Как са го постигнали големите инвеститори? - част 1

Как са го постигнали големите инвеститори? - част 1

Имате ли представа, кой е най-богатият човек на планетата за всички времена? В първия момент в ума ви сигурно изникват имена като Бил Гейтс и Уорън Бъфет, или някой римски император? Хм, близо сте, но не съвсем.

Към днешна дата най-богатият човек в историята е (бил) Джон Рокфелер. Показателят е размерът на богатството му, отнесен като процент към националната икономика. В този ВИП ТОП 10 влизат личности от различни епохи и държави (и империи), но преди да преминем към него, първо някои факти.

Умножаване на милиардерите

През 2017 г. по данни на Forbes в света има 2043 милиардера! Общото им богатство възлиза на 7,7 трилиона долара. Само преди 10 години те са били под хиляда души. А в първите години, откакто изданието води статистика – (след 1987 г.) – броят на милиардерите в света е бил под 200 с общо богатство от 300 – 500 милиарда.

В топ пет към тази година са: Бил Гейтс, Уорън Бъфет, шефът на Amazon Джеф Безос, предприемачът и собственик на модната марка Zara Амансио Ортега, и основателят на Facebook Марк Цукърбърг. Към тазгодишния списък на милиардерите са се присъединили 195 нови лица. И има младежи, макар да не са преобладаващи – 56 души от милиардерите са на възраст под 40 години.

Има разлика между наследствените и самосъздадените

Преди време проучване отново на Forbes установи, че има някои съществени поведенчески разлики между богатите, които са наследили или придобили по роднинска линия парите си, и самоуките. На пръв поглед разликите се изразяват основно в склонността към риск. Например самоделните богаташи увеличават богатството си чрез инвестиции в компании и на борсата, докато наследствените предпочитат да заложат на не толкова динамични пазари като недвижимите имоти. Наследствените се страхуват, че може да изгубят богатството си, докато самоделните се притесняват от евентуален неуспех при умножаването му.

А знаете ли каква е добрата новина: повечето богати хора в света са постигнали това сами. Наследствените са по-малко.

Успешните имат сходни поведенчески черти и навици

Съвсем естествено богатите хора в света са обект на любопитството на психолози, антрополози, невробиолози, финансови гурута и изобщо всякакъв вид научни и ненаучни опити да се разбере, как тези хора са постигнали богатството си. Установено е, че успешните богаташи имат сходни навици, които има позволяват да мислят и реагират адекватно, да запазват продуктивността си, да взимат правилните решения и пр. Ето някои:

Не се притесняват да поемат рискове. Не, не е защото са богати, не е много приятно да загубиш десетки и стотици милиони, дори когато си милиардер. Просто знаят, че това е начинът за ускоряване на движението напред.

Инвестират в себе си. Сигурно сте чували, че успешните богати обичат да четат. Най-много обичат да четат как да станат още по-богати, но не само. Обичат да учат, да взимат пример от мъдри хора и доста често се грижат за здравето си, спортуват, медитират, имат си специфичен сутрешен ритуал и са се научили кога и как да работят и съответно почиват. Всичко това се учи.

Имат гъвкави стратегии. Независимо дали става въпрос за бизнес или за всекидневие, винаги са склонни да променят плановете и целите си или просто да търсят алтернативни маршрути от към тях. За разлика от повечето хора, които при пречка вместо да сменят плана или се запъват като магаре на своето, или просто се отказват.

Разбира се общите черти не са само тези, но ако искате да изследвате подробно психологията, поведението и мисленето на богатите, ще трябва сами да инвестирате в множеството книги по този въпрос.

А ето и десетимата най-богати човека на всички времена:

  1. Джон Рокфелер. На младини той обявил, че има две мечти в живота – да успее да направи 100 000 долара и да доживее до сто годишна възраст. Почива месец и половина преди да навърши 100 г., но с първата задача се е справил доста добре. Роден в семейство на мързелив баща мошеник и домакиня, не може да се каже нито, че бил богат, нито че е имал добър пример. И все пак успява. Стартира като помощник счетоводител с минимална заплата. После с приятел основават фирма за хранителни доставки. А впоследствие Standard Oil – петролна компания, достигнала размерите на монополист. По онова време петролът и особено бензинът не са били особено популярни суровини, така че Рокфелер просто напипва добра ниша. От младите си години до смъртта си дарява 10% от доходите си за благотворителност и като теглим чертата, се оказва, че е дарил повече от половината си пари.
  2. Андрю Карнеги. От 16 годишен започва да работи – като чирак в текстилна фабрика, като оператор на телеграф, като железничар. На 20 г. продава семейната къща и инвестира: в компания за доставка на пратки, в производство на спални вагони, в производство на стоманени изделия, релси и в петрол. Истинските пари идват от стоманата. А 90% от богатството му отива за благотворителност.
  3. Николай II. Последният император на Русия, богат по наследство и с обгърната от мистерии и трагедии история. Царското семейство притежава 70% от земята в Русия, наред дворци, бижута и произведения на изкуството. И между другото след одържавяването на собствеността от болшевиките до ден днешен се носят легенди, къде може да е скрито царското богатство.
  4. Уилям-Хенри Вандербилт. Ражда се с две предимства: Наследство от 100 млн. долара и ужасно гаден баща, който в опита си да го превърне в бизнесмен постоянно го обижда и унижава, а накрая го изхвърля от вкъщи. Уилям-Хенри се препитава като помощник счетоводител и живее доста мизерно, докато баща му – Корнелиус Вандербилт, не заболява и по-късно умира. Явно странните му методи на възпитание дават резултат, защото най-големият му син управлява и развива бизнеса добре и става най-богатият човек на своето време.
  5. Асаф Джах VII (с рождено име Осман Али Хан) е последният владетел на Хайдерабад и Берар, преди територията да се присъедини към Индия. Освен с богатството си е известен с реформаторския си дух – инвестира изключително в развитие на образованието – прави основното образование задължително и безплатно, в наука, в изграждане на инфраструктура и железопътни линии, в прокарване на електричество. През 1937 г. е на корицата на сп. Time като най-богатия човек в света.
  6. Андрю Мелън. Стартира първата си компания за дървесина още на 17 г., а десет години по-късно поема контрола върху основаната от баща му банка. Инвестира в петрол, стомана, изграждане на кораби и строителство. През 1921 г. става финансов министър при американския президент Уорън Хардинг.
  7. Хенри Форд. Ако се беше подчинил на бащината воля, Хенри Форд щеше да наследи семейната ферма и да се занимава с нея. Вместо това след смъртта на майка си и още едва 16-годишен напуска дома и става помощник механик. На 28 г. става инженер във фабриката на Томас Едисон, където с неговата благословия започва да работи над машини с вътрешно горене. На 36 г. създава и първата си автомобилна компания, първата поточна линия за производство на масови коли.
  8. Марк Лициний Крас. Най-древният представител в списъка. Римски политик и пълководец, познат ви от историята с потушаването на робското въстание, предвождано от Спартак. Основна причина за забогатяването му е тактиката след нахлуването на Сула в Рим и избиване на враговете, да купува конфискуваното от тях имущество и после да го препродава с огромна печалба. С този „първоначален“ капитал започнал да търгува с роби, да инвестира в мини за сребро и продължил да купува имотите на убитите врагове на Сула. След като бива убит при битка в Сирия, отсекли главата му и изсипали разтопено злато в гърлото – символ на алчността му.
  9. Василий II Българоубиец. Достатъчно познат ви е от историята, но попада в списъка на най-богатите за всички времена, заради укрепването на Византийската империя и разширяването й след покоряването на България. Обаче няма наследници и петдесетина години след смъртта му империята се разпада.
  10. Корнелиус Вандербилт. Това е бащата на Уилям-Хенри Вандербилт, гадният татко, който впрочем освен, че изгонил най-големия си син от дома, за да се научи да се оправя сам, не оставил в завещанието си почти нищо на останалите си деца (на момичетата съвсем нищо). Още на 11 г. Корнелиус спира да ходи на училище (историята спори, дали родителите му не са имали пари или той сам се е отказал с думите, че ако губи време за образование, няма да има време да научи нищо друго). На 16 г. взел назаем от майка си 100 долара, купил си лодка и започнал да превозва пътници между Стейтън Айлънд и Манхатън. След година вече имал три лодки и 1000 долара. Три години по-късно си купил стар кораб и започнал да превозва стриди между Ню Йорк и Вирджиния. И така нататък, докато не се сдобива с такъв корабен бизнес, че си спечелва прозвището „император на моретата“, а по-късно навлиза и в железопътния бизнес.

Както виждате историята познава всякакви случаи на постигане на богатство – благородни и не толкова, започнали с добро наследство и от нулата, управлявани далновидно или съсипани от неправилни решения. С други думи всичко е в ръцете ви и ако имате идея откъде да стартирате, не са малко и случаите, в които това се е случило с малък кредит за първоначалната инвестиция. Стъпка по стъпка към целта. Първата ви стъпка може да бъде да не отлагате, а да започнете сега да осъществявате мечтата си, а втората – да потърсите подкрепа от Credissimo, за да го направите още днес. Успех и напред!



Обратно към всички

Прочети още