Колко може да ни струва преходът в планината?

Колко може да ни струва преходът в планината?

За истинските ентусиасти и за хората със специално отношение към планината, няколкодневните маршрути са нещо напълно обичайно. Ако и ти си между смелчагите, които черпят вдъхновение от продължителното откъсване от градските условия, то непременно включи в плановете си изкачването на по-трудни върхове и дълги преходи с преспиване в планината. Ето какво сме избрали – изкачване на върховете Джано и Джангала, покоряване на върховете Амбарица, Купените и Кръстците, изкачване на първенеца - връх Ботев, връх Вежен и популярния връх Вихрен. А за най-посветените предлагаме най-дългия (цели 650 км.) изцяло планински непрекъснат трекинг маршрут, който започва от връх Ком и завършва с най-източната точка на Стара планина - нос Емине. За такъв тип преход е необходимо да планираш много внимателно багажа си. А ето и каква е базовата екипировка, при условие, че не смяташ да нощуваш на открито.

1. Обувки:

Първи и най-важен елемент от екипировката. При продължителните преходи обувките обезателно трябва да са високи, непромокаеми и с дебел грайфер. Струва си да инвестираш в най-добрия чифт, който можеш да си позволиш. Задължително си приготви и втори чифт подходящи туристически обувки, които ще са ти необходими, докато другият мокър чифт изсъхне. Съветваме те да заложиш на висок ценови клас обувки и да не правиш компромиси с комфорта, особено когато ще ти се наложи да ходиш по близо 10-12 часа на ден. Подходящи за продължителен, стръмен и каменист преход обувки (два чифта) можеш да си закупиш в рамките на 180 лв. – 600 лв.

2. Раница:

За продължителни трекинги с много екипировка ще ти е необходима водоустойчива алпийски раница с обем над 70 литра, с алуминиева рамка и подсилено двойно дъно. Материята трябва да е здрава, високоустойчива на протриване и разкъсване. За удобна, достатъчно голяма и устойчива раница, ще ти е нужна инвестиция в диапазона от 120 лв. до 350 лв. 

3. Облекло:

В зависимост от сезона и климатичните условия, пластовете дрехи могат да бъдат повече или по-малко. Предвиди леко, дишащо и топло облекло. В раницата ти задължително трябва да присъства термо бельо, няколко чифта дълги и къси чорапи (термо и от фина вълна), тениски и блузи от бързосъхнеща материя, два дебели полара или вълнена дреха, ветроупорни и бързосъхнещи дълги панталони, най-добре със странични джобове, компактно яке с подходящ пълнеж, гети, ветровка, шапка (лятна и по-плътна), дъждобран. Можеш да се екипираш подобаващо за едноседмичен преход високо в планината в рамките на от 250 лв. до 850 лв.

4. Други:

Слънчеви очила, щеки, джобно ножче, ластичен бинт, лекарства от първа необходимост, слънцезащитен крем с висок фактор, кибрит в непромокаема опаковка, метално канче и примус за приготвяне на чай. За тези ценни предмети, които ще ти спестят редица неудобства по време на прехода ще са ти нужни приблизително от 150 лв. до 300 лв.

Нощуването в хижа ще ти донесе онова приятно чувство на уют и топлина, но ако искаш напълно да усетиш свободата и широтата, които планината носи, те съветваме да прекараш поне една нощ на палатка. Така ще изпратиш залеза и посрещнеш изгрева на наистина необикновени места, и ще се насладиш на впечатляващи гледки, които няма лесно да забравиш. За да се впуснеш в това така приятно и приключенско начинание, освен по-горе изброената екипировка за няколкодневен високопланински преход, ще са ти необходими също така палатка, шалте и спален чувал.

5. Палатка:

При избора на палатка трябва да вземеш няколко основни неща предвид, а именно: теглото и обема на палатката, колко души ще нощуват в нея и при какви климатични условия. В случай, че ще носиш на гръб палатката, от ключово значение е тя да е максимално олекотена и компактна в сгънато състояние. Например, ако сте двама души, оптималният вариант е да се снабдиш с триместна палатка с максимално тегло до 3.5 кг. Ако планираш дълги преходи с палатката на гръб, заложи на супер лек вариант (например триместна палатка с тегло под 2 кг) или експедиционна палатка. Обърни специално внимание на водния стълб, който измерва доколко водоустойчива e материята. Препоръчваме ти да инвестираш в палатка с минимум 3000 мм воден стълб на покривалото (външния плат) и минимум 5000 мм на пода. Така  ще се защитиш максимално, дори и при по-продължителни и обилни дъждове. Имай предвид, че дори времето да е безоблачно и слънчево, високо в планината може да се случи да падне роса през нощта, че дори и слана! Затова палатката, с която ще се сдобиеш, задължително трябва да бъде с лепени шевове, които да не позволяват навлизане на вода и да има защитени непромокаеми ципове. Обърни специално внимание дали под покривалото се намира допълнителен слой дишащ плат, най-добре да е памучен, за да не става прекалено задушно вътре.

 Можеш да си купиш прилична палатка с всички по-горе изброени параметри за сумата от 250 лв. до 1 500 лв., като имай предвид, че колкото по-лека и с по-висок воден стълб е палатката, толкова по-скъпа е тя. Ако все пак бюджетът ти е ограничен, препоръчваме ти да жертваш килограми, вместо воден стълб. Все пак, най-важното е да си максимално защитен, дори ако се наложи да носиш на гръб малко по-тежка „къща“.

6. Шалте:

Основната му функция е да те предпази от студа и влагата, а също и да ти осигури комфорт по време на сън. Избери си самонадуваемо шалте от термоизолационна пяна. Така ще си гарантираш максимално удобство и ще се спасиш от болките в гърба на следващия ден. За такъв тип подложка задели между 100 лв. и 300 лв.

7. Спален чувал:

Това ще е твоята удобна и мека завивка през хладната планинска нощ. В зависимост от метеорологичните условия можеш да избереш зимен, летен или трисезонен спален чувал, като трисезонният е най-универсален вариант. Имай предвид, че на практика спалният чувал не създава топлина, а запазва топлината, която тялото отделя. И за да ти е наистина топличко и приятно, препоръчваме ти да избереш спален чувал с качулка, допълнително уплътнение в зоната около врата и автоматичен плъзгач, който предотвратява отварянето на ципа през нощта. Не забравяй калъфа и компресиращите ленти, които правят чувала по-компактен. Можеш да си закупиш такъв спален чувал в рамките на от 100 лв. до 450 лв.

И така лятото скоро отминава, а с него безоблачните нощи и обсипаното със звезди небе лека полека си отиват. А звездното небе високо горе в планината никак не е за изпускане. Затова не се колебай, използвай последните топли дни на септември и посвети няколко дни на планината. А тя освен със звездни гледки, ще те дари с чист въздух, тишина и спокойствие. Високопланинският преход избистря ума, успокоява съзнанието и сетивата, зарежда тялото с живителна сила. Избери си няколкодневен маршрут и инвестирай в добра екипировка, за да си подготвен за променливото време. А Credissimo ще ти помогне с до 800 лв. с 0% лихва за всеки първи и пети заем, или с до 3000 лв., разсрочени на удобни месечни вноски. Действай, гледките са твои!

*Всички посочени цени са ориентировъчни и зависят от индивидуалните предпочитания и избора на марка.



Обратно към всички

Прочети още