Кирилицата: паметници на културата по света

Кирилицата: паметници на културата по света

Освен в България, кирилицата се употребява и в много други държави. Ето как хората по света показват признателността си към нея.

Едно е сигурно - кирилицата е повод за гордост на всеки един българин. И има защо - тази азбука, създадена в края на IX или началото на Х век, е изключително широко разпространена и до ден днешен и продължава да съхранява в себе си своята богата култура и несломим дух. В чест на 24-и май, решихме да си поговорим именно за това - как и къде се цени кирилицата извън България. Нека видим:

 

  • Кирилицата по света

 

Предполагаме знаеш, че кирилицата не се ползва само в България. Но дали имаш представа колко души по света я употребяват активно всеки ден? Техният брой е около 300 милиона - впечатляващо, нали?

Освен в България, кирилицата е официална азбука в Беларус, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора, Русия, Сърбия, Украйнa и още много други. Изненадващ факт е, че Монголия, чийто език няма славянски корени, също използва тази азбука, още от 40-те години на миналия век. Общо около 50 народа се възползват от тези букви.

 

  • Паметник в Улан Батор

 

Има малко неща, които да влияят по-положително на националната ни гордост, от признателността на другите народи. През 2015 г. в монголската столица Улан Батор се открива първият по рода си паметник на кирилицата. Монументът включва различни букви от славянската азбука и увековечава делото на двамата братя Кирил и Методий и техните ученици.

Паметникът се намира в двора на 118-то училище в монголската столица, а церемонията по откриването се случва в присъствието на българския президент Росен Плевнелиев, министъра на културата на Монголия, посланика на Монголия в София, преподаватели и възпитаници на училището. Финансирането за осъществяването на идеята е от местни български и монголски предприемачи.

 

  • Паметник в Антарктида

 

На 3-ти март 2018 г., по случай националния празник на България е осъществена една дългогодишна идея. Над замръзналите земи на Антарктида е издигнат 2-метров паметник на българската азбука. Върху него са изписани 12 букви от славянската азбука, а върху буква “Ж” са изобразени 3 икони - 2 на Кирил и Методий и една на свети Климент. Друго впечатляващо в изработката на паметника, е фактът, че в него е капсулована пръст от Плиска, Преслав, Велико Търново, София и Варна, както и от гроба на хан Кубрат (Украйна).

Съоръжението тежи 100 кг, а изработката му е дело на инженер Младен Станев. Това то да стане реалност се дължи изцяло на българо-монголското сътрудничество на Антарктида, а финансирането е факт, благодарение на дарения на българи и монголци.

 

  • Банкнотата от 5 евро

 

С влизането на България в Европейския съюз през 2007 г., кирилицата стана третата официална азбука в него - след латинската и гръцката. Години след това, през 2013 г., първият надпис на кирилица намира своето място на банкнотата от 5 евро - той намира своето място в наименованието на единната валута „евро". Българската народна банка определя това събитие като “историческо” и заявява колко е показателно е то за бъдещето на самата валута.

 

  • Българските букви в Париж

 

През 2019 г. жителите на Париж имат възможността да се насладят на една по-различна арт инсталация - пейки, изобразяващи букви от българската азбука. На едно от най-популярните места за разходка и спорт - кейовете на р. Сена, се появяват 7 букви от кирилицата. И по-специално - 7 от буквите, които нямат еквивалент в латинската и гръцката азбука - Б, Ж, З, Ц, Ч, Щ и Ъ.

Към самите пейки са приложени кратки текстове, обясняващи културното и историческо значение на кирилицата, а в допълнение жителите на Париж могат да се насладят и на българска поезия от Георги Господинов, Силвия Чолева и др. съвременни поети.

Инициативата на Българския културен институт в Париж остава на място през цялото лято - от юни до септември, а през това време пейките биват видяни и използвани от близо 600,000 жители и гости на града.

 

Разказахме ти за част от паметниците на културата по света, които възхваляват нашата азбука - кирилицата. Всеки един от тях е символ на неугасващия пламък на славянската култура и писменост - надяваме се и ти силно да ги цениш.

А ако изведнъж ти се прииска да видиш на живо паметника в Улан Батор или дори в Антарктида - не се притеснявай! Credissimo e на твоя страна. Виж как можем да ти бъдем полезни. 

 



Обратно към всички

Прочети още