close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

Кои са ФинТек компаниите, които чертаят бъдещето ни?

от Силвия Пенчева | 23.03.2018

Кои са ФинТек компаниите, които чертаят бъдещето ни?

Финтек (FinTech) е сравнително нов термин, който ще чувате все по-често. Представлява съкращение от „финансови технологии“ и означава точно това – нови технологии, които се внедряват и използват от финансовите компании. В по-широк смисъл финтек са технологиите, които променят традиционните финансови услуги, като мобилните плащания, методологията на паричните трансфери, системите за предоставяне на кредити, набирането на финансиране и управлението на активи. Терминът се свързва с въвеждането на иновации и по този начин именно финтек компаниите са тези, които прокарват пътищата и чертаят бъдещето на цели бизнес сектори. Новите технологии променят не само финансовите взаимодействия от малки фирми и стартъпи до големите международни корпорации, но и отношенията им с потребителите. Вече всеки човек може да има достъп до услуги и данни, които преди са изисквали сложни процедури. Можем да плащаме с карта дори в кварталното магазинче, повечето търговци вече приемат мобилни разплащания, а скоро дори няма да са ни необходими карти и ще можем да използваме за целта си най-обикновено приложение на телефона.

Финтек индустрията се променя скоростно и в последните години е обект на проучвания и световни конференции. Класацията на одиторската компания KPMG за 2017 г. отбелязва интересни тенденции. За миналата година пет от местата в топ 10 на ФинТек компаниите са заети от Китай, включително първите три места. Фирми от все повече държави успяват да си проправят пътя до топ 100 – през миналата година са представени 29 държави. Най-бързо се развиват финтек компаниите в Европа, най-мащабните са в Азия, а САЩ идват едва на трето място по напредък на технологиите във финансовите услуги. Водещи във внедряването им пък са фирмите в сферата на кредитите и онлайн разплащанията.

Инвестициите във ФинТек в световен мащаб възлизат на над 30 млрд. долара и съвсем естествено повечето са направени от световни корпорации. Любопитните иновации обаче по-рядко идват от тях. Стартъпите са тези, които променят живота на обикновените хора и на малкия бизнес, който не разполага с огромен финансов ресурс за нововъведения. Ето и някои от най-интересните стартиращи финтек компании, по които може да се ориентирате за приближаващите новости и в масов план.

Metromile

Metromile реализира идея, която би зарадвала изключително всички собственици на автомобили, които ги карат рядко. С тази услуга те могат да плащат автомобилна застраховка на изминат път (от там и метро миля), вместо на период от време. В момента услугата функционира в САЩ, където автособствениците могат да спестят стотици долари от застраховка на колата си. Metromile оглавява няколко класации за финтек стартъпи не просто заради конкретната услуга, а защото представя модел, който може да е началото на промяната в застрахователния бизнес.

Stash

Ако инвестициите на борсата са ви се стрували като задача за математически гении, то Stash ги превръща в не по-трудна дейност от всяка игра в мобилния ви телефон. Приложението дава възможност за всички да създадат собствено инвеститорско портфолио без излишни таблици и графики. Потребителите могат буквално с клик да посочват компании и сфери, в които искат да вложат пари, а минималният размер на инвестицията е… 5 долара.

SumUp

SumUp е една от най-популярните в Европа системи за мобилни разплащания, която не само замества традиционните POS терминали, но спестява месечни такси и документи на търговците. В края на миналата година SumUp навлезе и в България. Системата позволява лесно приемане на картови плащания само със сваляне на приложение за Android или iOS и е сред най-бързо развиващите се стартъпи за мобилни разплащания.

Future Finance

Това е компания за онлайн заеми за студенти, засега функционираща във Великобритания. Отличаващото при нея е улеснената онлайн процедура и гъвкавото оценяване на потребители, които традиционно имат ограничен достъп до кредитен ресурс – студентите. Future Finance взима предвид особеностите при учащите и техните нужди, нерегулярните доходи и съответно възможности за изплащане, и съставя погасителни планове, съобразени с ритъма им на живот.

Kabbage

Kabbage е друг финтек стартъп в сферата на кредитите, но засега функционира в САЩ и е насочен към осигуряване на финансов ресурс за малки бизнеси. Основан е през 2009 г. и към момента се оценява на 1,3 млрд. долара, а клиентите са над 100 000.

Coinbase

Това е водеща онлайн борса за обмяна на криптовалута, създадена през 2012 г. и оценявана на 1,6 млрд. долара към момента. Като цяло от тук нататък ще виждаме все повече финтек стартъпи в сферата на блокчейн технологиите, които от своя страна намират все повече приложение във финансовите услуги.

Стартиращите финтек компании са десетки всяка година, а самата технология се развива с минути, осигурявайки непрестанно нови и подобрени услуги. Изброените стартъпи маркират посоките на развитие, но реално всяка от тях има десетки, ако не и стотици конкуренти, които предлагат сходни технологични улеснения.

България не само че не изостава от тенденцията, но и е люлка на немалко успешни стартиращи финтек компании, както и на внедряването на технологиите във финансовия сектор като цяло.

И тук е мястото да напомним, че Credissimo е един от лидерите в българската финтек индустрия, а миналата година получи и награда от Forbes за иновации във финансовия сектор. Трудно е да бъдат изброени всички иновации за последните 10 г. От години сме лидер в онлайн кредитирането, преди година приехме и изплащането на заеми с биткойн, а няколко месеца по-рано Credissimo стана първата компания за кредити в света, която пусна свой чатбот.

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.