Кои са ФинТек компаниите, които чертаят бъдещето ни?

Кои са ФинТек компаниите, които чертаят бъдещето ни?

Финтек (FinTech) е сравнително нов термин, който ще чувате все по-често. Представлява съкращение от „финансови технологии“ и означава точно това – нови технологии, които се внедряват и използват от финансовите компании. В по-широк смисъл финтек са технологиите, които променят традиционните финансови услуги, като мобилните плащания, методологията на паричните трансфери, системите за предоставяне на кредити, набирането на финансиране и управлението на активи. Терминът се свързва с въвеждането на иновации и по този начин именно финтек компаниите са тези, които прокарват пътищата и чертаят бъдещето на цели бизнес сектори. Новите технологии променят не само финансовите взаимодействия от малки фирми и стартъпи до големите международни корпорации, но и отношенията им с потребителите. Вече всеки човек може да има достъп до услуги и данни, които преди са изисквали сложни процедури. Можем да плащаме с карта дори в кварталното магазинче, повечето търговци вече приемат мобилни разплащания, а скоро дори няма да са ни необходими карти и ще можем да използваме за целта си най-обикновено приложение на телефона.

Финтек индустрията се променя скоростно и в последните години е обект на проучвания и световни конференции. Класацията на одиторската компания KPMG за 2017 г. отбелязва интересни тенденции. За миналата година пет от местата в топ 10 на ФинТек компаниите са заети от Китай, включително първите три места. Фирми от все повече държави успяват да си проправят пътя до топ 100 – през миналата година са представени 29 държави. Най-бързо се развиват финтек компаниите в Европа, най-мащабните са в Азия, а САЩ идват едва на трето място по напредък на технологиите във финансовите услуги. Водещи във внедряването им пък са фирмите в сферата на кредитите и онлайн разплащанията.

Инвестициите във ФинТек в световен мащаб възлизат на над 30 млрд. долара и съвсем естествено повечето са направени от световни корпорации. Любопитните иновации обаче по-рядко идват от тях. Стартъпите са тези, които променят живота на обикновените хора и на малкия бизнес, който не разполага с огромен финансов ресурс за нововъведения. Ето и някои от най-интересните стартиращи финтек компании, по които може да се ориентирате за приближаващите новости и в масов план.

Metromile

Metromile реализира идея, която би зарадвала изключително всички собственици на автомобили, които ги карат рядко. С тази услуга те могат да плащат автомобилна застраховка на изминат път (от там и метро миля), вместо на период от време. В момента услугата функционира в САЩ, където автособствениците могат да спестят стотици долари от застраховка на колата си. Metromile оглавява няколко класации за финтек стартъпи не просто заради конкретната услуга, а защото представя модел, който може да е началото на промяната в застрахователния бизнес.

Stash

Ако инвестициите на борсата са ви се стрували като задача за математически гении, то Stash ги превръща в не по-трудна дейност от всяка игра в мобилния ви телефон. Приложението дава възможност за всички да създадат собствено инвеститорско портфолио без излишни таблици и графики. Потребителите могат буквално с клик да посочват компании и сфери, в които искат да вложат пари, а минималният размер на инвестицията е… 5 долара.

SumUp

SumUp е една от най-популярните в Европа системи за мобилни разплащания, която не само замества традиционните POS терминали, но спестява месечни такси и документи на търговците. В края на миналата година SumUp навлезе и в България. Системата позволява лесно приемане на картови плащания само със сваляне на приложение за Android или iOS и е сред най-бързо развиващите се стартъпи за мобилни разплащания.

Future Finance

Това е компания за онлайн заеми за студенти, засега функционираща във Великобритания. Отличаващото при нея е улеснената онлайн процедура и гъвкавото оценяване на потребители, които традиционно имат ограничен достъп до кредитен ресурс – студентите. Future Finance взима предвид особеностите при учащите и техните нужди, нерегулярните доходи и съответно възможности за изплащане, и съставя погасителни планове, съобразени с ритъма им на живот.

Kabbage

Kabbage е друг финтек стартъп в сферата на кредитите, но засега функционира в САЩ и е насочен към осигуряване на финансов ресурс за малки бизнеси. Основан е през 2009 г. и към момента се оценява на 1,3 млрд. долара, а клиентите са над 100 000.

Coinbase

Това е водеща онлайн борса за обмяна на криптовалута, създадена през 2012 г. и оценявана на 1,6 млрд. долара към момента. Като цяло от тук нататък ще виждаме все повече финтек стартъпи в сферата на блокчейн технологиите, които от своя страна намират все повече приложение във финансовите услуги.

Стартиращите финтек компании са десетки всяка година, а самата технология се развива с минути, осигурявайки непрестанно нови и подобрени услуги. Изброените стартъпи маркират посоките на развитие, но реално всяка от тях има десетки, ако не и стотици конкуренти, които предлагат сходни технологични улеснения.

България не само че не изостава от тенденцията, но и е люлка на немалко успешни стартиращи финтек компании, както и на внедряването на технологиите във финансовия сектор като цяло.

И тук е мястото да напомним, че Credissimo е един от лидерите в българската финтек индустрия, а миналата година получи и награда от Forbes за иновации във финансовия сектор. Трудно е да бъдат изброени всички иновации за последните 10 г. От години сме лидер в онлайн кредитирането, преди година приехме и изплащането на заеми с биткойн, а няколко месеца по-рано Credissimo стана първата компания за кредити в света, която пусна свой чатбот.



Обратно към всички

Прочети още