има такава програма – от аптеките, през хранителните магазини, та до банките. Credissimo също предлага редица преференции на лоялните си клиенти, така че винаги, когато имате нужда от средства, може да се придържате към любимата си компания и да спестявате от това. С опциите „Credissimo до заплата“ (до 800 лв. с 0% лихва в гратисния период за всеки първи и пети) и „Credissimo плюс“ (до 3000 лв. и разсрочване до 24 месеца) друго просто не ви и трябва.



Обратно към всички

Прочети още