Как са го постигнали големите инвеститори? Част ІІ

Как са го постигнали големите инвеститори? Част ІІ

През изминалата година стотици милиони хора по света са въвели в Google търсене от сорта на: „как да стана богат“, „какви са навиците на богатите“, „кои са най-богатите хора“, „с какво се хранят богатите“, „какви коли карат богатите“, „как забогатяват хората“, „какви проблеми имат богатите“… Търсенията на тема богатство и благосъстояние, начините за постигането им, конкретният интерес към отделни милионери, възлизат на милиарди. При това става въпрос само за проучванията в най-голямата уеб търсачка. За богатите са написани стотици книги – биографии, за начина им на мислене, за вземането на решения, за всекидневните им навици. Търсят се моделите, схемите и скритите тайни, с които те са постигнали невероятния си успех.

И още не е открита нито вълшебна рецепта, нито някаква голяма тайна, макар да са описани редица сходни модели. Истината е, че нито един от тях не би могъл да отговори достатъчно конкретно на въпроса: „Как го постигна?“ Всъщност повечето не обичат много да говорят, да се появяват пред медиите и да парадират със стандарт на живот. Което не пречи на медии, изследователи и обикновени хора да ги преследват и проучват.

Амансио Ортега – скромното испанско момче с принципи

амансио ортега

Всяка година върховете в класацията на най-богатите се разместват, макар и не драстично. Тази година начело излезе собственикът на Zara Амансио Ортега, след като отново измести от върха Бил Гейтс.

„На улицата искам да ме разпознават само роднините, приятелите и колегите“. Това е един от най-популярните и редки цитати от Ортега, който в 80-годишния си живот е дал точно 3 (три) интервюта на родни испански журналисти. За биографията и успеха му обаче е писано много, неофициално.

Рецептата за успеха му звучи просто: Бързина, иновация и отдаденост към клиентите. Историята на Ортега е приказка: Роден е в бедно, многодетно семейство. Баща му е железопътен работник и по тази причина семейството постоянно се мести из Испания. На 14 г. Ортега напуска училище и започва работа в магазин и ателие за дрехи в Ла Коруня, където за пръв път вижда бъдещия си бизнес отвътре. Следват години едно и също, но те са важни за днешния милионер, който има наблюдателно око: Клиентите масово се заглеждат по по-скъпи модели дрехи, но много малко могат да си позволят да ги купят.

Чак на 27 години успява да създаде първата си компания – GOA, която в почти домашна обстановка произвежда халати за баня. Но не какви да е, а имитации на луксозни хавлии. И те се продават доста добре. Това е и основата, върху която е базирана следващата му компания – Zara. Ортега й вдъхва живот едва през 75-а (когато е на 40 г.), а принципът й е същият – добре изглеждащи дрехи, достойни да конкурират моделиерските, на цените на обичайна конфекция.

Следват години на възход в Испания и по целия свят, които превръщат Ортега в милиардер. Концепцията му продължава да е основана върху формулата: доволни клиенти и евтино производство. За разлика от повечето модни гиганти обаче, Zara не изнася дейностите си към евтината работна ръка Китай, с което запазва и по-високо качество. Дрехите се шият в Испания, Португалия и Мароко, което Ортега прави и с цел запазване на работните места в тези близки до него държави. Производството е така организирано, че в много кратки срокове може да се пренастрои към нови модели и клиентски търсения. „Невероятен успех? Моля ви се! Та ние едва започваме“, казва преди няколко години Ортега и допълва, че стремежът на Zara и този през този век ще се основава на иновация и растеж.

Уорън Бъфет – любопитният и търпелив интелигент

Уорън Бъфет, може би най-големият познат инвеститор, никога не си е правил IQ тест. Но интелигентността му не е трудно да бъде отгатната. Сестра му твърди, че е бил гений още в детските си години. Познатите му го описват като умен, рационален и разсъдлив, търпелив и прагматичен. И скромен.

Уорън Бъфет не е типичният борсов играч. Залага на дългосрочните инвестиции и цялостния растеж на пазара - защото независимо от периодичните кризи и сривове, в дългосрочен план финансовият пазар винаги бележи ръст. Бъфет е наясно с това и може да чака. В немалка степен богатството му се натрупва благодарение на експоненциалния ефект – малкото вложение първоначално расте бавно, но след години ефектът се акумулира и печалбите започват да скачат главоломно от година на година.

Първите си ценни книжа купува на 11 г. (и днес смята, че е било твърде късно). След като присъства на среща на баща му с негов приятел - нюйоркски брокер, Бъфет е вдъхновен и успява да убеди сестра си Дорис да инвестират. С джобните си двамата купуват 6 акции по 38 долара всяка от американска петролна компания. Първите месеци акциите губят 30% от стойността си и Дорис му надува главата, че идеята е била лоша и губят пари. Така че, когато акциите отново се покачват до 40 долара, Бъфет продава на печалба. И съвсем скоро съжалява, защото стойността им нараства до 200 долара. Това амбицира младия Уорън и той започва активно да изучава магията на инвестициите. Така научава и за ефекта на снежната топка – ако оставиш парите си на пазара, той ще се погрижи добре за тях. Но чак след десетилетия.

През годините Бъфет партнира в редица бизнеси, докато чака парите му на борсата да се множат. В интерес на истината на 30 г. вече има първия си милион. Активно и успешно инвестира в компании от различни браншове. На 52 години има 376 млн. долара, на 54 вече са близо милиард и половина, на 59 – почти 4 млрд. Днес богатството му възлиза на 77 млрд. долара и расте със стотици милиони всеки ден.

Това не му пречи да живее в същата скромна къща, която си е купил за 31,5 хил. долара през 1958 г. Освен това допреди три години кара все стари коли, докато през 2014 г. дъщеря му не заявява, че „Това е унизително! Трябва да купиш нова кола“ и така Бъфет сменя стария кадилак с нов модел. А ето и философията му в два цитата:

„Днес някой може да седне на сянка, защото много отдавна някой друг е посадил дърво“. Иначе казано планирайте дългосрочно, вместо да гоните бърза печалба.

„Правило №1: Никога не губи пари. Правило №2: Никога не забравяй Правило №1. Риск има тогава, когато не знаеш какво правиш“. С други думи мислете, преди да се хвърляте на голямата сделка.

 

Вземи пари сега

 

Джордж Сорос – импулсивният, интуитивен благотворител

джордж сорос

Да не си мислите, че единственият ключ към успеха са волското търпение и хладният разум? Ако Джордж Сорос се опитваше да следва стъпките и поведението на Бъфет, вероятно щеше да бъде пълен провал. Всеки сам открива своя път, познавайки се добре и вярвайки в себе си. А Сорос е доста буквален по този въпрос:

„ Аз много разчитам на животинските инстинкти. Болката в гърба ми казваше какво точно не е наред. Например, болката в долната част на гръбнака ми посочваше проблем в краткосрочните инвестиции, в лявото рамо – проблем във валутните операции. Болката искаше от мен да направя корекция, която в противен случай можеше и да не направя. Това, разбира се, не е най-научният метод за управление на инвестициите.”

Не е, но явно действа. Сорос е интуитивен и импулсивен човек. За разлика от Бъфет той не си пада по чакането. Силата му е в краткосрочни инвестиции, къси продажби, спекулативни операции, управлява хедж фонд, иначе казано е човек на риска. Благодарение на валутни спекулации през 92-а година успява да срине лирата стерлинга само за ден. Експеримент е емблематичен и е известен в икономическата история като Черната сряда. От него британската централна банка губи над 3 млрд. лири, а Сорос печели над 1 млрд.

Освен с игрите си на борсата обаче Джордж Сорос е известен и с благотворителната дейност, която развива в целия свят. Основание може да бъде открито в произхода му: Преди да стигне до призванието си в Ню Йорк Сорос бяга от нацистки лагер в родната му Унгария – тогава е още едва на 17 г. Стига до Лондон, където следва философия в Лондонското училище по икономика и заработва парите си като железопътен работник и сервитьор. След като завършва, подава апликации във всички лондонски банки, но не го наемат никъде и започва работа като продавач във фирма за търговия на едро. Едва по-късно е взет за чиновник в банка, по думите му защото шефът й също е унгарец. През 50-те заминава за САЩ и дълги години е трейдър и анализатор на Нюйоркската фондова борса, докато основе и хедж фонда си през 70-та (по това време е на 40 г.).

Десетилетие по-късно решава, че вече е достатъчно богат, за да започне активно да променя света. През 79-а стартира благотворителна инициатива за студенти в Южна Африка. Първият извънщатски клон на фондацията му Отворено общество е създаден в Унгария, а след падането на комунизма и в повечето източноевропейски държави. Мисията на Сорос е спазването на човешките свободи и правото на информация. Подпомага редица инициативи, свързани с човешките права – на жените, на етническите малцинства, срещу дискриминацията на база полова и религиозна ориентация, образованието и демократичното управление в държави от целия свят.

„Знаете ли, все пак преди да стана инвеститор, аз бях и човешко същество. И филантропията ми няма нищо общо с чувство на вина или опит за изглаждане на имиджа. Правя го, защото мога и защото вярвам в това, което правя“, обяснява Джордж Сорос.

Методът му на борсата: Първо изслушва всичките си съветници, без да налага мнение. После преспива върху решението. А след това:

„Не става въпрос за анализи и прогнози, става въпрос просто за кураж. Трудно е да се обясни. Казано по жаргонен начин – трябва да имаш топки и да можеш в правилния момент да заложиш всичко на картата“. Иначе казано действа навреме, вместо да мисли и анализира твърде много.

Приложно забогатяване

Човек може да си направи много изводи от историите на големите инвеститори. Част от тях са приложими и полезни качества за всеки, а други трябва да откриете сами за себе си. И трите истории тук обаче показват ясно, че:

  • Не е нужно да имаш специален произход, обстановка и късмет или чудо, за да постигнеш мечтите си.
  • Нужно е да имаш принципи, които да поддържаш. И да си внимателен и лоялен към всички, дори и да са ти подчинени.
  • Да си достатъчно наблюдателен, за да направиш по-добре това, което други не са.
  • Да си търпелив и да мислиш в перспектива и за бъдещето.
  • Да вярваш повече на себе си и сигналите на интуицията, отколкото на съвети и правила.
  • Да действаш целеустремено, без да се възгордяваш прекалено и да си харчиш парите за глупости. Първо ги спечели, после ги умножи, а накрая помисли как да ги дадеш за твоята идеалистична кауза.
  • Да не се колебаеш и да имаш топките да не изпуснеш правилния момент, когато го видиш.

Ако се колебаете, оплаквате и чакате чудото, то сега е правилният момент да спрете с глупостите и да помислите в каква своя цел, идея и план може да вложите до 600 лв. от Credissimo до заплата (0% лихва в гратисния период за всеки първи и пети заем) или кредит до 2500 лв. от Credissimo плюс (и възможност за разсрочване от 3 до 24 месеца). Действайте!



Обратно към всички

Прочети още