Какви финансови съвети дават милионерите?

Какви финансови съвети дават милионерите?

Задавали ли сте си въпроса, колко милионери има по света? Между 16 и 35 милиона, според различните проучвания. Макар едни да броят личности, а други домакинства, някои да включват само финансови активи, докато други могат оценяват и недвижимото имущество – изводите от всички са едни и същи: Милионерите в света се увеличават главоломно. С между няколко стотин хиляди и два милиона годишно към момента. И скоростта ще се увеличава.

С милиардерите ситуацията не е много по-различна. Преди 30 години те са били не повече от 200 души в целия свят, докато сега са над 2000 и се увеличават всяка година.

Около заможните хора винаги витаят митове. Например, че голяма част са наследствени богаташи, докато проучванията показват, че 88% от милионерите сами са създали богатството си. Напоследък се смята, че „големите пари“ са в сектора на технологиите и ако нищо не разбираш от такива, си обречен на посредствено съществуване. Истината е, че много от милионерите си имат доста отдалечени от технологичния сектор професии като лекари, зъболекари, адвокати и дори счетоводители. Някои изобщо не са предприемачи, а са наемни работници. Друг мит е, че за да постигнеш богатство трябва да си или изключителен късметлия, или безкрайно умен. А една от най-големите заблуди е тази за лукса и разкоша. Само че практически много от заможните хора не обичат да дават пари за лъскави коли, големи имения, прескъпи бижута и да плащат неоправдано завишени цени. Нито пък се стремят непременно да демонстрират статуса си. Може да познавате някой милионер и дори да не предполагате, че е такъв.

Начините за натрупване на състояние за разнообразни и причините често се крият повече в предимно човешки качества като склонност към риск, умение за наблюдение, дори понякога харизмата на човека. Милионерите обаче спазват елементарни финансови правила и подходи, които са приложими за всеки. Дори да не ви помогнат да забогатеете, то поне ще вкарат личните ви финанси в ред.

Фокусирайте се върху увеличаване на дохода

В съвременната икономическа среда няма начин да се справите само със спестяване. Фокусът ви трябва да е върху увеличаване на дохода, при това регулярно. Препоръчително е да си поставите цели извън зоната си на комфорт, тоест достатъчно високи. На пръв поглед звучи лесно на думи, но не и на дела, особено ако работите на заплата – тя не зависи много от вас. Затова търсете допълнителни източници. Може да го направите като работите допълнително или правите нещо странично, а може и да е като пасивен доход. Ако имате бизнес, използвайте максимума от средства, който може да си позволите, за да инвестирате в развитието и разширяването му.

Диференцирайте източниците на доходи

Важно е да имате различни източници, а да не разчитате само на един. Ако той изчезне (например ако останете без работа), това ще ви постави в много по-неизгодна ситуация, отколкото ако имате допълнителни източници. Не „закривайте“ вече съществуващи такива. Ако решите да развивате собствен бизнес или ако работите нещо странично, не бързайте да напускате работа. Изследователят Томас Корли установил, че много от милионерите имат по няколко източника на доходи. 65% от тях имат по три, 45% имат 4, а 29% имат пет или повече. Някои от тях са наеми от недвижими имоти, инвестиции на финансовите пазари, както и от страничен на основния им бизнес.

Спестявайте, за да инвестирате, а  не заради самото спестяване

Няма никакъв смисъл да спестявате заради самото спестяване, да не говорим, че не е оправдано от гледна точка на инфлацията. Парите не обичат да стоят на едно място и да спят, а милионерите са наясно с това. Спестявайте средствата си за инвестиция в специално създадена сметка, която не трябва да ползвате дори и в спешни случаи, съветва имотният магнат Грант Кардон. Ключът към систематичното спестяване е да го направите автоматизирано. Например при получаване на заплата автоматично да се извършва превод към сметката. Самите инвестиции могат да бъдат както финансови, така и в нещо, което потенциално ще ви развие и донесе бъдещи облаги и по-високи доходи – като квалификационен курс или инвестирането в собствен бизнес.

Вземайте решенията бързо

Един от най-популярните автори на тема благосъстояние – Наполеон Хил, е проучил над 500 милионера и установил, че всички притежават качеството да взимат решенията бързо. Избягвайте дългите колебания, прекомерното обмисляне и не допускайте притесненията да вземат превес. Никога не може да бъдете абсолютно сигурни дали едно решение или избор ще се окажат правилни впоследствие, а невзетото решение е много по-лошо от взето решение, което после не се е оказало най-доброто.

Повишаването на доходите не означава да харчите повече

Когато човек има повече пари, се изкушава да харчи повече за неща, които не са му непременно необходими. „Не си купих луксозна кола, докато бизнесите ми не бяха достатъчно развити и стабилни. Все още карах Toyota Camry, когато вече бях станал милионер“, споделя Кардон.

Променете мисленето си за парите

Никакви финансови трикове няма да ви помогнат, ако вижданията ви за парите не са съвместими с тези на финансово благополучен човек. „Забогатяването започва именно с начина на мислене и вярванията ви по отношение на правенето на пари. Докато масите мислят, че забогатяването не е нещо, което е под техен контрол, богатите знаят, че става дума просто за работа“, посочва авторът на няколко бестселъра за забогатяване Стив Сиболд.

Мислете мащабно и в далечна перспектива

Поставяйте си високи летви, за да си гарантирате, че ще дадете максимума от себе си. Сменете перспективата от досегашното „месец до месец“ или най-много до следващата година на периоди като 5 или десет години. Ако изчислите, да спестявате само по 100 лв. месечно сега не е кой знае каква сума за година. Но ако сметнете колко се събират за десет, картината значително се променя. Планирайте дългосрочно всяко от начинанията си.

Малките промени се превръщат в големи

На пръв поглед няма особено значение дали ще спестите от кафе или сандвич. Но дребните решения и промени се натрупват и се превръщат в големи. Това има и възпитателна цел за мозъка ви – ако можете да се справите с малките неща, то можете и с големите.

Не може да имате всичко

Няма как да сте едновременно твърдо решени да спазвате финансова дисциплина, а в същото време да давате пари за нов телефон, телевизор или ненужни екскурзии. Бъдете последователни и по-важното – нека стандартът ви на живот да не изпреварва събитията. След време този подход ще ви се отплати многократно и тогава подобни разходи няма да имат същото значение като сега.

Превърнете себе си в актив

Когато трайно подобрявате професионалните си способности, повишавате ценността си, а колкото по-ценни сте, толкова повече хората ще бъдат склонни да ви платят, казва милионерът Крис Рейнинг. Заедно с това и възможностите ви ще се увеличат. Добавяйте и умения, които ще ви оформят напълно: презентационни умения, умения за водене на преговори, овладяване на нови технологии, писане, както и нови езици.

Ползвайте помощ

Няма смисъл да се опитвате да се справите сами с абсолютно всичко, особено ако става въпрос за специфични финансови дела. Ако искате да инвестирате на финансовите пазари, се свържете с инвестиционен посредник. Ако стартирате бизнес, оставете счетоводството в ръцете на счетоводител, при това от самото начало. Ако ви трябват средства, за да инвестирате в бизнеса си и да го разширите, вземете кредит. А с онлайн заемите от Credissimo може да инвестирате както в начинанието си, така и в себе си. С опцията „до заплата“ получавате до 800 лв. с 0% лихва в гратисния период за всеки първи и пети заем, а с опцията „плюс“ – до 3000 лв. със срок на изплащане до 24 месеца. Никога не е късно да започнете промяната си, както са показали редица успешни човешки истории.



Обратно към всички

Прочети още