Как са го направили големите инвеститори? Част 3

Как са го направили големите инвеститори? Част 3

Досега в поредицата за големите инвеститори ви разказахме за житейския път на някои от милиардерите на нашето съвремие, както на и собственици на империи в миналото. Третата част от поредицата ще бъде насочена по-скоро към подхода, който успешните предприемачи имат към живота, предизвикателствата и бизнеса.

Най-успешните хора обикновено са онези, които предприемат големи рискове, а те често водят и до зашеметяващи постижения. И както многократно е ставало дума, това съвсем не означава, че по пътя не е имало и провали. За разлика от „обикновените“ хора, които могат да се разочароват дълбоко, да се откажат или да реагират агресивно на провала, успешните са намерили начини да се справят с шамарите на живота.

Илън Мъск, SpaseX, Tesla, The Boring Company

Свикнали сме да мислим за Илън Мъск като за гения, който се е превърнал и в един от най-успешните предприемачи в днешно време с богатство от над 12 млрд. долара. Но преди да стане милиардер Мъск е разполагал само с мозъка си и с визия за бъдещето на света. И се е срещал с толкова провали, за колкото малко хора могат изобщо да си помислят. Трудно е дори да се изброят всички удари на съдбата.

  • Като дете редовно е бил тормозен от баща си и съучениците си.
  • Кандидатства за работа в Netscape, но не е просто отхвърлен – изобщо не получава отговор.
  • Отстранен е от директорското място на собствената си първа компания Zip2.
  • В началото на създаването на PayPal системата е определена като една от 10-те най-лоши бизнес идеи. Скоро след това е отстранен и от директорското си място там, докато е на меден месец.
  • Почти не загива, когато при почивка в Южна Африка се разболява от церебрална малария, която е с 20% смъртност дори при навременно лечение. Възстановява се 6 месеца и отслабва с 20 кг.
  • Губи сина са си на 10-месечна възраст.
  • Основава SpaceX със собствени средства – инвеститорите не му обръщат внимание, а Русия се присмива на идеята да прати мишки и растения на Марс и отказва да му продаде ракети.
  • Междувременно основава Tesla, а първите варианти на колата, която сега всички искат, са твърде скъпи и неефективни. Мъск буквално спасява компанията на собствени мускули.

Ракетите на SpaceX понякога избухват, а Мъск има период, в който живее със заеми от приятели. И въпреки това към днешна дата управлява три гигантски компании, които могат да променят бъдещето, и отглежда пет деца.

Философията му? Ето няколко цитата:

„Провалът не е по избор. Ако нещата не се провалят, значи не правиш достатъчно иновации“.

„Ако нещо е достатъчно важно, дори и шансовете да са срещу теб, трябва да го направиш!“

„Когато приключих с PayPal, си зададох въпроса: „Окей, какви други решения могат да подобрят изгледите за човечеството“. А не въпросът: „Кой е най-добрият начин да направя пари“.

 

Ариана Хъфингтън, Huffington Post

Една от най-интелигентните жени в корпоративния свят, Ариана Хъфингтън, е известна освен с бизнес империята си, и с философията си за житейски баланс. За разлика от Мъск, който не само че работи по над 80 часа седмично, но и му харесва, Хъфингтън смята, че почивката и регенерацията са съществена част. Един от бестселърите й е посветен именно на значението на качествения сън…

Хъфингтън предефинира масовото схващане за успех. Според нея в момента той е базиран върху два показателя – пари и власт. Но това е като да седиш на стол с два крака – лесно може да паднеш. Останалите два стълба на успеха, според нея, са благосъстоянието и вътрешната мъдрост. Вероятно затова също е приела провала като съществена част от пътя нагоре.

„Проваляла съм се много пъти в живота си. Един от тях, който винаги ще помня, беше когато втората ми книга беше отхвърлена от 36 издатели. Години по-късно пък раждането на Huffington Post беше съпроводено от смесени реакции, включително и някои много негативни. Един от тях гласеше, че изданието е смесица от евтина кримка, чалга и НЛО-култ.

Но майка ми винаги ми е повтаряла, че провалът не е обратното на успех, а е негов основополагащ камък. И в някакъв момент се научих да не се ужасявам от неуспеха. Силно вярвам, че не сме на тази Земя, за да трупаме победи и да събираме трофеи, а да се усъвършенстваме и дялкаме, докато стигнем до истинската си същност.“

Джеф Безос, Amazon

Създателят на най-голямата платформа за онлайн продажби е поредният предприемач, който буквално „обича“ успеха. Според Безос именно провалените експерименти създават основата за едно изобретение или иновация. Дори нарича провала и иновацията „неразделни близнаци“.

„За да създадеш нещо трябва да експериментираш. И ако знаеш предварително какво ще проработи, това просто не е експеримент“.

Amazon минава през редица перипетии от основаването си през 1996 г. На първо място оцелява при спукването на дот-ком балона в началото на хилядолетието. Тогава акциите на компанията падат от 400 на 7 долара. Въпреки това платформата се спасява от фалита и не е закрита както редица други интернет фирми.

Много от „експериментите“ на Безос не сработват, или поне не първоначално. Например, първият продукт, който той решава да продава през Amazon след книгите, са детски играчки… Половината от тях – 50 млн. бройки, са раздадени благотворително, за да не мухлясват в склада. Сайтът за резервация на почивки Amazon Local и този за търгове – Amazon Auctions, така и не пробиват и са закрити. А знаете ли, че компанията създава и собствена марка смартфон – Fire Phone. Надали сте чували за него, защото се нарежда сред провалите на Безос.

„Провалил съм се в размер на милиарди долари. Буквално милиарди. Това изобщо не бяха забавни грешки, но бяха необходими, а и вече нямат значение. Малкото големи успехи компенсират десетките неща, които не са проработили. Много от експериментите ми са се отплатили - Amazon Web Services, Kindle, Amazon Prime и Amazon Marketplace. Всички те са били експерименти, а характерното при тях е, че никога не знаеш какво ще се случи“.

И за финал една тема за размисъл от Теодор Рузвелт:

„В най-лошия случай, ако човек не успее, ще се провали, но ще се провали, докато се стремял към нещо голямо, така че мястото му никога няма да е сред тези студени и плахи души, които не познават нито победата, нито поражението.“

Не искате да сте сред тези, които може би не познават поражението, но не познават и победата, нали? В началото на година е времето да започнете активно да работите върху мечтите и идеите си. И не търсете оправдания да не го правите, както и описаните по-горе предприемачи не са приемали аргументи срещу визиите си. А при нужда от финансиране може да се възползвате от различните опции за бърз кредит от Credissimo и да ги използвате за стартово гориво.



Обратно към всички

Прочети още